Cunosti zicala “din greseli se invata”? Foloseste-o ca incantatie ori de cate ori intampini un obstacol. Poate ca nu-l vei depasi din prima, dar, in orice caz, te va impiedica sa te dai batut. Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa revii pe linia de plutire si iti vor arata cum sa o iei de la capat.
1. Concentreaza-te asupra lucrurilor care inca functioneaza
Chiar daca ai impresia ca totul merge prost, limpezeste-ti gandurile si incearca sa privesti lucrurile si dintr-o alta perspective. Faptul ca ai fost infrant nu inseamna ca ti-ai pierdut brusc toate atuurile cu care ai intrat in joc. Treci peste esec si concentreaza-te asupra atributelor care te-au adus pana aici; nu pleci de la zero, trebuie doar sa le perfectionezi.
2. Tine o evidenta a realizarilor
Fa-ti un obicei din a-ti nota realizarile, fie ele profesionale (ai dus la bun sfarsit un proiect dificil, ai incheiat un deal important pentru companie) sau personale (ai reusit sa economisesti o suma importanta de bani, ai obtinut un credit pentru locuinta). La sfarsitul luni vei vedea cate din telurile pe care ti le-ai propus le-ai si atins. S-ar putea sa fii surprinsa de cat de multe lucruri ai reusit sa duci la bun sfarsit! Daca insa, dimpotriva, lista nu insumeaza multe rezultate, va trebui sa te intrebi:
- daca nu cumva ti-a facut un obicei prost din a amana lucrurile la nesfarsit, caz in care consumi resurse pretioase (timp si energie) fara sa obtii niciun rezultat.
- daca nu cumva te-ai extins in prea multe directii iar consumul de energie este prea mare pentru a duce lucrurile la bun sfarsit in timp util
3. Concentreaza-te asupra lucrurilor care vrei sa se intample
Pentru asta ai nevoie de o imagine de ansamblu. De multe ori ne pierdem in maruntisuri si uitam care este scopul final, ce obtinem daca finalizam o actiune. In loc sa te intebi de ce s-a intamplat ceea ce s-a intamplat – atitudine care nu va duce in veci la gasirea unei solutii – incearca sa abordezi altfel problema. Intreaba-te:
- Odata ce-ai hotarat sa iei lucrurile de la capat, cum ai vrea sa decurga situatia de aceasta data?
- Ce e de facut pentru a a junge din punctul A in punctul B?
4. Simplifica-ti optiunile
Cand ai de rezolvat o problema nu te lasa “bruiata” de aspectele marunte. Solutiile sunt mai usor de gasit odata ce simplifici situatia si tii cont de datele problemei. Elimina orice lucru care intarzie aparitia rezultatelor.
5. Gaseste mai multe solutii
Intotdeauna exista mai multe optiuni. Tot ce trebuie sa faci e sa-ti storci un pic creierii si sa le gasesti. Propune-ti, de exemplu, sa vii nu cu o solutie, ci cu cinci. Va fi reconfortant sa stii ca ai un plan de rezerva: astfel, nu te va mai obseda gandul ca vei da gres. Din X solutii, cu siguranta o vei alege pe cea mai buna.
6. Actioneaza
Odata ce intervine frustrarea, primul impuls e sa te lasi pagubasa. De ce sa mai continui cand nu obtii nicio satisfactie? Tentatia de a renunta este mare. In fond, nimic nu te erodeaza mai mult decat munca in zadar, fara spor si fara rezultate. Odata ce te-ai lasat pagubasa, vei face tot posibilul sa amani momentul in care o iei de la capat, iar daca esti o persoana incapatanata si pleci de la premiza ca nu vei reusi si pace, s-ar putea sa ramai blocata in acest moment pentru totdeauna. Prin urmare, oricat de neplacut este sentimenul frustrarii, nu ii ceda. Foloseste-te de el pentru a gasi motivatia de a merge mai departe.
7. Fii optimista
De cele mai multe ori, lucrurile nu sunt atat de rele pe cat par, din simplul fapt ca tu vezi lucrurile distorsionat, ca intr-o oglinda care mareste. In plus, oboseala cronica si ostilitatea colegilor cu care lucrezi contribuie enorm la amploarea unei nereusite profesionale. Este important sa te detaseszi sis a-ti pastrezi simtul umorului. Sentimentul de frustrare isi va pierde treptat din intensitate, plus ca - nu-i asa? -o minte limpede e din start mai apta sa gaseasca solutii.