Trebuie să ai grijă de sănătatea ta și iată în continuare răspunsurile la câteva întrebări care te jenezi să i le pui până și ginecologului tău.
1. Trebuie să te îngrijorezi dacă nu-ți vine mereu fix la timp?
Nu. Fiecare femeie este diferită și un ciclu poate dura între 21-35 zile, iar o femeie poate observa oricând schimbări în propriul ciclu menstrual atât la data de începere a menstrei cât și la durata și intensitatea ei. În general, majoritatea femeilor au sângerare lunară care durează între 4 și 7 zile, începând cu pete ușor colorate, urmând să se intensifice nuanța de vișiniu, ca la final să fie totul foarte ușor.
2. Cum să distingi menstruația de sângerările ocazionale?
În primul rând, sângele menstrual este de un roșu închis și conține mucoase de pe endometru, pe când sângerările ocazionale sunt deschise la culoare și se întâmplă între perioadele normale, dar sunt inofensive, deoarece, de cele mai multe ori, au loc la ovulație și sunt de scurtă durată. Acestea din urmă se întâmplă din cauza scăderii nivelului de estrogen și unele femei simt în această perioadă un anumit disconfort în zona abdominală joasă.
3. Când este recomandat să te duci la doctor dacă ai sângerări?
Orice sângerare nelalocul ei poate indica ceva periculos, dar este foarte important pentru fiecare femeie să se cunoască în fiecare fază a ciclului menstrual, deoarece dacă nivelul de progesteron scade, atunci intervin sângerările așa-zis normale. Însă dacă sângerarea este cauzată de anumite pastile sau dacă este însoțită de febră și dureri abdominale trebuie să te duci la doctor.
4. Care este legătura dintre pastilele anticoncepționale și menstruația falsă?
Multe persoane cred că în pauza normală dintre foliile de anticoncepționale îți vine ciclul normal, dar această sângerare este, de fapt, mai mult o sângerare de retragere, considerată falsă, mai scurtă decât într-un ciclu normal, mai ușoară și fără dureri. Un ciclu normal are loc doar atunci când renunți definitiv la anticoncepționale și durează între 6-12 luni până totul revine la normal.
5. Sângerările pot indica prezența unei sarcini?
Da. Sângerările de după concepere se întâmplă atunci când un ovul este fertilizat și se atașează uterului afectând vasele de sânge. Cantitatea de sânge este însă foarte mică și de multe ori trece neobservată. Cum să recunoști sângerarea dacă ai rămas însărcinată:
- sângele este roșu aprins (spre deosebire de cel menstrual, care este mai închis)
- nu durează mai mult de două zile și nu se intensifică
- nu doare
6. Ce faci dacă ai sângerări de contact?
Acest tip de sângerare apare la contactul sexual sau la o examinare de rutină, iar sângele este roșu deschis. Dacă totul este în regulă, sângerarea va dura puțin, dar dacă nu se oprește, ar trebui să contactezi de urgență un medic, care să te consulte adecvat și să vadă ce este de făcut în cazul tău.