Pui cu salvie si sos de usturoi
12 frunze de salvie
7 linguri ulei de masline
150 g ceapa
2 capatani de usturoi
2 foi de dafin
200 ml vin alb sec
200 ml supa clara de pasare
Sare
Piper
Spala puiul si usuca-l cu un servet.
Desprinde cu grija pielita de pe piept.
Introdu sub pielita, de fiecare parte, cate 3-4 frunze nu prea mari de salvie.
Fixeaza-le cu scobitori si leaga-le crucis cu sfoara.
Unge puiul cu 1 lingura de ulei, presara-l cu sare si piper si pune-l in tava de fript.
Curata ceapa si taie fiecare in doua. O capatana de usturoi intreaga, curatata doar in exterior, nu si cateii, tai-o transversal in doua. De la cealalta capatana, curata cateii de pielite. Ceapa, usturoiul intreg, cateii de usturoi curatati si restul de frunze de salvie se pun in tava, în jurul puiului.
Incinge foarte bine restul de ulei de masline si toatna-l peste pui.
Pune tava la cuptor, pe sina din mijloc, si frige puiul timp de 1 1/2 ore (gaz 3-4, convectie 200 grade). Dupa 15 minute, toarna putin vin si supa clara de pasare, operatie ce se repeta din cand in cand, pana se termina de fript puiul.
Scoate apoi puiul din cuptor, pune-l pe o tavă si lasa-l sa stea la cald in cuptorul stins.
Desprinde cu o perie fondul din tava de fript, indeparteaza frunzele de salvie si foile de dafin. Acest fond, impreuna cu cateii de usturoi, se pun intr-un castron si se paseaza fin. Da sosul apoi in clocot si, eventual, mai condimenteaza-l cu sare si piper.
Pune puiul pe un platou incalzit in prealabil, orneaza-l cu capatana de usturoi si serveste-l cu sosul de usturoi separat, bagheta crocanta sau paine neagra, de tara. Autor: Jakob Hausmann Articolul anterior Feliute de mere Articolul următor Polenta dell'inferno (Mamaliga din infern / Tessin)