Vedem in fiecare zi oameni care au nevoie de ajutor si asociatii care nu mai gasesc finantare pentru cele mai importante proiecte ale lor. Multi dintre noi nu isi gasesc nici timpul si nici finantele necesare pentru a ajuta, in mod concret, o cauza care sa fie apropiata sufletului tau.
Situatia prezentata mai sus (cea cu politicianul ) este ipotetica, dar perfect similara cu cea in care ne regasim atunci cand nu decidem ce ar trebui sa se faca cu banii nostri. Daca alegi sa te nu te intereseze ce se intampla cu banii tai, dreptul de a-ti exprima mai apoi nemultumirea pentru proiectele in care statul alege sa puna acei bani iti este diminuat. Nu vreau sa crezi ca vei avea mai putine drepturi, sau ca vei fi intr-un fel constrans sa nu iti exprimi nemultumirile. Vei avea doar mai putine motive sa contesti felul in care banii tai (din taxe si impozite) vor ajunge la stat.
Cauza pentru care sa te implici!
Fiecare dintre noi este sensibil la multe subiecte si cauze umanitare. Unele dintre acestea sunt, insa, mai apropiate de sufletul nostru fie pentru ca e vorba de cauze in care credem, fie ca e vorba de subiecte care au darul de a ne sensibiliza. Eu, de exemplu, sunt extrem de interesata de drepturile femeilor si ale copiilor si de diversele ONG-uri care se ocupa de aceste probleme. La fel de sensibile pot fi si subiectele referitoare la drepturile animalelor sau ONG-urile care militeaza pentru cauze ecologiste.
Tot ce trebuie sa faci este sa completezi un formular si in acest fel vei putea directiona 2% din impozitul pe venit catre cauza care iti este draga. Nu e cel mai "activ" pas pe care il putem face pentru o cauza la care tinem, dar este, cu siguranta, un prim pas catre implicare.
Iata ce spune Andrei Turcanu, consultant partener la Finand Management: "Mediul privat nonprofit este un gestionar mai bun decat un stat birocratic. Daca o mare parte dintre persoane vor directiona 2 la suta din impozitul pe venit, resursele astfel obtinute pot influenta semnificativ rezultatele asteptate de la ONG/biserica."
Si care sunt rezultatele pe care ONG sau bisericile le pot avea cu ajutorul micii tale contributii? Ai putea sa crezi ca nu poate fi vorba de rezultate mari, dar stii vorba "pic cu pic se umple lacul"…
Ne sunt explicate toate aceste aspecte de catre Andrei Turcanu, specialistul Finand Management: "Deasemenea, este responsabilizat si administratorul ONG-ului/bisericii astfel: pentru a obtine alte resurse financiare, acesta trebuie sa demonstreze ce a realizat cu resursele obtinute anterior. Prin acest gest, donatorii se pot implica direct in activitatea ONG-ului, pot monitoriza activitatea ONG-ului si sanctiona sau promova acest ONG. Deasemenea, un grup de persoane (de exemplu; angajatii unei multinationale, unei fabrici, unui grup de firme) pot forma un ONG propriu, a carei activitate nonprofit poate fi finantata in acest fel."
Pentru alegerea ONG-ului tau, ar fi bine sa intri pe www.doilasuta.ro si sa alegi din lista (foarte completa si impartita pe teme de interes) ONG-ul catre care vei directiona cei 2%. Nu uita sa iti notezi numele complet al organizatiei, contul IBAN si codul fiscal (codul de identitate fiscala).
Urmeaza apoi completarea actelor necesare (e vorba de maxim doua formulare tip, care pot fi gasite si descarcate si de pe internet).
Andrei Turcanu: "Prin acest gest, exista premize ca mediul ONG sa se dezvolte, si astfel societatea civila sa devina mai puternica."
Viitorul suna bine numai daca alegi sa nu stai deoparte! Implica-te (iti va lua circa 10 minute completarea formularelor) si ajuta cauza in care crezi!