Adriana Bahmuţeanu

Adriana Bahmuţeanu i-a făcut un parastas lui Silviu...

Citeste mai mult»
emily

Al cincilea sezon al serialului "Emily in Paris" va fi...

Citeste mai mult»
Ed Sheeran

Ed Sheeran a ajutat Ipswich Town să recruteze un jucător...

Citeste mai mult»
cuplu

Un studiu revoluționar arată cum fericirea partenerului...

Citeste mai mult»
anca

Mesajul emoționant al Ancăi Țurcașiu despre nepoțica sa,...

Citeste mai mult»
P. Diddy

P. Diddy este acuzat de o nouă agresiune sexuală asupra...

Citeste mai mult»
Vladimir Shklyarov

Poliţia rusă a deschis o anchetă după moartea unui...

Citeste mai mult»
Marius Borg Hoiby

Fiul prinţesei moştenitoare Mette-Marit a Norvegiei,...

Citeste mai mult»
Ridley Scott

Ridley Scott spune că sărutul gay al lui Denzel...

Citeste mai mult»
Adriana Bahmuteanu

Adriana Bahmuțeanu îi cere ajutorul premierului Ciolacu...

Citeste mai mult»

Beyoncé va susţine un concert live pe Netflix în 25...

Citeste mai mult»
Charles Dumont

Charles Dumont, compozitor pentru Edith Piaf, a murit la...

Citeste mai mult»
motan

Un motan din Scoţia dispărut de acasă, găsit la 500 km...

Citeste mai mult»
Conan O'Brien

Conan O'Brien va fi gazda ceremoniei Oscar 2025

Citeste mai mult»
 Daniel Craig

James Bond - Următorul actor va fi în vârstă de 30 de ani...

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Lady Gaga va apărea în sezonul doi al serialului "Wednesday"

Citeste mai mult»
colier

Un misterios colier cu diamante de 300 de carate a fost...

Citeste mai mult»
celine dion

Céline Dion a avut o apariţie surpriză la prezentarea de...

Citeste mai mult»
Denzel Washington

Denzel Washington anunţă că va juca în "Black Panther 3"...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa de Wales va fi gazda concertului de Crăciun de...

Citeste mai mult»
John

John Krasinski, desemnat ''cel mai sexy bărbat în viaţă''...

Citeste mai mult»
Silviu Prigoană

Care a fost cauza decesului lui Silviu Prigoană

Citeste mai mult»
exerciţii fizice

Cinci minute de exerciţii fizice în fiecare zi ar putea...

Citeste mai mult»
Regina Camilla

Regina Camilla îşi reia angajamentele oficiale, însă cu...

Citeste mai mult»
pudra

Cum să creezi un machiaj de lungă durată

Citeste mai mult»
inel

Un inel de logodnă de 70.000 de dolari trebuie returnat...

Citeste mai mult»
Chris Martin

Chris Martin a întrerupt un concert pentru a ajuta un...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa Kate a apărut în public pentru a doua zi consecutiv

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa Kate revine în viaţa publică şi va participa la...

Citeste mai mult»
Liam Payne

Trei persoane au fost inculpate în legătură cu moartea...

Citeste mai mult»
madonna

Madonna a criticat realegerea „infractorului condamnat,...

Citeste mai mult»
credit

Recomandări pentru un sfârșit de an organizat și relaxat

Citeste mai mult»
Tyka Nelson

Cântăreaţa Tyka Nelson, sora lui Prince, a murit la...

Citeste mai mult»
TikTok

O provocare de pe TikTok determină zeci de adolescente să...

Citeste mai mult»

Notariat Dorobanți Raluca Tunescu

Citeste mai mult»
sport

De ce este esențial să facem mișcare dimineața și seara

Citeste mai mult»
Jamie Lee Curtis

Jamie Lee Curtis, despre victoria lui Trump: „Înseamnă o...

Citeste mai mult»
Whoopi Goldberg

Whoopi Goldberg a refuzat să-i pronunţe numele lui Trump...

Citeste mai mult»
copil

Top 5 pilote pentru copii: confort și calitate pentru...

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Lady Gaga a susţinut-o pe Kamala Harris la ultimul miting...

Citeste mai mult»

Puterea cuvantului - Spune-mi cum vorbesti, ca sa-ti spun cine esti!

De în Cariera 19 mai 2012
In cariera si nu numai, cuvintele pe care le folosesti au o importanta enorma in imaginea pe care ceilalti si-o fac despre tine, iar aceasta poate reprezenta un avantaj sau, dimpotriva, o piedica in ascensiunea ta profesionala. Afla care sunt cuvintele cheie si ce spun ele despre tine fara ca tu sa banuiesti macar!

Studiile au aratat ca un vocabular dezvoltat aduce o serie de beneficii individului, pornind de la faptul ca este mai bine vazut de catre ceilalti, pana la faptul ca ajunge sa ocupe pozitii importante, fiindca oamenii tind sa aiba incredere in cei care folosesc cuvinte mari.

Astfel, un test de vocabular efectuat pe o serie de angajati din diferite departamente ale unei companii a aratat ca oamenii din pozitii de conducere au obtinut un scor mai mare decat cei aflati mai jos pe scara ierarhica. Diferenta dintre cei de top si cei de la baza piramidei a fost de 150 de puncte.

Importanta vocabularului este evidenta inca din scoala, cand un vocabular dezvoltat iti aduce rezultate mai bune si sanse de a invata in institutii de prestigiu. In plus, expertii sunt de parere ca un vocabular variat poate face diferenta intre a fi angajat si ratarea unui interviu.

Cuvintele pe care le folosesti, fie ele pronume, prepozitii sau conjunctii, oferta o imagine graitoare asupra unor aspecte legate de personalitate, cum ar fi sinceritatea, stabilitatea sau increderea in sine, iar un interlocutor experimentat te va citi ca pe o carte deschisa de la primele replici.

Psihologul James W. Pennebaker a reusit, impreuna cu o serie de colegi, sa realizeze chiar si un program care analizeaza discursul individului pentru a descoperi anumite tipare in comunicare.

Programul numara cate cuvinte din categorii specifice sunt folosite, precum cele care definesc perceptii, emotii sau procese cognitive, cat si frecventa pronumelor, articolelor, numeralelor si conjunctiilor.

Astfel, nu numai ochii, ci si cuvintele sunt oglinda sufletului.

Sa vorbesti despre tine - atu sau semnarea propriei sentinte?

Iata o propozitie simpla: "Eu n-as crede asa ceva." Aceasta propozitie, aleasa in locul unei formulari de tipul "nu cred" sau "e de-a dreptul ridicol", ofera informatii in ceea ce priveste perspectiva individului. Folosirea pronumelui in cazul acesta, reflecta faptul ca interlocutorul este centrat pe sine, pe propria persoana.

Daca raspunzi la o intrebare legata de vremea de afara, poti spune fie "e cald", fie "cred ca e destul de cald". Folosind cuvinte care sa sublinieze propria persoana (eu cred ca e destul de cald), evidentiezi o oarecare instabilitate emotionala si nesiguranta, chiar si atunci cand situatia este evidente, ce te impinge spre acest lucru.

Cercetarile arata ca depresia poate impinge individul sa se concentreze mai mult pe "eu" decat o fac cei stabili din punct de vedere emotional. Astfel, o folosire excesiva a pronumelui personal la persoana I poate trada lipsa de incredere in propria persoana, sentimentul de frica si o atitudine defensiva.

In plus, statutul unei persoane poate fi dedus din frecventa folosirii pronumelui "eu", aceasta fiind mai mare la oamenii care au un statut inferior.

In timpul unui interviu, atunci cand angajatorul te roaga sa vorbesti despre ultimul loc de munca, este important felul in care vorbesti despre fostii colegi. Interlocutorul va urmari felul in care te raportezi la acestia, folosind fie pronumele "noi", fie "ei", putand astfel sa distinga felul in care angajatul se raporteaza la ideea de grup.

Daca este nevoie de cineva care sa ocupe o pozitie de conducere, vor alege cu siguranta pe cineva cu o exprimare clara, sigura si fara ocolisuri, fiindca denota incredere, stabilitate si putere de decizie. Daca este nevoie de cineva care sa se integreze usor, va fi ales cel care vorbeste mai mult despre "noi" si mai putin despre "eu".

Citeste in continuare pentru a afla care sunt acele cuvinte care te dau de gol intr-o conversatie!

Minciuna are picioare scurte si propozitii lungi.

Poti sa iti dai seama daca cineva minte din felul in care foloseste cuvintele. Potrivit unor studii, mincinosii tind sa foloseasca "noi" in loc de "eu" sau chiar sa se exprime in propozitii care sa nu includa deloc pronumele personal, ascunzandu-se practic, dupa o insiruire de cuvinte care sa distraga atentia de la propria persoana. Spre exemplu, in loc de "Nu eu ti-am luat banii.", un mincinos ar spune mai degraba "Nu este tocmai genul de fapta pe care un individ integru ar face-o." Sinceritatea apare frecvent in vorbire sub forma unor negatii directe de tipul "niciodata", "nici", "nu", "sub nicio forma", alaturi de formulari de genul "fara indoiala", "cu siguranta".

Din nou, pronumele personal la persoana I joaca un rol hotarator, intrucat atunci cand spun adevarul, oamenii insista asupra propriei persoane. Alte cuvinte care indica adevarul sunt "exceptand" sau "dar", termeni ce indica faptul ca persoana face distinctia intre ceva ce a facut si ceva ce nu a facut, in timp ce mincinosii nu se vor complica niciodata cu astfel de constructii.

Buturuga mica rastoarna carul mare...

... sau cum cuvintele mici te dau de gol. In general, cand cineva incearca sa se descrie, va folosi acele substantive si verbe pe care le considera avantajoase, insa este putin probabil sa poata controla si folosirea articolelor sau a pronumelor. Aceste cuvinte mici au o insemnatate foarte mare, tocmai pentru ca sunt mai putin susceptibile de a fi manipulate in mod constient.

El versus Ea

Daca ar fi sa te deghizezi in barbat, ai putea pacali prin infatisare, insa de indata ce deschizi gura, un specialist ar detecta o neconcordanta intre aspectul fizic si felul cum vorbesti. Spre exemplu, femeile folosesc mai des pronumele personale la persoana a treia, facand referire adesea la persoane si relatii interpersonale, fiind mai bune la gestionarea acestora. In schimb, barbatii folosesc mai des articolul, prepozitiile si cuvinte mari, puternice, categorice. Desi se crede ca barbatii folosesc pronumele personal la persoana I foarte des fiindca sunt narcisisti si egoisti. Cu toate acestea, s-ar parea ca de fapt, femeile folosesc "eu"", "pe mine" si "al meu" mult mai des, fiinca sunt mult mai atente la propria persoana si se concentreaza mai mult pe acest lucru, in timp ce barbatii vorbesc mult despre lucruri si obiecte concrete, motiv pentru care articolele predomina in vorbirea indivizilor de gen masculin.

Cuvintele si varsta

Degeaba iti ascunzi varsta, fiindca felul cum vorbesti tradeaza cati ani ai. Astfel, s-a dovedit ca pe masura ce imbatranesc, oamenii ajung sa vorbeasca mai putin despre propria persoana si sa foloseasca mai des cuvinte cu incarcatura pozitiva. In plus, inaintarea in varsta are un impact si asupra timpului verbelor folosite frecvent. Odata cu trecerea anilor, oamenii tind sa foloseasca mai des verbe la viitor mai degraba decat la trecut.

Tag-uri: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 1

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

A N (20.05.2012, 20:33)
Conteaza foarte mult cum te exprimi.
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Cariera
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
21 noi