De multe ori avem tendinta de a renunta la puterea de a fi sincere cu noi insene. Care sunt motivele pentru care procedam asa? Pentru ca este mult mai simplu, bineinteles. Pentru ca in felul acesta devenim mai putin responsabile, le oferim celorlati siguranta faptului ca nu suntem cu nimic mai bune decat ei. Iata in continuare o poveste pe care trebuie sa o citesti, pentru ca mai apoi sa te poti decide singura ce iti doresti: sa fii tu insati, unica asa cum ar trebui, sau sa te multumesti prin a fi la fel ca restul!
Pretul pentru a fi tu insati
A fi tu inseamna a fi capabila sa ai o individualitate independenta. Un anumit ceva din noi face ca acest lucru sa nu se intample. Calitatea de a fi critici. Exista o serie de acuzatii provenite din criticism care abia asteapta sa declanseze momentul actiunii. Atunci cand cineva te intreaba ceva despre religia ta, trezeste criticismul din tine. Atunci cand, la o petrecere, cineva se uita insistent la iubitul tau, criticismul apare. Iar daca cineva te supara, rade de tine sau te insulta, criticismul intervine din nou! Poate ca te vei intreba ce inseamna, de fapt, acest criticism! Este acea parte din tine pe care ai angajat-o inconstient sa construiasca un zid indestructibil in jurul personalitatii tale. Pretul pe care ar trebui sa-l platesti pentru a sparge acel zid este mare, asa ca il lasi acolo intact, lasand-ul sa te pazeasca dupa vechi valori, modalitati de gandire, credinte si asteptari! De fiecare data cand cineva te intreaba ceva despre tine, criticismul este acolo pentru a-l asigura pe respectivul, ca nu, nu iti e teama sa te aperi!
Fiecare din noi se ghideaza dupa un set de standarde ce construiesc persoana pe care eu o cred a fi “eu”, tu o crezi a fi “tu” si asa mai departe. In momentul in care ceva ne provoaca sa facem un pas in afara acestor standarde, criticul din noi sare in aparare. Dintr-o data, ne trezim in situatia de a ne salva de la a ne pierde identitatea. Nu ti se pare ca este prea multa bataie de cap pentru a salva ceva care la urma urmei nici nu are nevoie sa fie aparat?
Pretul pentru a fi independenta
Oare are nevoie sensul de a fi “eu” sa fie aparat? Eu cred ca nu. Pur si simplu, ai nevoie sa te exprimi. In schimb, tot ce facem este sa ne mulam dupa preferintele celor din jurul nostru, sa ne lasam influentate de ei, din teama de a nu fi respinse. De multe ori, fie ca iti dai seama sau nu, faci compromisuri doar de dragul de a fi pe placul celor din jur. Daca stai sa te gandesti, costul libertatii si independentei nici nu este chiar atat de mare. Consta doar in a fi tu insati, indiferent de parerile altora. Odata ce te-ai oprit din a te mula pe dorintele altora, din a fi mereu altcineva, vei realiza ca independenta este un cadou minunat pe care viata il ofera fiecareia dintre noi, atata timp cat stim cum sa ne bucuram de el!
Premiul independentei
Stii care este el? Fericirea. Iti va lua ceva timp pana ce ai sa descoperi adevaratele sensuri ale fericirii si independentei, dar in final vei realiza ca fericirea este un dar pe care il vei primi de indata ce vei incepe sa fii tu insati si atat! Depinde numai de tine daca vrei sa renunti la a te mai subestima la fiecare pas!
Exista doua feluri de fiinte umane: persoane si individualitati. Imediat ce vei fi capabila sa devii o individualitate si nu doar o persoana obisnuita, ai sa gasesti puterea interioara de a creste si de a descoperi adevaratul sens al fericirii. E nevoie de mult curaj pentru a face o astfel de schimbare, dar este unul dintre cele mai mari cadouri pe care tu singura ti le poti oferi. Ce zici, incerci?