Trucurile care te ajutau sa obtii rezultatele miraculoase intr-un timp scurt incep sa nu mai dea rezultatele asteptate. Asta pentru ca organismul si corpul fiecareia dintre noi se schimba cu fiecare an care trece. De aceea trebuie sa te hranesti si sa iti lucrezi corpul corespunzator cu varsta pe care o ai.
Iata 3 strategii pe care le poti adopta in functie de varsta ta
20 - 30 ani
Acest interval este unul dintre cele mai potrivite perioade pentru a slabi. Nu ar trebui sa ai prea mari dificultati sa dai jos cateva kilograme daca este necesar. Factorii care influenteaza luarea in greutate sunt iesirile in oras frecvente si alimentatia necorespunzatoare, asa ca regula de baza in acest caz este sa eviti excesele.
Alimentatie
Din alimentatia ta nu trebuie sa lipseasca:
Proteine
Pentru ca la aceasta varsta alimentatia nu este tocmai una corespunzatoare s-ar putea ca nivelul de proteine din organism sa aiba de suferit. Proteinele te mentin satula si iti confera energia necesara pentru arderea caloriilor. Asigura-ti un aport zilnic de proteine de 60 - 70 g, sa nu lipseasca din alimentatia ta carnea de pui fara pielita, fripturile din carne slaba, pestele. ouale, mazarea si branzeturile degresate.
Potasiu
Este mecesar pentru musculatura si buna functionare cardiovasculara. Insa, femeile aflate in jurul varstei de 20 de ani isi asigura un aport zilnic redus de proteine. Mananca la pranz sau ca gustare intre mese o salata de fructe cu mere, banane, capsuni proaspete si iaurt sau o salata cu brocoli.
Omega 3
Somonul si tonul sunt cea mai cunoscuta sursa de omega 3, dar mai sunt si nucile, semintele de in si uleiul de canola, care sunt de asemenea o sursa bogata de omega 3.
Consulta dosarul nostru de diete pentru a descoperi dieta potrivita pentru tine
Exercitii
In ceea ce priveste intretinerea fizica la aceasta varsta lucrurile sunt usoare pentru ca organismul este puternic si nu trebuie sa depui un efort intens.
Programul de intretinere fizica pentru varsta de 20 - 30 de ani trebuie sa fie format din 30 de minute de exercitii cardio de 3 ori pe saptamana si pentru urmatoarele 3 zile, un antrenament cardio intensiv intre 45 si 60 de minute. O zi pe saptamana te poti rasfata si poti uita de exercitii.
Program de slabit pentru varsta 30 - 50 de ani
30 - 50 ani
Odata cu implinirea a 30 de ani metabolismul incetineste, ceea ce face mai dificila lupta cu kilogramele indiferent de dietele si activitatea fizica pe care o adopti. In aceasta perioada trebuie sa eviti dietele rapide, care poate dadeau rezultate pe cand aveai 20 de ani, dar acum nu mai sunt nicidecum eficiente si in niciun caz sanatoase. Mai mult, slabitul rapid lasa efecte dificil de ascuns asupra corpului tau, cum ar fi pielea lasata. Pe masura ce inaintezi in varsta ar trebui sa adopti un ritm mai incet de a slabi si nu trebuie sa te supui unei reduceri de mai mult de 5 kilograme in fiecare luna. Pe langa dieta alimentara adoptata, adauga pe lista obligatorie si exercitii fizice regulate si sesiuni de masaj, care iti mentin elesticitatea pielii.
Alimentatie
Copii si serviciul sunt doua dintre cele mai frecvente cauze pentru care in aceasta perioada se intampla sa neglijezi propria sanatate pentru ca pur si simplu nu mai ai timpul necesar pentru a manca sanataos si adecvat.
Mananca de 4 - 5 ori pe zi, micul dejun fiind cea mai copioasa masa a zilei, urmand ca apoi mesele urmatoare sa fie usoare. Aportul zilnic de grasimi nu ar trebui sa depaseasca 30%.
Din alimentatia ta nu trebuie sa lipseasca:
Fier
Deficienta de fier iti da o stare generala de oboseala care face dificila ducerea sarcinilor zilnice la bun sfarsit. Si cum astfel sa mai reusesti si sa faci exercitii fizice? Asigura-ti aportul zilnic de 18 mg din alimente precum carnea de vita slaba, semintele de dovleac, cereale, soia si carnea de pui fara pielita.
Acid folic
Joaca un rol important in sanatatea organismului, stimuland producerea de celule. Daca iei in considerare distrugerea celulelor in timpul exercitiilor fizice atunci aportul zilnic de 400 mg iti este esential. Consuma legume precum, avocado, spanac, naut, brocoli si sparanghel si cereale integrale.
Fibre
Sunt satioase si sunt perfecte pentru a nu te confrunta frecvent cu senzatia de foame. Mai mult, fibrele reduc aportul de colesterol din organism. Consuma fructe, legume, cereale integrale, cereale de tarate si ovaz.
Consulta dosarul nostru de diete pentru a descoperi dieta potrivita pentru tine
Exercitii
O ora de de exercitii cardio combinate cu cele de rezistenta de 4 ori pe saptamana si o zi de saptamana pentru exercitii cardio este un program eficient care te va ajuta sa te mentii in forma.
Pentru ca metabolismul incetineste odata cu aceasta varsta exercitiile fizice intese sunt cheia unui corp tonifiat si lucrat. Este clar ca trebuie sa lucrezi din ce in ce mai asiduu pe masura ce inaintezi in varsta pentru ca si corpul se schimba.
Program de slabit pentru peste 50 de ani
Peste 50 de ani
Dietele rapide sunt un mare "nu" incepand cu varsta de 50 de ani. Corpul intra intr-o noua faza de schimbare, masa musculara se reduce si mai mult, sanatatea ta ar avea astfel de suferit din cauza aportului redus de proteine.
Alimentatie
Incepand cu varsta de 50 de ani trebuie sa reduci considerabil aportul de carbohidrati si sa optezi pentru o alimentatie bazata pe carne slaba de pui, peste si oua care sa reduca riscul kilogramelor in plus.
Din alimentatia ta nu trebuie sa lipseasca:
Fitoestrogeni
Modificarile hormonale cauzate de instalarea menopauzei si aportul redus de estrogen duce la depozitarea de grasimi. Consuma zilnic doua lingurite de seminte de in care iti stimuleaza nivelul de estrogen.
Vitamina B
Consuma regulat banane, cartofi si rodii, care sunt o sursa bogata de vitamina B6, iar consumul de peste, oua si carne de pui it confera un aport ridicat de vitamina B12.
Consuma pepene rosu, care datorita aportului bogat de apa iti da senzatia de satietate, iar aportul de argin, un amino acid care se regaseste in compozitie, stimuleaza corpul sa arda cat mai multe calorii.
Calciu
Calciul este recunoscut pentru proprietatile sale de reducere a absortiei de grasimi din alte alimente. Consuma zilnic produse lactate.
Consulta dosarul nostru de diete pentru a descoperi dieta potrivita pentru tine
Exercitii
Pentru varsta de 50 ani sunt recomandate exercitiile cardio intre 4 - 6 sesiuni pe saptamana de 20 - 40 de minute fiecare de intensitate medie, plus o jumatate de ora de exercitii cu greutati intre 15 - 20 de repetitii cu greutati usoare. Incalzirea inaintea exercitiilor este esentiala, in special pentru ca este varsta la care incep sa apara problemele de sanatate, in special afectiunile de articulatii.
Peste 60 de ani
Pentru aceasta varsta sunt recomandate 3 zile pe saptamana de exercitii cardio de intensitate scazuta si 3 zile de exercitii cu greutati usoare.
Problemele de sanatate precum artrita, si durerile de genunchi, sunt frecvente incepand cu varsta de 60 de ani insa nu este o scuza pentru a evita exercitiile fizice. Trebuie doar sa faci alegerile potrivite. Inlocuieste alergatul cu joggingul pe distante scurte, iar inotul este la fel de eficient si de benefic. Exercitiile de rezistenta sunt la fel de importante si la aceasta varsta, numai ca trebuie sa optezi pentru cele cu gantere usoare, altfel risti agravarea problemelor de sanatate.