Avem poate, ca femei, tendinta de a dramatiza lucrurile, cu atat mai mult separarea de un om cu care am impartit mullte. Cand trecem printr-o despartire, avem convingerea ca lumea noastra se termina acolo, nu ii mai ascultam pe cei care tin la noi si incearca din rasputeri sa ne ajute sa ne simtim mai bine, ne pierdem dorinta de a trai. Uneori am senzatia ca parca ne place sa suferim, sa ne lamentam si cand gasim o ocazie propice pentru a face asta, ne lasam invaluite de ea, fara dorinta de a reveni la sentimente mai bune. Ruperea unei relatii are loc pentru ca partenerii nu se mai simt bine unul in compania celuilalt, pentru ca nu mai reusesc sa comunice, pentru ca si-au schimbat prioritatile, nu mai au puncte in comun sau poate ca pur si simplu nu se mai iubesc asa cum o faceau odata. In oricare dintre situatii, daca stai sa analizezi la rece, o relatie ia sfarsit spre binele amandurora.
Timpul necesar pentru a te "vindeca"
De la psihologul Loredana Ionascu de la Clinica TerapiaM am aflat ca perioada post-despartire se numeste in termeni de specialitate "travaliu de doliu" si ca nu exista o perioada universal valabila necesara uitarii fostului partener. "Perioada este direct proportionala cu timpul petrecut impreuna, intensitatea sentimentelor si nu in ultimul rand cu modul in care persoana in cauza s-a raportat la partener. Daca iubirea se transforma in obsesie, daca apare dependenta si intreaga viata se desfasoara in functie de acesta, timpul de recuperare este mult mai mare."
Ce ne lipseste atunci cand ne despartim de partener
Ai observat si tu ca dupa orice despartire, simti un gol in suflet. Tu esti aceeasi, dar parca ceva lipseste. Nici macar nu iti dai exact seama ce. Oare iti lipseste el? Sentimentul iubirii? Imbratisarile? Sau noptile pasionale pe care le petreceati impreuna? Parerea psihologului este ca dincolo de nevoia de afectiune si de iubire, tanjim dupa prezenta unui partener langa noi pentru a avea un "martor" la viata noastra. Altfel spus, cineva cu care sa impartim si bune si rele, cineva care sa stie cand ne este bine sau cand ne este mai putin bine, care sa asiste la succesele si esecurile de care avem parte in viata. Unele studii arata ca uneori ne este foarte greu sa ne despartim de cel pe care il iubim pentru ca, la nivel inconstient, resimtim acest lucru ca fiind similar momentului in care venind pe lume am fost despartiti de pantecul mamei iar mai tarziu am fost intarcati pierzand astfel "paradisul" iubirii.
Exista un "tratament"?
Fiecare dintre noi stie ca atunci cand te desparti de cineva, ai nevoie de o perioada de liniste, pentru ca sa poti reveni apoi la viata de dinainte. Intrebarea este… cat timp esti dispusa sa pierzi stand in casa si plangandu-ti de mila? E important sa grabesti putin procesul de uitare a fostului partener. Stai in casa cat mai putin timp, dedica-ti timpul tuturor acelor activitati care iti faceau placere si carora nu le-ai mai acordat aceeasi atentie ca urmare a implicarii intr-o relatie. Iti va face bine sa te dedici acelor activitati care te relaxeaza si iti incarca bateriile. Spre exemplu, incearca sa iti aduci aminte ce adorai sa faci alaturi de prietenele tale inainte sa il cunosti pe el? Poate ca va placea sa mergeti la cumparaturi, sau poate la film, ori sa luati masa impreuna. Si mai gandeste-te daca nu cumva le-ai neglijat atunci cand ai inceput sa-ti petreci timpul liber exclusiv cu fostul tau iubit. Incearca sa profiti de perioada prin care treci acum pentru a dedica mai mult timp celor dragi tie. Astfel, ambele parti vor avea de castigat. Tu pentru ca iti aduci aminte cati oameni tin enorm la tine si cat esti de iubita, iar ei pentru ca in sfarsit te au numai pentru ei.
Desprinde-te de trecut! Fa un pas spre viitor!
Sigur ti se va parea ciudat cand iti voi propune sa privesti si partea buna a separarii tale de partener. Psihologul Loredana Ionascu arata ca "dupa despartire conteaza sa intelegem ce am invatat din relatia aceasta, cu ce anume suntem mai bogati. Din fiecare relatie invatam ceva, chiar si din cele care se termina prost. Fiecare relatie incheiata este asemeni unei caramizi pe care o adaugam la experienta noastra de viata. Cu fiecare relatie suntem mai maturi, mai toleranti, mai intelegatori si facem mai putine greseli." Fa o analiza a trecutului, incearca sa intelegi ce s-a intamplat, de ce s-a ajuns aici si unde s-a gresit. Acest lucru este foarte important pentru a te putea impaca atat cu situatia, cat si cu tine insati. "Despartirea dintre doua persoane nu se produce peste noapte, ca orice proces, se desfasoara in timp. Daca suntem atente vom observa semnale preliminare despartirii. In clipa producerii rupturii este tardiv sa mai facem ceva pentru a o impiedica. Este mai putin important cine a gresit mai mult, sau cine este vinovatul. Intr-o relatie sunt doi raspunzatori pentru ce este bun dar si pentru ce este mai putin bun."
Cat despre desprinderea noastra de trecut, tot de la psiholog aflam ca ea nu se poate realiza brusc. Nu avem posibilitatea de a izola pur si simplu toate amintirile legate de relatie iar apoi sa le stergem ca si cum nici nu ar fi existat vreodata. "Acest lucru nu este posibil pentru ca in paralel cu relatia, viata noastra a existat si sub alte forme, asa ca ar fi imposibil sa stergem aceste amintiri. Cercetarile arata ca acestea sunt greu de uitat si din cauza faptului ca sunt declansate de stimuli vizuali, de exemplu locuri vazute impreuna cu partenerul. Cand oamenii isi propun sa uite anumite informatii, ei trebuie sa le izoleze mental iar apoi sa le blocheze. Dar emotia submineaza, ingreuneaza ambii pasi, atat izolarea cat si blocarea. Oamenii fac o multitudine de conexiuni intre evenimentele incarcate emotional si alte parti ale vietii. Oamenii nu pot uita intentionat evenimentele emotionante placute sau neplacute."
Orice sfarsit inseamna un nou inceput. Este normal sa suferi cand o relatie se termina, nu poti asista nepasatoare la momentul in care pierzi un lucru pe care l-ai iubit sau inca il mai iubesti. Ce trebuie sa invatam noi, impreuna, este sa ne dorim sa mergem mai departe. Sa ne dezvatam de tendinta de a ramane agatate de trecut si sa folosim experienta acumulata pe parcursul vietii astfel incat sa nu mai facem aceleasi greseli pe care le-am facut in trecut.