In timp ce cititi, puteti arata bebelusului ilustratiile cartilor. Pentru cei foarte mici, sunt recomandate imaginile in culori vii si personajele mari, foarte vizibile. In plus, actiunea reprezentata trebuie simplificata, pentru a fi perceputa cu usurinta de copii.
Prin urmare, puteti incerca urmatoarele tactici atunci cand cititi bebelusilor:
- In timpul lecturii, apropiati-va de cel mic si lasati-l sa va observe mimica faciala, pentru a o putea corela cu tonul si ritmicitatea vocii. Astfel, puteti sa-i exprimati si semnale non-verbale: un zambet larg, incruntarea sprancenelor sau o privire nedumerita.
- Lectura trebuie sa fie, in fond, o “conversatie”, intre parinte si bebelus. Cel care citeste se exprima prin cuvinte si gesturi ample, iar copilul, la randul sau, raspunde prin zambete, chiar rasete sau miscarea alerta a picioarelor. De aceea, sunt indicate pauzele dese, pentru ca cel mic sa aiba posibilitatea sa reactioneze la ceea ce aude si vede.
- Sunt recomandate propozitiile scurte, pauzele lungi, iar fiecare cuvant folosit trebuie bine articulat. Multi parinti, ca o forma de alint, pronunta gresit cuvintele pentru a se apropia de felul copiilor de a vorbi. Astfel fac o mare greseala, pentru ca cel mic va confunda formele corecte ale cuvintelor si le va invata gresit.
- Pentru o mai buna intelegere, propozitiile sau cuvintele pot fi repetate.
1. Crearea unei relatii puternice intre parinte si bebelus;
2. Educarea unei bune abilitati de ascultare;
3. Cresterea treptata a perioadei in care bebelusul isi poate concentra atentia;
4. Cresterea numarului de cuvinte diferite auzite;
5. Invatarea unor cuvinte noi, mai putin obisnuite;
6. Intelegerea termenilor;
7. Stimularea imaginatiei si creativitatii;
8. Deprinderea de valori si concepte;
9. Descifrarea ilustratiilor si obtinerea unui sens, corelandu-le cu povestea auzita;
10. Cresterea interesului pentru carti si pentru procesul de invatare.
Poti descoperi la Editura Cartea Copiilor carti potrivite pentru cele mai mici varste – “Prima mea carte despre culori”, “Prima mea carte despre numere”, “Omida mancacioasa” si “Vrei sa fii prietenul meu?” – cu pagini cartonate si colturi rotunjite, pentru a avea caracteristicile unei adevarate jucarii, atractive si rezistente. Iar daca ne referim la personaje mari, vizibile, seria cea mai potrivita este cea cu fetita-iepuras Miffy (“Miffy”, “Ziua lui Miffy” si “Bicicleta lui Miffy”). In aceste carti, autorul Dick Bruna foloseste tehnica minimalista de ilustratie, lasand la o parte detaliile fara importanta si creionand numai esentialul intr-un desen. Imaginile lui Dick Bruna sunt bidimensionale si bine conturate, ceea ce le face usor de identificat de catre copiii foarte mici.