Se pare insa ca nu in toate maternitatile se cunosc drepturile copilului, dupa cum a amintit Aniela Pietreanu, actrita in grupul Divertis si mama lui Carol, in varsta de 11 luni. Carol, povesteste Aniela, a fost nascut “normal, nu natural, pentru ca in Romania nu se poate naste natural”. “A trebuit sa ma rog de asistente sa mi-l aduca la san, pentru ca simteam ca nu mai suport durerea” a mai povestit Aniela, regretand ca nu i-a fost permisa alaptarea la cerere si prezenta continua alaturi de bebelus inca din primele minute. Singura multumire? “Mi-a fost pus pe piept imediat dupa ce l-am nascut. Am cerut asta si din fericire, medicul a fost de-acord”.
Situatia din maternitatile de la noi s-ar putea schimba tot cu ajutorul UNICEF si al celor “10 pasi pentru o alaptare de succes” descrisi la eveniment de Roxana Dudus, autoarea blogului www.atasatlasanulmamei.blogspot.com si a site-ului “www.laptematern.ro”. Cei „10 pasi pentru o alaptare de succes” constituie fundatia initiativei „Spital prieten al copilului” si descriu practicile necesare maternitatilor pentru a sprijini alaptarea. Printre acestea, initierea alaptarii in prima jumatate de ora, practicarea rooming-in-ului si descurajarea totala a oricarui substitut artificial – suzete, tetine, formule de lapte praf. Roxana Dundus, aflata in curs de certificare La Leche League este una dintre cele mai active sustinatoare a alaptarii din Romania atat pe internet (blogul personal, forumuri) cat si prin intermediul Grupului de Sprijin pentru Alaptare organizat de Asociatia pentru Nastere Naturala si Alaptare lunar, in Bucuresti. Consilierea este voluntara si absolut gratuita, si, dupa cum spune Roxana, orice mamica poate deveni consilierul altor mamici care au nevoie de ea in maternitati imediat dupa nastere, unul dintre scopurile Asociatiei pentru Nastere Naturala si Alaptare fiind sa intruiasca astfel de mamici dornice sa ajute si sa sprijine alaptarea la san.
Tot despre maternitati si despre importanta atitudinii personalului medical au vorbit si Irina Popescu de la Asociatia pentru Nastere Naturala si Alaptare si Vania Limban, de profesie moasa. La noi, meseria si-a pierdut mult din valentele traditionale insa lucrurile s-ar putea schimba odata cu redescoperirea importantei sprijinului moral acordat mamei, informarii si sustinerii continue atat pe perioada sarcinii cat si in timpul si imediat dupa nastere. Pentru ca da, o sarcina fara probleme, o nastere naturala, la termen si alaptarea la cerere merg mana in mana.
Si nu o spun numai moasele, ci si psihologii, a amintit Claudia Necula, psiholog si psihoterapeut in cadrul Asociatiei pentru Nastere Naturala si Alaptare. Dupa 9 luni in mediul intrauterin, un bebelus separat brusc de mama se va adapta mult mai greu la noua viata. Vocea si mirosul mamei, bataile inimii ei ii ofera confort si sentimentul de siguranta de care are nevoie, asemenea contactul piele pe piele, privirea blanda si evident, alaptarea, spre deosebire de hranirea artificiala, intr-un mediu ostil si rece (neonatologia).
Pentru ca nu, nu avem nevoie de produse pentru a creste un copil fericit, ne-a spus senina Diana Mateescu, autoarea blogului Poarta-ma, sau “tipa cu sling.ro” cum e cunoscuta printre mamicile internaute. Dar ele pot usura viata mamei, cu atat mai mult cu cat ele vin sa sustina ideea de crestere naturala. In sensul acesta, un sling se poate dovedi salvator la fel cum poate fi si o crema pe baza de galbenele de la Weleda, brand sinonim cu ingrijirea naturala proaspat intrat pe piata romaneasca.
S-au spus o multime de lucruri la Maratonul Alaptarii. Sunt altele care nu s-au spus. Dar ce poate fi mai graitor (si mai emotionant) decat o mama (Aniela Pietreanu) alaptand bebelusul altei mame care nu mai poate sa o faca – pe Hari in varsta de o luna? Cand esti martorul unei asemenea scene, tot ce e rau si intinat pe lumea asta dispare pentru o clipa. Alaptarea face minuni. Minuni de tot felul.