Rolul ‘’bacteriilor prietenoase’’, adica al probioticelor, este unul extrem de important, promoveaza digestia usoara, ajuta la absorbtia completa a nutrientilor, protejeaza mucoasa intestinala, reduc manifestarile colonului iritabil si stimuleaza organismul din punct de vedere imunitar. In plus tot ele au rolul de a furniza enzimele si nutrientii necesari pentru organism, eliminand colesterolul, sintetizand vitamine, curatand depunerile din intestine si impiedicand dezvoltarea bacteriilor patogene, toate contribuind la mentinerea unui sistem digestiv sanatos.
In majoritatea cazurilor, probioticele sunt folosite pentru profilaxia diareei determinata de antibiotice. Antibioticele omoara, pe langa bacteriile care determina aparitia unei boli, si bacteriile benefice ale tubului digestiv. O scadere a bacteriilor benefice poate duce la diaree. Administrarea unor suplimente pe baza de probiotice poate ajuta la inlocuirea bacteriilor benefice pierdute si astfel pot fi prevenite afectiuni ale tubului digestiv. Scaderea bacteriilor benefice poate conduce la dezvoltarea altor infectii, cum ar fi candidoza vaginala si infectii ale tractului urinar. Cercetarile au demonstrat ca probioticele ajuta la reducerea simptomelor de balonare si diaree in cazurile de intoleranta la lactoza, acutizarilor bolilor intestinale inflamatorii si inflamatiei ileonului la pacientii care au suferit indepartarea chirurgicala a colonului. Cercetatorii studiaza rolul probioticelor in preventia cancerului de colon si a sindromului de intestin iritabil (afectiune gastrointestinala in care motilitatea intestinala crescuta determina aparitia durerii abdominale, balonare, constipatie alternand cu diaree).
Un rol deosebit de important il au probioticele si in dezvoltarea si sanatatea bebelusului si a copilului. Riscul aparitiei tulburarilor intestinale (diaree, constipatie sau malabsorbtie), al alergiilor, astmului sau eczemei poate fi considerabil redus prin folosirea probioticelor. Probioticele stimuleaza digestia, reduc manifestarile si recurenta infectiilor digestive, urinare, cutanate, reduc colicile, moduleaza imunitatea si ajuta la absorbtia completa a nutrientilor. Datorita administrarii frecvente de antibiotice, dar si a vaccinurilor, flora intestinala la copii este afectata si astfel apar tulburarile digestive si imunitare. Prin administrarea de probiotice se reface flora microbiana intestinala iar viteza de rehidratare a copilului creste considerabil si chiar toleranta la lactoza este imbunatatita. Pe masura ce copilul creste, devine prescolar si apoi scolar, si este expus din ce in ce mai mult la bacterii care produc boli, nevoia stimularii sistemului imunitar, de aparare este tot mai mare.
Acum exista in farmacii si plafare produse naturiste, care te ajuta sa castigi cat mai multe bacterii prietenoase, atat pentru tine cat si pentru copilul tau. Cauta produsele si selecteaza-le cu grija: alege-le pe cele care au cat mai multe tulpini cu spectre diferite de actiune si cat mai multe miliarde de bacterii probiotice! Adaos-ul de FOS (prebiotice) este foarte important deoarece acestea potenteaza actiunea probioticelor, regleaza echilibrul acid-alcalin, reduc acumularile de toxine, accelereaza descompunerea alimentelor ingerate facandu-le asimilabile!