Sangele placentar reprezinta “vehiculul” prin care se asigura necesarul de oxigen si de substante nutritive, fundamentale pentru cresterea si dezvoltarea fatului. Studiile au demonstrat prezenta de celule stem hematopoetice in sangele placentar, utilizarea acestora reprezentand o alternativa valoroasa a transplantului medular.
Momentul nasterii reprezinta sansa unica de prelevare a acestui sange placentar. In mod normal, cordonul ombilical si respectiv placenta, dupa momentul nasterii, sunt considerate “deseuri ale sarcinii”, fiind distruse prin incinerare. Practic, odata cu acestea se distruge si bogata resursa de celule stem din sangele placentar.
Sangele placentar poate fi depozitat pe perioade nedeterminate, fiind disponibil imediat. Celulele stem existente in sangele placentar pot trata peste 70 de boli.
De pe 25 martie 2009, ne putem bucura de inaugurarea unei banci de celule stem chiar in Bucuresti. Ca element de noutate, fata de banca de la Cluj, laboratorul din Bucuresti a fost special dotat si cu incaperi destinate pregatirii, pe viitor, a grefelor de tesuturi (piele, os, etc).