Pui in aspic
1 pui de aproximativ 1,500 kg
1 os de supa
1 litru de vin Riesling
75 ml supa de pasare (preparata, eventual, din concentrat de pui)
1 ceapa
3 cuisoare
patrunjel verde
tarhon verde
cimbru
foi de dafin
frunze de telina
sare, piper
Se fierbe, intr-o oala mare, osul de supa impreuna cu vinul, ceapa cu 3 cuisoare infipte in ea, zeama de supa, cimbrul, dafinul, frunzele de telina, sare si piper, dupa gust. Cand lichidul scade cu o treime, se adauga puiul curatat si spalat si se fierbe la foc mic, timp de o ora. Cand este fiert, se scoate, se curata de piele, de oase, iar carnea se taie in bucati mici si se amesteca cu frunzele de patrunjel si tarhon taiate fin. Supa se fierbe in continuare pana scade la jumatate. Se filtreaza prin tifon, se condimenteaza dupa gust, avand grija sa fie mai picanta. Bucatile de carne cu ierburi se asaza intr-un vas, iar peste ele se toarna aspicul. Se tine la frigider o noapte inainte de a fi servit.
E bine sa stii
Carnea si aspicul se pot pune in boluri, pe fundul carora se asaza frunze de patrunjel verde sau o felie de morcov fiert si abia dupa aceea se lasa la rece pentru a se inchega aspicul. Cand vor fi rasturnate pe farfurie, vor pastra deasupra garnitura de morcov sau patrunjel.