Daca pana acum cativa zeci de ani, cuvantul putere era sinonim cu substantivul barbat, acum si femeile vor si au putere. Insa ce intelege fiecare prin putere, asta e o alta discutie.
O parte din femei se raporteaza la genul de putere pe care de-a lungul istoriei si-au asumat-o barbatii: politica (putere in stat), functie decizionala, bani, influenta si familia reprezentativa (ca doar un barbat de succes are acasa obligatoriu o nevasta iubitoare si doi urmasi care invata in State, nu?). Altele considera putere insusi rolul traditional al femeii „motor al familei si casei”. Astazi, sa poti sa tii o familie unita inseamna cu adevarat putere, si exclud aici mamele care traiesc adevarate drame alaturi de sotii violenti, betivi sau afemeiati invocand binele copiilor (un subiect pe care as vrea sa il dezbatem impreuna pe viitor).
Puternice se simt si cele care „dau un sens vietii lor” (ca sa citez pe cineva drag): vor sa ajute, sa educe, sa fie un exemplu. Femeile care aleg sa lucreze in organizatii precum „Salavati Copiii”, pentru ca ele au o cauza pentru care lupta chiar daca, din pacate, aceasta nu este urmata de cine stie ce satisfactii materiale (si daca toate astea ti se par povesti, crede-ma pe cuvant: in Romania de azi exista femei care lucreza in programe de ajutorare a copiilor sau batranilor, pentru singurul motiv ca asta le face fericite).
Puternice sunt, dupa cu spunea cineva intr-un comentariu de acum cateva zile, si femeile care reusesc sa o ia de la capat. Iti trebuie curaj sa spui „Stop Joc! Eu imi doresc altceva de la viata!”. Fie ca pleaca dintr-o relatie nefericita, fie ca au puterea ca la 40, 50 de ani sa isi schimbe radical profesia, fie doar ca intr-un anumit moment al vietii aleg sa schimbe „regulile”, aceste femei sunt cu adevarat un exemplu.
Dar nu trebuie sa fi facut ceva special ca sa te simti puternica. Cred ca senzatia asta de putere o simti abia atunci cand esti impacata cu tine insati, cand ai inteles ca nu poti sa le ai pe toate (oricat de mult ai incerca), ca trebuie sa gasesti acel ceva care te face fericita si implinita. Ideea e ca la 60 -70 de ani sa poti sa o parafrezi pe Edith Piaff. „Je ne regrette rien” zicea ea, intrebarea e: noi putem sa spunem asta?
Astept sa imi spuneti ce inseamna pana la urma o femeie puternica? Cineva care a ajuns manager pana in 30 de ani? Cineva care un sot care o sustine, copii, o casa a lor (genul American Dream: casa cu garduletul alb, garaj cu doua masini si o familie fericita cu 2 sau 3 copii)? Cineva care s-ar integra in categoria vedeta? O femeie care iubeste si e iubita? Un cont mare in banca? Feminitatea insasi? Toate la un loc?