Astazi am decis sa vorbesc despre cat este de importanta raritatea unei piese vintage in evaluarea acesteia - evident ca in prima instanta orice piesa vintage este rara daca o comparam cu hainele din zilele noastre, atat din cauza sistemului de productie, cat si prin conservarea articolelor in sine de-a lungul timpului. Sistemul standard de stabilire al raritatii unui articol se orienteaza pe o scara de la 1 la 5 (stele) indicand, la nivelul cel mai de jos, ca articolul este inlocuibil si, la cel mai de sus, unicitatea acestuia. De asemenea, exista "indicatii de utilizare" implicite in acest sistem de notare: o regula nescrisa vintage afima ca orice articol de dinainte de 1920 (deci din subcategoria "antic") nu ar trebui purtat, ci doar conservat. CINCI STELE (5) primesc in general articolele din perioada victoriana si pana in 1930 care nu sunt produse de serie - lucruri realizate manual, materiale iesite din uz in epoca noastra, bijuterii etc. Acestea sunt considerate unice, fiind foarte dificil, daca nu imposibil, de gasit obiecte similare (similitudinile se refera in special la materiale si modalitati de realizare). In principiu, toate articolele vintage sunt considerate unice, fiind extrem de greu de gasit un articol identic (chiar pentru anii '60-'70). PATRU STELE (4): Articole din epoca victoriana si pana in 1930 carora li s epoate demonstra existenta unor duplicate sau articole asemanatoare (in general oviecte de lenjerie - jupoane, corsete etc). Tot in aceasta categorie intra si unicatele de pana in 1980, inclusiv. TREI STELE (3): articole vintage din perioada 1950-1970, unice sau care se remarca printr-o caracteristica de exceptie, precum si articole de uz comun din anii '40. DOUA STELE (3): aici sunt incluse articole vintage din perioada 1950-1970, in special care sunt atat in stare foarte buna, cat si reprezentative pentru decada respectiva. O STEA (1): articole vintage de uz comun de dupa 1978 si pana in 1989, reproduceri (repro) vintage de data recenta.
Variabile sunt articolele de designer, indiferent de perioada, care pot intra in oricare dintre categoriile de mai sus in functie de alte caracteristici particulare. Prin conventie, in vintage-ul european de dupa 1920 (deci nu ceea ce intra in subcategoria antic) se considera ca cele mai rare articole (referitor la cantitate, nu neaparat la calitate) sunt cele din perioada 1938/1939 - 1945 din Germania.
FIG. 1 Camasa hawaiana din rayon, Jantzen, 1940, raritate:5. FIG. 2 Camasa de noapte Georgette Trabolsi, 1930, raritate: 5. FIG. 3 Sandale Halston din piele de piton, 1960, raritate: 5 (articol de designer foarte greu de gasit; au apartinut lui Jacqueline Kennedy Onassis).