Mai jos gasiti cinci principii de baza care pot mentine o casnicie reusita in timp.
- Cunoaste-i nevoile partenerului de viata. Barbatii si femeile au dorinte si nevoi diferite. Gasiti-va timp sa va impartasi un top al celor 10 nevoi importante pentru voi. Retine care sunt nevoile celuilalt si incearca sa le satisfaci. Cand partenerul este satisfacut de felul in care evolueaza relatia va fi mult mai motivat sa-i indeplineasca celuilalt dorintele si nevoile si astfel relatia va evolua in directia buna. Femeile au nevoie de afectiune, conversatie constructiva, comunicare sincera, suport si atasament din partea partenerului de viata. Barbatii, pe de alta parte, doresc intimitate sexuala, admiratie, o companie placuta, o femeie atractiva care sa transforme casa intr-un camin calduros.
- Comunicarea eficace este esentiala pentru a construi o relatie sanatoasa. Este important sa alegi momentul potrivit pentru a vorbi cu partenerul de viata despre o problema care te framanta. Intreaba cand este un moment potrivit pentru a sta de vorba (nu atunci cand este stresat, ocupat, nervos sau extenuat). Un moment bun pentru discutii importante este la restaurant la cina, sau la o cafenea. Un loc public ofera avantajul de a discuta mult mai constructiv, fara scene, fara furie. Este mai putin probabil ca unul dintre parteneri sa ridice vocea intr-un loc public. Felul in care prezentam lucrurile si modul in care conducem discutia va contribui la succesul schimbarile pe care vrem sa le implementam in relatie. Spuneti-va ce va deranjeaza dar fara a fi furiosi sau acuzatori. In realitate ne deranjeaza anumite comportamente ale celuilalt nu persoana lui.
- Proasta gestionare a banilor este un motiv de conflicte major. Intelegerile despre felul in care vor fi cheltuiti banii sunt importante pentru relatie. O gestionare inteleapta a banilor presupune sa cheltuiti mai putin decat castigati. Datoriile creaza probleme intr-o relatie. Cadeti de acord asupra modului in care se vor cheltui banii, cine se va ocupa de facturi si decideti intotdeauna impreuna asupra cheltuielilor mai mari. De asemene fiecare dintre parteneri ar trebui sa cheltuiasca lunar o suma de bani pentru placeri sau nevoi personale.
- Valorificati unicitatea fiecaruia. Multi dintre noi se casatoresc cu cineva care este foarte diferit. Aceasta ne atrage la persoana respectiva, calitatile unice si speciale care ni se par a fi interesante. In loc sa va ganditi ca aceste diferente dintre voi constituie aspectul negativ al relatiei voastre priviti-le ca fiind un aport pozitiv adus de celalalt in relatie. Unul dintre voi poate fi mai activ dimineata si se poate ocupa de prepararea micului dejun si de pregatirea copiilor pentru scoala iar celalalt poate fi mai activ seara si se va ocupa de temele copiilor si de prepararea cinei. Incercati sa va completati unul pe celalalt pastrand relatia in echilibru cu ajutorul punctelor forte pe care le are fiecare.
- Respectati angajamentul casatoriei. Angajamentul mentine de multe ori o relatie atunci cand sentimentul de iubire trece printr-un moment de cumpana. Casatoria ar trebui sa fie realmente un angajament “la bine si la rau pana cand moartea ne va desparti”. Viata se schimba de-a lungul timpului, la fel si oamenii. Invatati sa cresteti impreuna pe masura ce viata va maturizeaza. Copiii au nevoie de un mediu securizat si de dragostea ambilor parinti. Ganditi-va la o casatorie ca fiind o investitie pe termen lung si anticipati care vor fi castigurile in viitor.
Casatoria este o relatie plina de satisfactii si ca orice altceva in aceasta lume presupune si sacrificii si momente bune si momente grele, important este cum trecem peste ele.
Psiholog Loredana Ionascu