Cel mai asiduu studiat a fost, desigur, Soare care reprezenta viata insasi: Soarele, care hraneste semintele tuturor plantelor, este, de asemenea, primul care aduna primele fructe de indata ce el se ridica pe cer, iar pentru aceasta recolta isi foloseste razele sale, asemeni unor maini imense, ca sa spunem asa. Apoi, calitatea diferita a lumininii solare, in diferitele momente ale zilei este acum o chestiune de studiu inregistrat sistematic si stiintific, dupa un model specific egiptean.
Marte este asociat de catre astrologii vechi cu acelasi impulsiv razboinic, Venus cu dragostea, Mercur cu rapiditatea in miscare, raspandirea informatiilor si comunicarea. Aceste asociatii nu au fost privite doar elemente traditionale, ci si ca obiect de studiu, desi asociatiile dintre planete si mitologie inca se pastreaza, Saturn sau Cronos si Zeus - Jupiter, de asemenea.
Consensul era ca Jupiter si Venus, sunt per ansamblu binevoitoare, alte doua erau antagoniste - Marte si Saturn, iar Mercur neutru. Gradul de influenta a acestora a fost orientata de pozitia lor relativa fata de Pamant si de Soare, intr-o ierarhie planetara agreata pana aproape in zilele noastre: Marte, Jupiter si Saturn erau considerate superioare si Venus, Mercur si Luna inferioare. Planetele inferioare erau umede si reci pentru ca erau mai departe de Soare, iar cele superioare, fierbinti si uscate pentru ca erau mai aproape de Soare. Umiditatea a fost gandita ca un element de distinctie a sexelor, astfel ca Venus si Luna erau feminine, Soarele, Marte, Jupiter si Saturn erau masculine iar Mercur – hermafrodit.
Teoria astrologiei a crescut ca complexitate, asa ca a devenit mult mai dificil de rezolvat anomaliile si confuziile, si dezvoltarea astronomiei din ce in ce mai greu de asociat cu caracteristicile mitului. Semnele zodiacale si ele au provocat unele confuzii; grecii au vazut in Berbec, de exemplu, un personaj plecat in cauatrea legendarei lani de aur, in timp ce astrologii, care au invatat astrologia de la caldeeni vorbeau despre Berbecul lui. Berbecul deci, stapanea averile comerciantilor de lana, dar din clipa cand Lana de Aurs s-a pierdut, s-a trecut de cealalta parte a baricadei si semnifica...dezastre bruste in comertul cu lana!
In ciuda faptului ca au existat dificultati nenumarate in evaluarea practica a interpretarilor oferite de astrologi, unii oameni au continuat sa ia foarte in serios subiectul chiar si statele mai mici, cum ar fi cel al lui Antioh I (c 8o i.Hr.), cunoscut opozant apoi aliat al lui Pompei in razboiul trumviratului. Antioh este ingropat intr-un mormant giganitc pe varful Nimrud Dagh, la 7000 de metri deasupra nivelului marii, acoperit cu sculpturi in relief, care ofera o imagine fascinanta a ceea ce a fost astrologia timpului. Zeii greci si iraniani s-au contopit - Mithra a devenit Apollo, Ares este Hercule, Zeus este Ormuzd. Pe terasa de vest in exteriorul mormantului se gasea un leu acoperit cu o patura de constelatii, cu Luna si planetele Jupiter, in apropierea capului, Mercur in mijloc si Marte la coada - planete asociate cu Zeus, Apollo si Hercule. Acest reprezentare este considerata o interpretare vizuala a horoscopului zilei de 06 iulie 62 i.Hr., zi in care Antioh a fost repus pe tron de catre Pompei.