Parintele gandirii laterale, Edward de Bono avea o metafora pentru a o defini, iar metafora suna cam asa: daca in gandirea traditionala ai o groapa in care sapi ca sa dai de ceva nou, in gandirea laterala ca sa descoperi ceva nou sapi alta groapa. Prin gandirea laterala inveti sa-ti schimbi perceptiile, conceptele prin utilizarea unor instrumente specifice. Metodele obisnuite de a rezolva problemele dispar din acest tablou, dar inveti sa privesti lucrurile din mai multe perspective, sa preintampini blocajele in gandire, sa gandesti critic si analitic, sa fii inovatoare si eficienta. Acest tip de gandire poate fi aplicata in orice imprejurare si poate fi dobandita de oricine.
Urmatoarea sesiune de cursuri va avea loc intre 23-24 iunie 2008, in Bucuresti, iar pretul pentru cele doua zile este de 325 de euro, fara TVA, la cursul zilei. Cui se adreseaza cursurile? Mihaela Zaharia, trainer in gandire laterala la Mind Master ne-a spus ca acestea se adreseaza in special persoanelor din mediul de afaceri, dar si persoanelor individuale. In general insa sunt preferate de catre oamenii de cariera.
Ce presupune un astfel de curs?
Tot Mihaela Zaharia ne ofera mai multe detalii in legatura cu aceasta intrebare. “Participantii la cursuri invata un proces complex care incepe cu stabilirea ariei unde este nevoie de idei noi sau de imbunatatirea celor deja existente. Primul pas il reprezinta generarea de idei noi, care apoi sunt recoltate si puse intr-un tabel. Ideile astfel generate se adapteaza in conform cu realitatea sau cu constrageri gen: buget, sefi, clienti. Pe parcurs ideile se pot modifica, iar la final are loc un sistem de evaluare, se dau note, iar ideile care castiga teren sunt racordate la realitate, devenind astfel ceva concret si practic”.
Un astfel de curs nu inseamna numai o perioada de generare de idei, ci si adaptarea lor la realitate. Astfel ideile se transforma in oportunitati, poti invata sa gasesti solutii alternative si idei noi.