vancica

Celentano din „Las Fierbinți” a slăbit 23 de kilograme:...

Citeste mai mult»
Huw Edwards

Fosta vedetă BBC Huw Edwards, condamnat cu suspendare...

Citeste mai mult»
Tito Jackson

Tito Jackson, fratele lui Michael Jackson şi membru al...

Citeste mai mult»
 Jeremy Allen White

Discursul actorului Jeremy Allen White, starul din „The...

Citeste mai mult»
chirila

Motivele pentru care artistul Tudor Chirilă nu vrea să...

Citeste mai mult»
Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo a ajuns la un miliard de abonaţi pe...

Citeste mai mult»
Francis Ford Coppola

Francis Ford Coppola dă în judecată Variety pentru un...

Citeste mai mult»
Noel Gallagher

O chitară a lui Noel Gallagher (Oasis), vândută la...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift câştigă 7 trofee la gala MTV VMA 2024

Citeste mai mult»
brigitte

Brigitte Macron va apărea în sezonul 4 al serialului...

Citeste mai mult»
pod

Jon Bon Jovi a salvat o femeie care era pe punctul de a...

Citeste mai mult»
somn

Alimentele pline de melatonină pe care ar trebui să le...

Citeste mai mult»
Prince

Prince, acuzat de abuz fizic și emoțional de fostele...

Citeste mai mult»
Maia Morgenstern

Maia Morgenstern s-a filmat în timp ce face curățenie și...

Citeste mai mult»
simona

Simona Pătruleasa a plecat de la Kanal D. Care a fost...

Citeste mai mult»
Romina Gingașu

Romina Gingașu a cumpărat haina de vulpe argintie a...

Citeste mai mult»
Malala Yousafzai

Malala prezintă primul său documentar, despre o...

Citeste mai mult»
Harvey Weinstein

Harvey Weinstein, transportat de urgenţă la spital pentru...

Citeste mai mult»
patti

Patti Scialfa, soţia lui Bruce Springsteen, a dezvăluit...

Citeste mai mult»
Sarah Burton

Sarah Burton, cunoscută pentru designul rochiei de...

Citeste mai mult»
Harvey Weinstein

Procurorii britanici anunţă că au renunţat la acuzaţiile...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa Kate a anunţat că a terminat tratamentul de...

Citeste mai mult»
Samuel Le Torrillec

Samuel Le Torrillec, cunoscut bucătar-șef francez, prins...

Citeste mai mult»
Rich Homie Quan

Rapperul american Rich Homie Quan a murit la 34 de ani

Citeste mai mult»
Linkin Park

Linkin Park îşi prezintă noua solistă şi anunţă un album...

Citeste mai mult»
 Elena Merișoreanu

Ce pensii au vedetele din România după recalculare. Suma...

Citeste mai mult»
vaccin

Un vaccin dezvoltat de Moderna a furnizat rezultate...

Citeste mai mult»
Elton John

Elton John a rămas cu ”vedere limitată” la un ochi în...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Testamentul actorului Alain Delon a fost trimis celor...

Citeste mai mult»
Brian May

Chitaristul Brian May anunţă că a suferit ''un accident...

Citeste mai mult»
Bora Djordjevic

Bora Djordjevic, o legendă a muzicii rock iugoslave, a...

Citeste mai mult»
barbat

Un bărbat din Virginia câştigă un milion de dolari la...

Citeste mai mult»
sofia

Prinţesa Sofia a Suediei este însărcinată pentru a patra...

Citeste mai mult»
Claude Lelouch

Pensionarea nu este o opţiune pentru Claude Lelouch, un...

Citeste mai mult»
Martha Louise s-a căsătorit

O prinţesă norvegiană şi un şaman american s-au căsătorit...

Citeste mai mult»
Chidimma Adetshina

Respinsă în ţara ei, o tânără din Africa de Sud a...

Citeste mai mult»
Nicole Kidman

Nicole Kidman s-a simţit expusă şi vulnerabilă după...

Citeste mai mult»
cave

Nick Cave lansează vineri un nou album de studio, "Wild God"

Citeste mai mult»
luciu

Nicoleta Luciu, apariție controversată în mediul online:...

Citeste mai mult»
vunk

Trupa Vunk și Lidia Buble au lansat piesa „Bumerang”, o...

Citeste mai mult»

Punctualitatea - un "trend" demodat?!

De în Sanatate 28 ian 2009
A ajunge la timp la o intalnire sau la serviciu este deja o raritate si un "task" mult prea greu in ziua de azi, fapt demonstrat clar de semenii nostri. Traim intr-o epoca a vitezei, dar se pare ca aceasta viteza nu se aplica si in cazul sosirii la timp la o intalnire. Unele dintre noi o fac voit, altele involuntar si din motive justificate, pe care poate nici ele nu le stiu! Esti curioasa ce te poate impiedica sa fii parolista in fata apropiatilor? Afla de la Cristina Calarasanu, psiholog si descopera ce masuri poti lua in aceasta privinta!
Subiect greu pentru mine, o persoana revoltata pentru lipsa de punctualitate a multiplelor persoane cu care am avut de-a face pana acum. Punctualitatea este in ziua de azi o virtute rara si destul de pretioasa, considerandu-te extrem de norocoasa daca ai parte de ea de la cei apropiati.

Ceea ce nu inteleg cei mai multi este ca punctualitatea este o parte din cartea de vizita a unei persoane, la fel de importanta ca multe alte lucruri care o definesc si o individualizeaza. A fi punctual inseamna a incepe cu dreptul o colaborare, un parteneriat, sau poate constitui chiar succesul unei negocieri. Punctualitatea inseamna politete, respect, bun simt si poate chiar "cei 7 ani de acasa".

Ma bucur ca am ocazia sa scriu despre acest subiect si cred ca se poate considera articolul un soi de "manifest" cu aluzie la toate persoanele intarziate de pretutindeni, constientizand poate astfel, prin prisma testimonialului unei persoane care respecta in proportie de 99% calitatea de a fi punctual, importanta acestei insusiri banale.

Nu de putine ori lipsa de punctualitate a persoanelor cu care m-am intalnit, mi-a crescut nivelul de stres, si asa destul de ridicat din cauza altor factori care-l influenteaza, iar sentimentele au fost pur si simplu de dezamagire. Scuzele de genul: "scuza-ma, traficul este de vina", "scuza-ma, nu am reusit sa ma trezesc la timp" si alte pretexte de acest gen ma lasa pur si simplu rece. Poate si eu am mers prin trafic si poate si mie inca-mi mai persista somnul pe gene in momentul in care ceasul a sunat, dar nu am intampinat astfel de probleme in a te respecta si a ajunge la timp. Pur si simplu mi-e greu sa inteleg scuzele celorlalti, in conditiile in care eu nu ma folosesc de ele si trec prin aceleasi situatii existentiale cotidiene.

Traficul, timpul, epoca si societatea in care traim sunt "alibi" cei mai potriviti si indiscutabili, perfect justificabili in opinia multora, pentru orice decalare a orei la care trebuie sa ajungi undeva. Ei bine, nu cred ca este chiar asa. Daca respecti persoana cu care urmeaza sa ai o intalnire, atunci iti iei avansul necesar pentru a fi acolo la ora stabilita, chiar daca asta ar insemna sa pleci si cu doua ore inainte. Eu pe principiul acesta ma bazez, si nu accept astfel de scuze avand in vedere ca toti trecem prin aceleasi situatii si traim in aceeasi societate si epoca, care intr-adevar ingreuneaza din ce in ce mai mult miscarea dintr-un loc intr-altul. Dar nu sunt scuze de acceptat si nici justificabile in fata unei persoane care reuseste sa depaseasca aceste obstacole.

Intarziatul inseamna in ultima instanta esec in afaceri, esec in a te afirma, distrugerea relatiilor cu ceilalti si lipsa de seriozitate si de competenta. Uneori insa, a intarzia depinde de factori sentimentali si emotionali, greu de inteles de cei afectati de ea, dar inexplicabili si involuntari pentru persoana care are acest obicei. In spatele unor astfel de reactii se ascund "afectiuni" psihice care distrug buna functionare a organismului si dau nastere implicit dezorganizarii. Am vorbit cu Cristina Calarasanu, psiholog la Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie, si am aflat ce se ascunde uneori in spatele acestui "obicei" deranjant. Ea sustine ca exista 2 lucruri importante care favorizeaza nepunctualitatea: educatia (o deprindere familiala, preluarea modelului din "casa") sau o structura psihica care permite instalarea acestei probleme.

Intarzierea - "invaluita" in anxietate

Intarziatul poate ascunde sentimente intense de negare si refuz de a ajunge la locul intalnirii din motive pe care o persoana nu vrea sa si le recunoasca. Te-ai gandit vreodata ca anxietatea ar putea fi cauza pentru care intarzii frecvent? Stim ca, in general simptomele sau reactiile anxietatii sunt cu totul altele: stare de neliniste, palpitatii, jena in respiratie, framantare, neliniste, teama, etc., si nicidecum lipsa prezentei tale la o intalnire. Ei bine, depinde cu cine te intalnesti sau importanta respectivei programari, si impactul pe care il are asupra sanatatii tale emotionale, sustine psihologul nostru. De exemplu, atunci cand ai programata o intalnire pentru un job sau o intalnire de afaceri importanta, si nu te simti pregatita, ai retineri in privinta reusitei ei sau nu te simti suficient de pregatita pentru a face fata acestui tip de intalnire, o reactie poate fi aceea de "respingere" fata de acestea si evident ca faci tot ce-ti sta in putinta pentru a evita contactul, prin urmare vrei sa ajungi cat mai tarziu.

Este vorba despre emotii profunde, care actioneaza ca un scut impotriva disconfortului pe care ti-l cauzeaza astfel de confruntari directe.

Ce facem cu intalnirile cu mai putina incarcatura psihologica si care nu genereaza un factor de stres, cum ar fi intarziatul la iesirile in oras cu prietenii? Ei bine, daca intarzii la intalnirile cu amicii tai, fie nu prea ii iei in serios, fie ai "confortul" ca sunt prietenii tai si te iarta, fie unii dintre ei nu iti creeaza o stare tocmai buna, fie locatia este cea care-ti creeaza o stare nesiguranta, de anxietate.

Depresia – "oglinda" nepunctualitatii

Cu totul diferita de starea de anxietate, depresia este o stare mult mai profunda si cu repercusiuni mult mai grave. Astfel, depresia nu numai ca provoaca o stare de tristete, iritabilitate sau oscilatii ale somnului si apetitului, ci si lipsa de concentrare si energie, ceea ceea ce determina "intarzierea cronica", nepunctualitatea devenind de fapt oglindirea starii interioare a persoanei. Psihologul sustine ca astfel de probleme conduc la lipsa de implicare in orice fel de activitati si la imposibilitatea de a estima totodata corect timpul.

Pe de-o parte este si logic: am avut de-a face cu astfel de persoane, care nu se puteau urni pentru a se da jos din pat, daramite sa mai iasa si din casa, exclamand mereu " nu am chef de nimic", "am o stare proasta", "sunt trista si nu am chef sa fac nimic azi", etc. Dar aceasta nu este o scuza, ci o reala problema, care afecteaza nu numai sanatatea emotionala, ci intreg cursul vietii: inclusiv lipsa de punctualitate nu numai in momente critice, ci si banale, cum ar fi intalnirea cu prietena cea mai buna, cu iubitul, etc.

Atentie mare la aceste stari pentru ca exista posibilitatea sa nu treaca de la sine asa cum multe femei au impresia, ci sa persiste, ba chiar sa se acutizeze, necesitand apelul unui psiholog.

Deficit de atentie – a intarzia este "firesc"

Este adevarat ca exista si aceasta cauza, pe care nu prea multi o iau in seama, si anume deficitul de concentrare la ceea ce faci, in acest caz, la intalnirea pe care o ai, lipsa de atentie si impiedicarea de diverse obstacole, mai mult sau mai putin relevante, spune Cristina Calarasanu. Aceasta problema poate fi destul de grava atunci cand persista si cand incepe propriu-zis sa iti dea viata peste cap: sa ratezi task-uri importante, sa te deruteze, sa pierzi contactul cu bunul demers al lucrurilor, intr-un cuvant: dezorganizare totala!Mai intervine un motiv pentru care intarzii: lipsa capacitatii de a aprecia situatiile in care ti se "permite" intr-o oarecare masura sa intarzii si cele in care punctualitatea este esentiala. Timpul este relativ si subiectivitatea timpului isi spune cuvantul in astfel de situatii: el poate fi apreciat sau dezapreciat sub diverse forme, insa de cele mai multe ori aceasta incoerenta duce la nepunctualitate in toate cazurile: una este sa intarzii la o intalnire cu prietenii si alta este sa intarzii la o sedinta importanta de serviciu!

Ajutor, ce pot sa fac?!


Psihologul sustine ca pentru a depasi acest obstacol trebuie sa faci o scurta auto-analiza a ceea ce se intampla cu tine. Astfel, Cristina Calarasanu ne indeamna sa incercam sa ne punem intrebari in legatura cu motivele pentru care intarziem frecvent, sa le intelegem si apoi sa le eliminam. Pare un pic nerealist indemnul? Ei bine, asa ma gandeam si eu, dar specialistul asigura ca odata ce "descifrezi" ceea ce inseamna pentru tine sa intarzii, ce te-a determinat afectiv, de ce incerci mereu chiar si involuntar sa tragi de timp, atunci vei descoperi exact ceea ce cautai si totul va capata semnificatie, ultimul pas fiind rezolvarea situatiei. Uneori, desi este greu de crezut, intelegem singuri ce se intampla cu noi, nu trebuie sa intrebam pe nimeni.

Evident, spune psihologul, ca atunci cand problema este foarte accentuata, de exemplu ai tendinta sa intarzii tot timpul si nu reusesti sa te regasesti, este nevoie sa te indrepti catre consiliere psihologica, pentru o tratare specializata a problemei.

Practic, practic, practic

Exista si cateva metode practice si clasice la-ndemana oricui, care sunt binevenite si care te pot salva din situatii jenante sau chiar dezastruoase. Sunt practice si de tinut minte:

- da-ti ceasul cu 15 minute mai tarziu; este o solutie banala, dar de multe ori da rezultate, sfatul este sa faci acest lucru cu ceasul pe care-l porti zi de zi sau la care te uiti cel mai des; desi nu sunt o "intarziata", mie mi se intampla des acest lucru din cauza faptului ca ceasul meu din sufragerie la care ma uit in fiecare dimineata a fost dat inainte cu aproximativ 10 minute, si stiu acest lucru, dar totusi ma iau dupa el, si ajung si mai devreme decat de obicei.
- specialistii sustin ca o agenda pe care sa notezi exact intalnirile si datele exacte ar putea fi de ajutor, insa cu conditia sa o tii dupa tine mereu, si sa te mai si uiti prin ea.
- pune-te in locul persoanei care te asteapta mereu minute in sir; este un exercitiu bun si iti vei da seama ca nu e prea placut sa iti "rupi" din timp pentru cineva si sa vezi ca acea persoana este "indiferenta" la sacrificiul tau; este un sentiment neplacut si sunt sigura ca nu ti-ar placea sa astepti dupa altcineva, mai ales in ziua de aiz cand timpul este asa de pretios.
- balanseaza-ti propriile dezechilibre printr-un "time-coach", care poate fi chiar un membru al familiei, care da dovada de aceasta calitate mai mult ca oricine; te poate ajuta si te poate stimula sa renunti la acest obicei

Toate aceste lucruri ar trebui sa te ajute sa iti dai seama care este problema in cazul tau si cat de grava este ea. Daca nu reusesti prin nici o metoda sa redresezi situatia, apeleaza la un psiholog, pentru ca sursa acestui dezechilibru poate fi mai grava si poate deveni "cheia" insuccesului tau in toate. Tu esti punctuala? Cum reusesti? Spune-mi mai multe pe forum.
Tag-uri: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sanatate
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
16 sep