Chiar daca rasplata este felul potrivit de incurajare, exista o granita foarte fina intre a-l rasplati pentru ca se poarta frumos sau a invatat ceva nou, si a-l "mitui" sa isi puna jucariile in ordine sau sa manance toata supa. Psihologul spune ca nu trebuie sa ajungi sa fii conditionat de copilul tau, la fel cum nu ii poti permite sa iti ceara rasplata, de orice fel ar fi ea, pentru a nu rupe florile sau a nu face ceva rau. Este suficienta rabdarea si precautia in acordarea laudelor sau a rasplatelor, pentru a preveni acest soi de purtare.
De cele mai multe ori, este bine sa il motivezi si rasplatesti prin cuvinte sau/si imbratisari, de genul: "Bravo!", "Te-ai descurcat foarte bine!" etc. Psihologul Daniel Goleman ne explica, in cartea sa "Inteligenta Emotionala", faptul ca micutii care "capata o doza de incuviintare si incurajare din partea adultilor vor reusi sa depaseasca micile provocari ale existentei.[…] Ceilalti - e vorba de un studiu facut pe copilasii de 8 luni care au fost indemnati sa puna o gramada de cuburi unul peste celalalt – s-au descurcat la fel de bine, dar avand o privire de "caine batut" care spunea: 'Nu sunt bun de nimic. Vezi, n-am fost in stare!', pentru ca le lipsea incurajarea adultilor."
Evident, exemplul pe care tu il dai celui mic este foarte important. Specialistii americani in educatie spun ca standardul pentru viitorul comportament al copilului tau este realizat si in functie de felul tau de a fi: daca tu nu iti poti pastra casa in ordine, nu trebuie sa astepti ca micutul tau sa fie extrem de ordonat.
Nu exista reguli pentru a stabili momentele si rasplata care trebuie oferita fiecarui copil pentru a-l motiva. Pentru anumiti copii o lauda sau o incurajare este tot ce le trebuie, in timp ce altii au nevoie de o promisiune a unei ore petrecute in parc sau de o rasplata sub forma de dulciuri.
Lucruri pe care trebuie sa le stii:
- zambeste-i de fiecare data cand il lauzi si obisnuieste-te sa ai un ton foarte vesel. Nu e necesar sa exagerezi!
- trebuie sa nu ceri copilului sa faca lucruri imposibile pentru varsta sau abilitatile sale. Nu ii cere sa nu vorbeasca sau sa nu se miste pe toata durata mesei sau a unui film;
- daca este mai mare, cere-i ceva si asteapta cateva secunde pentru a vedea daca face exact ce l-ai rugat, indiferent daca este vorba de stransul jucariilor sau de a merge la culcare. Psihologii spun ca cei mici isi doresc sa fie laudati si ca, in cele mai multe cazuri, el va face ce l-ai rugat;
- trebuie sa tii minte sa il rasplatesti daca pe parcursul unei zile, la inceput, sau al unei saptamani, nu face ceva ce tu i-ai spus sa nu faca: sa nu iasa din casa fara un adult, sa nu se joace cu mingea in bucatarie etc.;
- rasplata in forma unui desen animat, a unui joc nou sau a unei plimbari trebuie folosita daca nu exista nici un alt fel de a-l convinge pe cel mic sa faca ceva. De exemplu, sa mearga la doctor sau sa isi inghita medicamentul.
-daca ai mai multi copii, cea mai buna rasplata este putin timp petrecut numai de voi doi;
-o plimbare in parc sau intr-un loc de joaca special amenajat;
-un desert special (inghetata sau un fruct);
- o iesire la o familie cu copii;
- posibilitatea de "a sari" peste somnul de dupa-amiaza;
- o poveste sau o carte preferata, citita de mama sau tata;
- sa te ajute atunci cand faci ceva (o prajitura, o mancare);
- o ora de jucat la calculator sau la Play Station;
- o plimbare la circ;
- o plimbare la gradina zoologica;
- o jumatate de ora de sarit in pat.
Daca un copil de cateva luni sau de cativa anisori este respins in mod repetat de catre unul dintre parinti, acest comportament ii va influenta "sperantele emotionale in privinta relatiilor interumane si perspectivele care vor determina functionarea copilului in viata – in bine sau in rau", spune Daniel Goleman.
Tabelul "de onoare"
Una din metodele care dau cele mai bune rezultate atunci cand este vorba de prescolari este tabelul. Pentru a face acest lucru, specialistii americani ne sfatuiesc sa il facem impreuna cu micutul. Un astfel de tabel va tine evidenta lucrurilor bune facute de piticul tau si il va rasplati atunci cand a acumulat mai multe puncte (sau buburuze, sau stelute, sau floricele, sau rachete - depinde in ce perioada va aflati si care este pasiunea celui mic). Un tabel poate tine evidenta spalatului pe dinti, de exemplu, si, de fiecare data cand cel mic se va spala, va putea sa isi lipeasca pe tabel o buburuza. Trebuie sa stabilesti inainte ce va primi atunci cand va primi un anumit numar de buburuze.