Ragu de peste cu orez (Liban)
1 peşte mare (aproximativ 2 kg)
300 ml ulei de masline
2 cepe taiate rondele
60 g seminţe de pin
2 l apa
2 linguriţe de sare
450 g orez spalat şi scurs
½ pahar zeama de lamaie
½ linguriţa chimen macinat
cateva crenguţe de patrunjel verde
Se curata peştele, se rumenesc seminţele de pin in puţin ulei incins, apoi se scot deoparte din grasime. Se adauga restul de ulei şi se rumeneşte uşor ceapa, apoi se scoate din grasime, pe prosoape absorbante. Separat, se pune apa la fiert. Cand clocoteşte se adauga ceapa şi se lasa sa fiarba cateva minute, pana se inmoaie. Se strecoara, pastrand apa, şi se trece prin presa sau blender pentru a se face piure. Se pune din nou in apa fierbinte. Se adauga peştele in aceeaşi zeama, puţina sare şi se lasa sa fiarba aproximativ 40 de minute, la foc mic. Se scoate cu mare grija peştele, sa nu se sfarame, se indeparteaza oasele şi fileurile de peşte se pastreaza calde. In zeama ramasa, se fierbe orezul cu chimenul macinat, aproximativ 20 de minute, pana cand apa este complet absorbita. Se aşaza orezul pe un platou mare, se pun deasupra fileurile de peşte, se decoreaza cu crenguţe de patrunjel verde şi seminţe de pin şi se servesc insoţite de un sos preparat dintr-o cana de supa batuta cu zeama de lamaie, servit intr-un castronel alaturat.
Articolul anterior Prajituri cu miere (Liban) Articolul următor Supa cu perisoare (Liban)