Capacitatea de a te automotiva
"Ce vezi cand te simti motivat ? La aceasta intrebare raspunsurile variaza de la ‚nimic', pana la ‚un film cu imagini bogate, in miscare si pline de viata'. Multi oameni nu si-au pus niciodata problema ca formeaza mereu imagini in creier. Altii devin constienti ca formeaza aceste imagini, dar cred ca nu le pot influenta. De fapt, creierul are capacitatea de a modifica aceste imagini, iar de aceasta abilitate este legat mecanismul motivational. Calitatea imaginilor pe care le construiesti in creier determina capacitatea de a te automotiva."
Experiment
"Pentru inceput iti propun sa facem impreuna un mic experiment: Gandeste-te la un lucru pe care ti-l doreşti, dar pe care nu l-ai obtinut inca. Ce imagine mentala iti construiesti in creier? Continua sa te gandesti si ‚scaneaza' imaginea pentru a-i observa calitatile. Nu este nevoie sa scrii nimic. Te poti folosi de urmatoarele intrebari:
Care sunt calitatile imaginii?
Ce dimensiuni are?
Ce luminozitate are?
Contine culori?
Contine mişcare?
La ce distanta percep imaginea?
Ma motiveaza?"Calitatea imaginii
"Dupa cum vezi, exista niste calitati sau distinctii ale imaginii care iti permit sa o evaluezi. Ce se intampla totusi daca modifici aceste calitati ale imaginii in diferite moduri? Creierul are capacitatea de a modifica parametrii imaginii. Este ca si cand ai avea o telecomanda de televizor (atentia ta) si incepi să variezi luminozitatea, contrastul, claritatea, etc. Modifica acum parametrii imaginii tale mentale. Ce se intampla daca adaugi culoare, mai multa luminozitate, mai multa claritate? Te simti exact la fel ca mai inainte? Continua sa modifici calitatile imaginii. Dubleaza-i dimensiunile, apoi dubleaza-le din nou !"
Creierul e construit pentru a sesiza diferentele
"Care este diferenta dintre imaginea initiala si cea prelucrata ? Creierul este construit pentru a sesiza diferenţele. Are nevoie sa compare experientele pentru a aprecia diferentele." Specialistii in NLP ( programare neutro-lingvistica) stiu ca exista cateva diferente esentiale in motivare pentru majoritatea oamenilor:
Experienta motivanta vs. Experienta neutra (nemotivanta);
Imagine luminoasa vs. Imagine intunecoasa;
Imagine colorata vs. Imagine in culori palide sau alb-negru;
Imagine mare si apropiata vs. Imagine mica si indepartata;
Exista sunete sau cuvinte atasate imaginii vs. Imaginea este înconjurata de tacere
Creierul tau cuantifica succesul
Asa se explica de ce unii oameni se motiveaza mai usor decat altii. Este dificil de imaginat ca daca iti doresti, de exemplu, un automobil te entuziasmezi atunci cand creezi mental o imagine minuscula a acestuia, in alb-negru, la o distanta care abia iti permite sa o percepi. Pe de alta parte, o imagine color, sclipitoare si luminoasa, in marime naturala, va fi mult mai atragatoare. Andy Szekely explica acest fenomen prin faptul ca „este modalitatea prin care creierul codifica succesul. La aceasta se adauga sunete si senzatii care participa la imbogatirea experientei si transforma indiferenta in entuziasm."
Ai nevoie de antrenament pentru a-ti obisnui creierul sa codifice succesul in mod corect. Tocmai de asta exista foarte multi specialisti in domeniu, oameni care te pot ajuta sa iti simplifici drumul catre succes. Dupa cum ai inteles deja, totul depinde doar de tine... si asta pentru ca totul se petrece in interiorul mintii tale. Ai putere totala asupra ta, iar tot ceea ce trebuie sa faci este sa inveti sa folosesti aceasta putere in folosul tau.