Pentru a raspunde, trebuie sa iti dai seama ce atuuri ai care sa te ajute sa performezi fara efort exagerat? De ce anume ai nevoie in plus pentru a avea rezultatele dorite in noul job? Si bineinteles, cum anume poti obtine acest plus si cu ce costuri?
Ce atuuri ai?
Revenind la prima intrebare, trebuie analizat obiectiv daca aceasta promovare vine in acord cu abilitatile, talentele, cunostintele si interesele proprii intr-o asa masura incat sa asigure o baza solida pentru noul post. Aceasta baza solida o reprezinta de fapt acele caracteristici transferabile de la postul anterior la cel nou. Cunoaste-ti punctele forte, dar fii deschisa sa afli si care sunt limitarile tale!
De exemplu, o persoana care supervizeaza ca si Senior Consultant activitatea altor persoane din departament, le acorda suport si le urmareste rezultatele va putea sa preia un post de Coordonator de echipa si se va adapta mult mai usor. Spre deosebire de un Consultant Junior, jumatate din atributiile de pe acest post de Coordonator au fost exersate inainte si alcatuiesc o fundatie solida in cazul promovarii, urmand ca efortul si concentrarea noului promovat sa se indrepte mai mult cum e si firesc, asupra unor indatoriri noi pe care anterior a avut ocazia doar sa le observe: deciderea salarizarii, dezvoltarii sau pastrarii subordonatilor in companie de exemplu.
De ce anume mai ai nevoie?
O data ce ti-ai identificat care este potentialul tau de dezvoltare si cat de mult se potriveste cu provocarile noului post, iti poti da seama care sunt acele lucruri care iti terbuie pentru a-l pune in valoare. Cu ajutorul departamentului de HR din companie sau a unui consultant specializat, poti determina pasii si suportul pentru a ajunge la rezultatele asteptate. Ce nevoi de training ai, unde anume e bine sa fii secondat indeaproape in evolutia ta si unde poti avea mana libera deja? Care sunt greutatile pe care le poti intampina legate de specificul postului in organizatie?
Cum poti obtine ceea ce cauti?
Trebuie sa stii unde anume sa te uiti, sa identifici care sunt sursele tale de informare, de instruire si de feedback?
Partea de consiliere si mediere a comunicarii catre superiorul direct, colegi sau subordonati este iarasi foarte importanta. Cine si cum anume te poate ajuta? Ce alte cai de a afla si completa informatiile ai? Cum poti adresa propunerile si provocarile catre ceilalti intr-un mod asertiv – sa spui ce te doare si sa nu creezi conflicte?
Toate acestea presupun in primul rand o buna cunoastere a propriei persoane si o ancorare realista in mediul social si economic din care facem parte. Daca ignoram aspectele de fond, de profunzime, de continut si ne gandim doar la cele de forma (i.e. salariul, denumirea, brandul, etc.) riscam sa ne trezim cu o serie de insuccese si de nemultumiri care sa ne scada stima de sine si deopotriva sa ne determine sa parasim resemnati postul in care am fost promovati.
Ioana Moholea
Project Manager
Perspective Group
Tel: (+40) 21 2119322
www.perspectivegroup.ro