Rasol de vita cu mere
1 rasol
20 g unt
1 ceapa
2 frunze de dafin
100 ml supa de vita
100 ml vin
sare, piper
Pentru garnitura
2 mere Golden
1 lamaie
3-4 fire de ceapa verde
3-4 morcovi carote
1 fir de praz
frunze de telina
scortisoara
sare, piper
Se curata ceapa verde si morcovii. Se spala si se taie bucati prazul si frunzele de telina. Se pun toate legumele intr-o sita, se pudreaza cu sare si piper, apoi se fierb pe baie de aburi. Carnea se curata de pielite, se spala in mai multe ape reci si apoi se rumeneste intr-o cratita cu unt. Se scurge grasimea si in locul ei, se adauga supa de vita, legume, ceapa, sare, piper, se acopera pe jumatate si se lasa sa fiarba 10 minute. Intre timp, se scot semintele merelor, cu ajutorul unui cutit special, se taie apoi merele in rondele si se stropesc cu zeama de lamaie. Se scurg de zeama si se adauga in cratita, peste carne. Se adauga un praf de scortisoara si se lasa sa fiarba inca 5 minute. Se scot carnea si legumele din cratita si se pastreaza la cald. Peste sosul degresat din cratita se toarna vinul, se fierbe pana scade la jumatate si se serveste alaturi de friptura si legume.
E bine sa stii
Merele pot fi preparate si separat cu un sos caramelizat si servite alaturi de rasolul de vita cu legume.