Medicul nutritionist Mihaela Bilic arata de ce primavara este considerata anotimpul gastritelor. Specialista subliniaza ca cea mai simpla masura pentru a scapa de neplaceri este sa elimini din dieta produsele alimentare iritante, acide si condimentele.
"In acest sezon se reactiveaza frecvent suferintele digestive iar persoanele sensibile se pot plange de arsuri si aciditate gastrica. De obicei simptomele gastritei se accentueaza cu varsta si constau intr-o digestie greoaie, arsuri de stonac, greata si reflux gastro-esofagian", scrie medicul nutritionist pe pagina oficiala de Facebook.
De asemenea, este recomandat sa eviti consumul de legume crude, alimente grase si bauturi carbogazoase. "Cea mai simpla masura alimentara este sa eliminati din dieta produsele iritante, acide si condimentele. Evitati de asemenea consumul in exces de legume proaspete (crude) fibrele pe care le contin sunt iritante pentru tubul digestiv; persoanele cu sensibilitate digestiva trebuie sa manance legumele si verdeturile gatite", subliniaza specialista Mihaela Bilic.
Pe langa produsele acre si grase, cafeaua, ceaiul si alcoolul au un efect asupra refluxului gastroesofagian. "Alimentele grase (mezeluri, branzeturi, tocaturi, patiserie) dau si ele probleme pentru ca intarzie digestia iar produsele acre (citrice, otet) si rosiile dau aciditate. Bauturile carbogazoase favorizeaza refluxul pentru ca relaxeaza sfincterul esofagian. Acelasi efect il au si ceaiul, cafeaua, alcoolul, ciocolata si menta. Asa ca gata cu guma de mestecat si cu bomboanele mentolate daca vreti sa scapati de reflux", concluzioneaza Mihaela Bilic.
Citeste si: Sucul natural eficient in tratarea gastritei
Varza amelioreaza simptomele ulcerului si gastritelor
"Am pierdut 5 kg in 7 zile, dar rezultatul real a fost ulcerul"
Lista alimentelor pe care trebuie sa le eviti cand iei antibiotice