Inca din copilarie aderam la principiile acceptate de societate cu privire la ce fel de haine sunt adecvate, ce sa purtam in circumstante date, la scoala, la interviu sau la intalnire.
Un studiu britanic arata ca ai nevoie de exact trei secunde pentru a-ti face o impresie despre cineva dupa ce il intalnesti. Asa ca a judeca un om in functie de ambalaj este un “pacat” de care ne facem toti vinovati, chiar fara sa vrem.
Studiul publicat in 2012 in “Journal of Experimental Social Psychology” a examinat influenta pe care hainele o au asupra proceselor psihologice ale celui care le poarta.
Experimentul a presupus examinarea subiectilor in timp ce purtau un halat alb, precum cel purtat de un doctor, dupa care au fost imbracati tot intr-un halat alb, insa de aceasta data apartinand unui pictor.
Concluziile studiului au aratat ca atunci cand purtau halatul de medic, participantii aveau un nivel al atentiei sporit.
Dawn Karen, psiholog in materie de moda din New York, duce acest principiu la un alt nivel. Cu un master in psihologie si un background de model, a profitat de informatiile legate de industria modei si de emfaza plasata pe aparente in detrimentul frumusetii interiorare, vazand in psihologia modei o contopire perfecta intre pasiune si profesie.
Este o ramura nou, cu foarte putin specialisti, care aplica teorii psihologice pentru a intelege felul in care hainele ne influenteaza nu numai gandurile si emotiile, dar si oamenii care iau contact cu noi.
“Imi imbrac clientii din interior catre exterior si fac legatura dintre perceptie si realitate”, sustine Karen.
Printre clientii ei se numara politicieni, judecatori, vedete si afaceristi de succes. Ceea ce ofera ea este mai mult decat o schimbare de look, este o schimbare a mintii si a trupului in egala masura.
“Am lucrat cu un afacerist de succes care era eclipsat de industria in care lucra. L-am consiliat timp de cateva saptamani si am descoperit cateva neplaceri din copilarie care il tineau pe loc”, a explicat specialistul, potrivit dailylife.com.au. Dupa ce s-a ocupat de aspectele emotionale, a gasit de cuviinta sa retuseze si exteriorul. “Era destul de scund, asa ca am creat un costum special pentru el. Arata extraordinar, dar mi-a spus ca se simtea ciudat.”
Este o reactie pe care Karen o intampina adesea si este nevoie de sedinte suplimentare pentru ca pacientii ei sa nu dea inapoi si sa se intoarca la vechile obiceiuri si vechile haine.
“Un costum e doar un costum. Adesea, clientii nu simt ca merita sa ocupe locul personajului creat de o tinuta. Trebuie sa te ocupi de problemele care se ascund in interior.”
Psihologii de moda nu lucreaza doar cu indivizi, ci ofera consultanta companiilor in privinta uniformelor angajatilor si decorarii birourilor, pentru hoteluri, restaurante si cladiri de birouri.
“O uniforma spuen multe si este un rezumat a ceea ce reprezinta organizatia, iar felul in care interiorul este decorat poate sa ii faca pe cei care locuiesc acolo sa fie relaxati, implicati sau chiar sa influenteze vanzarile.”
Cei de la shine.yahoo.com au contactat-o pe Dawnn Karen si au aflat ce spune tinuta despre psihicul individului.
Porti des pantofi cu toc
“Stai cu ei pe sol si te poarta prin viata, asa ca spun o gramada de lucruri despre tine. Daca poarta tocuri foarte inalte inseamna ca femeia nu ii poate privi pe ceilati in ochi, de la egal la egal, asa ca foloseste pantofii pentru a se ridica, atat fizic, cat si psihic.”
Tinuta ta e blocata in anii ‘90, ‘80 sau oricare alt moment in afara de prezent
“Daca nu isi actualizeaza tinuta inseamna ca este blocata intr-o anumita perioada. Ar putea fi o tinuta care sa simbolizeze o perioada in care persoana a excelat. Asa ca ramane acolo unde s-a simtit increzatoare, o perioada in care era mai tanara, la moda, in loc sa se gandeasca la o modalitate de a evolua.”
Esti tot timpul in tendinte si duci asta la extrem
“Ador genul asta de oameni fiindca sunt foarte expresivi, insa ajungi sa te intrebi cine sunt. Da, arati extraordinar si se vede asta in fotografiile de pe Instagram, dar te schimbi constant. Te-ai oprit vreodata sa te intrebi cine esti? Te ascunzi de cineva?”
Refuzi sa iti modifici tinuta in functie de eveniment
“Este un cliseu, insa asta tine de nivelul de confort si de felul in care te simti cel mai bine. Aveam un client care nu se imbraca in mod special, indiferent de ocazie - nu stia cum sa o faca, era o chestie de confort - insa o facea pur si simplu ca sa-i enerveze pe cei din jur. Apoi sunt cele care poarta blana si pantofi stiletto cand iau micul dejun in oras. Vor ca toti ochii sa fie atintiti asupra lor. Ambele cazuri necesita validare. Poate ca nu primesc atentie in alte aspecte ale vietii lor.”
Te imbraci prea mulat
“Ar putea fi ignoranta cu privire la cum sa te imbraci potrivit tipului de silueta. Sau ar putea sa fie o chestiune de cultura, in zona urbana e cool sa fii imbracat mulat pentru ca atragi atentia. Asa ca ar putea fi o modalitate prin care femeile se simt sexy si nu stiu sa fie astfel fara haine mulate.”
Hainele tale sunt prea largi
“Poate ca nu le place corpul lor si nu vor ca lumea sa il vada. Poate ca au un nivel scazut de incredere in sine si nu stiu cum sa se simta confortabil in propria piele. Sau poate au avut o trauma; o femeie care a fost abuzata sexual ar putea sa se apere in acest fel.”
Exista, desigur, si dispozitia care trebuie luata in considerare
“Te poti imbraca potrivit dispozitiei. Poti fie sa te imbraci frumos atunci cand nu te simti in apele tale, pentru a-ti imbunatati dispozitia, sau chiar sa o lasi mai moale, pentru a avea parte de un strop de confort. Orice te ajuta este binevenit si face minuni. Are un efect terapeutic”, a concluzionat specialistul.
Citeste si:
5 riscuri in materie de fashion pe care sa ti le asumi in 2014