Principalul obiectiv al celor doua cercetari calitative a fost de a identifica tendintele actuale in consumul de droguri („etnobotanice”), pentru a analiza consecintele asupra starii de sanatate si dezvoltare, precum si accesul la servicii sociale si medicale.
Cele doua studii (Evaluarea riscurilor asociate consumului de substante noi cu proprietati psihoactive in randul copiilor si adolescentilor din Romania si Consumul de substante noi cu proprietati psihoactive (SNPP) in randul persoanelor care consuma droguri injectabile din Bucuresti ) releva faptul ca toate categoriile de varsta sunt afectate de consumul de ‘etnobotanice’, tendinta fiind preponderenta in randul copiilor de pana la 15 ani, mai ales de sex masculin.
„Cele doua studii ofera posibilitatea fundamentarii unor interventii in planul asistentei medicale, sociale si psihologice adecvate caracterisiticilor utilizatorilor de SNPP si modelelor de consum practicate de acestia, dar si un real sprijin pentru elaborarea de politici coerente in domeniul reducerii cererii si ofertei pe piata de astfel de substante”, a declarat Chestor Sorin Oprea – Director al Agentiei Nationale Antidrog.
Profilul socio-demografic al consumatorilor de substante noi cu proprietati psiho-active arata ca majoritatea sunt tineri integrati social, cu o situatie economica buna. Acestia sunt tentati sa experimenteze substante noi, in diverse combinatii, in mare parte din cauza lipsei unor reglementari privind regimul si vanzarea acestor substante. Peste 25% dintre respondenti au apelat la servicii medicale dupa utilizarea de astfel de substante (unitati de primire urgenta, sectii de dezintoxicare).
„ Documentarea situatiei la nivelul intregii tari, dezvoltarea de politici si de servicii sociomedicale care sa raspunda nevoilor consumatorilor de substante etnobotanice este o prioritate, cu precadere atunci cand acest consum este in relatie directa cu transmiterea HIV si hepatita C in randul populatiei tinere", a declarant d-nul Valentin Simionov, Director RHRN.
O situatie alarmanta o reprezinta evolutia semnificativa a utilizarii ‘etnobotanicelor’ pe cale injectabila, 1 din 6 consumatori de droguri intervievati declarandu-si optiunea pentru aceasta modalitate de consum. Riscurile asociate acestei practici sunt contactarea si transmiterea de virusi (HIV, hepatite) pe cale sangvina, prin utilizarea in comun a seringilor.
„Concluziile acestor studii reprezinta un semnal de alarma pentru intreaga societate romaneasca. Tendinta accentuata a consumului de substante noi cu proprietati psihoactive aduce intr-o zona de risc sectorul sanatatii, prin dezvoltarea unor boli si tulburari asociate si a unor epidemii. De aceea, UNICEF Romania, impreuna cu ANA, Biroul Natiunilor Unite pentru Droguri si Crima Organizata si Reteaua Romana de Reducere a Riscurilor militeaza pentru reglementarea cadrului normativ care sa impuna masuri eficiente in domeniul reducerii cererii si ofertei de droguri, precum si pentru dezvoltarea de servicii pentru cei care sunt cei mai afectati de consumul de substante”, a declarat Edmond McLoughney, Reprezentant UNICEF Romania.