Pentru cei mici, prima zi de gradinita marcheaza un inceput din toate punctele de vedere - relatiile lor se extind acum de la cele familiale, la cele sociale.
Un punct cheie al acestei relatii este chiar relatia dintre parinte si educatoare, de asemenea este foarte important ceea ce li se comunica celor mici despre gradinita.
Pentru cei mici, gradinita reprezinta primii pasi catre o viata independenta - fara parinti, copilul este nevoit sa se descurce singur si sa se adapteze la o situatie noua pentru cateva ore.
Cel mai evident refuz la cei mici este cel verbal, dar nu neaparat singurul. Pe langa acesta, copilul este suparat, plange, ba chiar refuza sa manance, devine agresiv. Aceste comportamente se pot manifesta si acasa, unde copilul nu poate dormi bine (se trezeste des sau are cosmaruri).
Cum il poti ajuta tu, mami?
Deseori, frica de abandon apare ca raspuns la comportamentul hiperprotectiv al parintilor, iar pentru a pregati copilul pentru gradinita, poti incepe sa lasi o persoana care nu reprezinta pentru cel mic o figura familiara, pentru a avea grija de el. Pregateste-te ca cel mic sa protesteze, insa treptat el va accepta compania unor persoane mai putin cunoscute.
Joaca-te cu el!
Poti fi chiar tu "doamna educatoare", iar el viitorul elev - astfel ii poti prezenta gradinita ca pe o locatie in care au loc experiente pozitive, alaturi de copii cuminti. Starneste-i curiozitatea spunandu-i ca la gradinita invata cantece, poezii, se joaca cu jucariile si ca acolo il asteapta o gramada de prieteni. Pregatindu-l din timp, copilul tau va capata un sentiment de siguranta si confort - nu va mai parea ceva nou in totalitate.
De cele mai multe ori, teama de separare este mai puternica la parinte, deoarece acesta nu mai are control asupra experientelor prin care trece copilul in orele in care este la gradinita. Cand il duci la gradinita, fii vesela si relaxata, acolo il asteapta o echipa pregatita pentru procesul educational. Fa din aceasta despartire una plina de dragoste, fara sa plangi sau sa pleci pe furis, caci astfel ii accentuezi sentimentul de abandon.
Iata cateva sugestii pentru a transforma gradinita intr-un loc minunat pentru cel mic:
1. Contactul cu gradinita si personalul
Inainte de a-l inscrie la o anumita gradinita, mergeti impreuna sa vedeti cladirea, sa o cunoasca pe educatoate si pe ceilalti copii.
2. Jucaria preferata
Pune-i in ghiozdanel o jucarie pe care micutul tau o indrageste mult, pentru a avea astfel o ancora care sa ii ofere sentimentul de confort si protectie.
3. Incurajarea
Accepta-i frica si comunica cu el, spunandu-i ca intelegi situatia la care este expus. Pentru el este important sa se simta sustinut si are nevoie sa-i spui cat este de curajos. Poti comunica cu cel mic printr-un joc de rol, intrebandu-l ce ar face un personaj preferat de el, in prima lui zi de gradinita.
4. Cand il iei de la gradinita, ia in serios discutia cu cel mic, intreaba-l ce a facut la gradinita, cum sunt colegii lui. Astfel, copilul va percepe atitudinea pozitiva si increzatoare a mamei, ceea ce il va determina si pe copil sa adopte o astfel de pozitie.