Tinerii parinti, de cele mai multe ori neexperimentati, se lovesc din prima zi de dorintele si necesitatile micutului exprimate toate in acelasi mod: plansul. Un sugar care plange poate sa o faca de foame, pentru ca necesita sa fie schimbat, pentru ca il doare ceva sau pur si simplu pentru ca simte nevoia sa fie alintat si iubit, tinut in brate de parintii sai. Copilul va primi lapte la intervale regulate de 2,5-3 ore, indiferent daca este alaptat sau alimentat cu biberonul, nici un supt neavand o durata mai mare de 20-30 minute. De multe ori se intampla, coplesiti de emotia primei zile singuri, ramasi fara sprijinul medicilor si asistentelor din maternitate sau uneori chiar din superstitie, parintii sa nu aiba acasa biberoane, lapte praf sau chiar hainute pentru bebelusul lor. De aceea este extrem de important ajutorul primit, de cele mai multe ori bunica materna este persoana de a carei experienta au mare nevoie atat mama cat si nou nascutul. In absenta bunicii, un rol important ii revine tatalui care va trebui sa-si asume multe din responsabilitatile care anterior ii reveneau sotiei sale.
Zilele si saptamanile care vor urma sunt cele mai grele din viata noii familii. Mama are nevoie de multa intelegere si afectiune, luni de zile organismul ei a fost adaptat la prezenta fatului, iar in momentul nasterii schimbarea produsa a fost brusca, iar modificarile hormonale ulterioare foarte intense. Acasa este locul cel mai potrivit pentru adaptarea nou nascutului si pentru noua misiune a mamei. Uniformitatea mediului si afectiunea celor din jur ajuta mama la instalarea lactatiei, la adaptarea sa fizica si emotionala la noua situatie si la depasirea perioadei de lauzie, o perioada in care starile de tristete insotite uneori chiar si de lacrimi sunt foarte des intalnite.
In primele saptamani dupa intoarcerea in familie mama si nou nascutul au nevoie de liniste. Vizitele, oricat de bine intentionate, ar trebui temporizate. Mama, noua in rol, adesea suprasolicitata de alaptat, de ingrijirile acordate sugarului si, avand pe de alta parte un psihic labil, poate fi afectata de discutiile musafirilor, orice critica sau ironie ranind-o profund. Pe de alta parte, agitatia produsa de un “du-te vino” al vizitatorilor duce la incarcarea atmosferei, cu enervarea mamei si in plus la cresterea riscului de a-i transmite nou-nascutului diferite infectii. De aceea este bine ca la intoarcerea din maternitate numai tatal si eventual bunica sa intampine mama si bebelusul.
In prima zi copilului i se va face si prima baita acasa. Sunt pareri care spun ca sugarul trebuie imbaiat in cadita doar dupa caderea bontului ombilical. In fapt, atata timp cat dupa baie zona respectiva este curatata si stearsa foarte bine nu exista nici un impediment in acest sens. Sugarul va fi apoi imbracat corespunzator, hranit si asezat in patutul din camera sa. Este bine ca temperatura ambientala sa se pastreze constanta in jur de 20-22 grade Celsius. Pe cei doi parinti ii asteapta prima noapte singuri cu bebelusul lor. Copilul se va trezi si pe perioada noptii pentru a suge, a fi schimbat, pentru ca are colici, sau doar pentru a fi tinut in brate si alinat. Parintii vor invata in timp sa aiba rabdare si sa-si invinga oboseala pentru a-i oferi sugarului toata atentia pe care acesta o necesita.
Prima zi acasa cu propriul copil poate fi etichetata drept stresanta, fascinanta, grea, obositoare, frumoasa, lunga sau scurta, intensa dar indiferent de situatie va ramane UNICA. Savurati-o din plin!
Irina Costache- Medic Pediatru