Modul in care adultii au relationat cu noi cand eram copii este cel mai adesea acelasi cu care noi reactionam in prezent, in relatiile cu ceilalti.
Gandeste-te pentru o clipa la cuvintele pe care le folosesti atunci cand vorbesti despre tine, nu sunt aceleasi vorbe prin care te caracterizau parintii si ceilalti adulti din preajma ta? Cand esti nemultumita de tine, nu gandesti exact in termenii invatati de la tatal tau sau mama ta, nu ai standardele pe care ei ti le-au stabilit?
Nu este cazul sa ne blamam parintii, pentru ca ei nu au putut folosi decat cuvintele si expresiile pe care le-au auzit de la parintii lor, ei nu au putut sa ne invete decat ceea ce stiau si ei.
Orice relatie importanta din viata noastra este o reflectare a relatiei pe care am avut-o cu unul din parinti – deci, pana nu vom clarifica si rezolva relatia cu acestia, nu vom fi liberi sa construim o relatie, exact asa cum ne-o dorim noi.
Relatiile sunt oglinda noastra – atragem intotdeauna persoane care au aceleasi calitati ca si noi, sau aceleasi credinte si convingeri cu privire la relatii, indiferent daca aceste persoane sunt colegii nostri, prieteni, sefi sau iubiti.
Gandeste-te o clipa la o persoana din viata ta care te necajeste si stabileste trei lucruri care nu iti plac la acea persoana si pe care ai vrea sa le schimbe. Apoi inchide ochii, priveste adanc in interiorul tau si descopera in ce situatii esti si tu la fel cu acea persoana si actionezi in acelasi mod. Cand te-ai clarificat, intreaba-te daca esti dispusa sa te schimbi – atunci cand tu iti vei schimba obiceiurile, credintele si comportamentele suparatoare si persoana de langa tine si le va schimba sau va iesi din viata ta.
Daca partenerul tau este critic si imposibil de nemultumit, gandeste-te bine si ai sa intelegi ca si tu esti la fel in anumite situatii, ori esti convinsa ca toti partenerii sunt cicalitori si greu de multumit. Daca ti-ai ales un partener care se comporta rece si indiferent cu tine, nu cumva ai convingerea dobandita in timpul copilariei, urmarind exemplul parintilor tai, ca atunci cand iubesti nu este nevoie sa-ti arati iubirea? Daca el nu este suportiv, nu cumva parintii tai nu ti-au acordat suportul de care aveai nevoie? Sau poate esti si tu nesuportiva uneori?
In situatia in care ai un copil cu obiceiuri care te irita, fii sigura ca aceste obiceiuri sunt ale tale – copiii invata sa se comporte imitand adultii din jurul lor.
Singura modalitate de a-i schimba pe altii, este sa te schimbi tu mai intai. Schimba-ti obiceiurile si vei observa ca si cei din jurul tau se comporta altfel cu tine.
Nu are nici un rost sa te blamezi pe tine sau pe ceilalti, ar fi doar o pierdere de timp si energie – ai nevoie de aceasta energie pentru a te schimba si daca te victimizezi, nu poti vedea iesirea din aceasta situatie.
Iubirea apare in viata noastra atunci cand ne asteptam mai putin, cand nu o cautam, deci nu insista sa gasesti iubirea imediat si nu incerca sa stai cu cineva doar pentru a nu fi singura – stabileste-ti mai intai standardele: de exemplu, ce fel de iubire iti doresti. Fa-ti o lista cu calitatile tale si vei atrage parteneri cu aceleasi calitati.
Daca esti singura, gandeste-te ce a putut tine iubirea departe de tine pana acum: poate modul tau critic de a vedea lucrurile, poate sentimentul lipsei tale de valoare sau ti-ai fixat standarde de neatins, ti-e teama de intimitate sau crezi ca nu esti demna de a fi iubita?
Fii deschisa, iubitoare, receptiva la iubire si iubirea va aparea in viata ta, vei atrage oameni la fel de deschisi si iubitori ca tine.
Iubeste-te in primul rand pe tine: simte-te bine, ai grija de corpul tau, imbraca-te cu hainele care iti plac, amenajeaza-ti casa cat mai confortabil, cauta-ti un loc de munca corespunzator cu cunostintele si abilitatile tale, iubeste oamenii din jurul tau si lasa in urma toate nemultumirile din trecut. Doar asa vei atrage oamenii iubitori in jurul tau, te vei simti libera sa iubesti si sa traiesti din plin fiecare moment de fericire.
Puterea de a construi o relatie asa cum iti doresti
Se pare ca totul in viata inseamna relatie - avem relatii cu orice si cu oricine: cu cartile pe care le citim, cu mediul inconjurator, cu prietenii. Relatiile pe care le avem cu obiectele, cu vremea, cu oamenii din viata noastra, reflecta relatia pe care o avem cu noi insine si aceasta este in cea mai mare masura influentata de relatia pe care am avut-o cu adultii din jurul nostru in timpul copilariei.