A trai verde inseamna clar un mod de viata sanatos: prin alimentatie, sport, etc. Dar cu totii ne raportam intr-un mod personalizat la aceasta culoare. Fiecare percepe altfel "viata verde", separat de insemnatatea logica a lui prin care se defineste in natura. Am vorbit intr-un alt articol despre ceea ce inseamna "green life" si despre perceptia de la ora actuala a acestei vieti in Romania, iar fiecare dintre femeile intrebate a raspuns altfel, s-a raportat diferit din punct vedere personal la acest stil de viata: pentru una dintre ele "green life" inseamna perioada copilariei pe care nu o vom mai regasi niciodata, pentru alta inseamna armonie si asa mai departe.
Si pentru mine o viata verde inseamna o oaza de liniste, un suflu de oxigen in viata mea sau un colt al naturii bine construit in sufletul meu. Ii acord mai degraba o semnificatie spirituala decat practica. Resimt viata in culoare verde ca pe puterea de a respira, ca pe un confort psihic alintat de vazul acestei culori. Ma plimb in jurul acestei culori si incerc sa o integrez cat pot de mult in viata mea: este un lucru facut instinctiv, fara a-mi da seama ca drumul ma conduce catre o banca in parc, ca haina de pe mine este aleatoriu aleasa verde, ca aleg sa mananc o salata care sa contina cat mai multa salata verde, ceapa verde, spanac, castraveti, broccoli si asa mai departe; senzatia mea este ca verdele face parte din viata mea fara a-l alege eu, ci el pe mine. Sa fie oare o senzatie sau aceste impresii ascund de fapt aspecte psihologice importante care ne indreapta spre aceasta culoare? Afla de la Cristina Calarasanu, simbolistica acestei culori asupra starii noastre emotionale!
1. Natura vie "ne prinde de aripi"
Mediul inconjurator este primul care se transforma in acest sezon; tot ce era tern, in culori inchise in jurul nostru se metamorfozeaza intr-o natura care prinde viata, redobandandindu-si statutul pe care odata cu anotimpul iernatic l-a pierdut: astfel, incepe sa arate ca ea este la putere de acum, iar culorile, frunzele si soarele ne mangaie trupurile inca obosite dupa sezonul rece.
Cristina Calarasanu, psiholog la Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie sustine ca aceasta culoare are un impact si asupra psihicului nostru, mai exact starea de spirit reinvie odata cu natura. Din punct de vedere psihologic, verde inseamna regenerare, improspatare, corpul trezindu-se dupa sezonul de iarna. Parcurile devin un punct de atractie pentru ca acolo ne putem intinde oasele dupa hibernare si faptul ca ele sunt pline de culoarea verde ne atrage sa facem mai multa miscare: sa ne plimbam, sa mergem cu rolele, cu bicicleta, sa petrecem cat mai mult timp in mijlocul naturii de unde sa inspiram oxigenul atat de necesar.
Mirosul proaspat al ierbii abia iesite de sub negura timpului geros elimina un "parfum" care te tine incatusata in mijlocul naturii fara a mai te desprinde de el: totul miroase proaspat, nou, refrisant si curat. Cum sa mai vrei sa pleci? Natura prinde aripi si ne atrage si pe noi in "zbor" - totul redevine activ, este un proces ciclic, care nu se termina niciodata.
2. Alimentatia se transforma in verde
Poate si pentru ca primavara da nastere la o multime de legume si fructe de care am fost private in sezonul de iarna, sau chiar daca le aveam de prin alte mari si tari, gustul nu se compara cu cele proaspete de acum. Toate legumele primavaratice parca sunt predestinate in culoarea verde: salata este verde, ceapa si usturoiul sunt verzi, castraveti, broccoli, spanac, dovlecei, ardei si alte bunataturi de acest gen care ne rasfata simturile cu sanatate.
Exista un impact psihologic al alimentelor asupra noastra in acest sezon, pentru ca odata cu aparitia acestor alimente, meniul nostru este mai colorat emanand veselie si o stare pe masura. Este vorba de o diversificare, de o transformare dupa iarna cea monotona in alimente. Plus de asta, reprezinta vitalitate atat pentru creier, cat si pentru corp, ele oferind prin ele insele energie, dar si prin coloritul bogat care te inspira la a iesi din rutina, a fi energic, la a actiona.
3. Verdele ne coloreaza trupul
Nu, nu pielea noastra devine verde, ci hainele cu care o acoperim prind incet contur "vegetal". Iesim din stersele culori ale iernii si, in conformitate cu natura, ne invioram si noi garderoba. Culorile vesele de pe hainele noastre incep sa apara, si nu neaparat pentru ca asa sunt tendintele ci pentru ca starea noastra spirituala "cere" astfel de schimbari si culori. Exista predilectia de a adapta starea interioara la aspectul exterior in aceasta perioada, sustine specialistul. Este vorba mai degraba de nevoia de armonizare, de a fi in concordanta una cu cealalta, fara a se permite instalarea unui dezechilibru.
Din fericire,din ce in ce mai multe femei poarta culori vii primavara si vara, ceea ce inseamna ca nu suntem un popor atat de trist si abatut pe cat eram catalogati.
4. Pastele - spirit "verde"
Sarbatoarea pascala are intotdeauna loc primavara, parca inscriindu-se in tiparul pe care sezonul il creeaza. Nici un alt anotimp nu era mai potrivit din moment ce are aceeasi semnificatie de reinviere, reinnoire, schimbare, transformare. Totul capata o alta dimensiune si starea noastra psihica se manifesta accentuat. Spre deosebire de alte sarbatori, Pastele are o incarcatura spirituala mai mare care se revarsa asupra noastra extrem de puternic, reusind sa ne determine sa reflectam mai mult inainte de a actiona si sa meditam mai mult la conditia umana in raport cu divinitatea si la insemnatatea fiintei.
Evident ca aceasta sarbatoare este lait-motivul sezonului si cea mai buna perioada de ne intoarce cu fata spre noi insine si de a ne relaxa si impaca cu propriile persoane chiar si pe plan psihologic: iesim din cotidian si aterizam intr-un plan patruns de spiritual care ne amprenteaza toata viata.
5. Traim eco chiar si prin bloguri
Desi stilul de viata eco/bio, promovarea naturalului in vietile noastre inconjurate de artifical prinde din ce in ce mai mult contur, desi destul de firav ca impact in opinia mea, nu ezitam sa privim si sa acordam atentie acestui stil de viata. fie ca o luam ca pe un trend, un must-do, fie ca o constientizam ca o necesitate, actiunile noastre in sprijinul promovarii campaniilor ecologice sunt extrem de importante si in contextul actual le traim la propriu. Nu putina lume se informeaza, afla noutati si aplica idei si conceptii pentru imbunatatirea stilului de viata pe blogurile cu specific de pe la noi. Exista bloguri prin care pur si simplu traim, neexistand zi sa nu le accesam, sa nu ne bem cafeaua in fata lor citind ultimele posturi.
Psihologul sustine ca dintotdeauna oamenii au avut o legatura arhaica cu pamantul, de care nu se pot desprinde. Este adevarat ca multi s-au indepartat de ea din diverse motive, mai ales din cauza tehnologizarii continue a societatii si a efectului de cosmetizare a ei. Insa fiinta este in legatura directa cu natura fara a se putea face abstractie de una dintre parti. Iar promovarea continua a acestui stil de viata reaprinde interesul pierdut catre natura, o constientizare a importantei ei.
Iata cateva bloguri de interes in acest sens pe care le-ai putea "savura" in fiecare zi si care te-ar putea inspira:
- maimultverde.ro;
- copaculdehartie.ro;
- ecoblog;
- umbrelaverde.ro; - ecosapiens.ro.
Primavara este un moment de restartare a organismului: daca iarna este terna, vara este coplesitoare de multe ori cazand intr-o stare de lamentare, de picaj din cauza caldurii excesive, iar toamna este un anotimp de tranzitie, sezonul primavaratic este cel viu si energic dintre toate: acum ne incarcam bateriile pentru restul anului. Eu zic sa ne lacomim si sa le facem pe toate din plin, cu cat mai mult cu atat mai bine.
Tu simti ca traiesti verde in acest sezon?