Rata umpluta
1 pui de rata gras
2 cepe
5 catei de usturoi
2 lingura de unt
1 cana orez fiert
1 cana vin fiert
200 g miez de nuca zdrobita
2 foi de dafin
sare, piper
Se curata rata, se zvanta bine in interior si exterior cu prosoape absorbante, se pudreaza cu putina sare si se lasa la frigider 20 de minute. Intre timp, se caleste, in unt, ceapa tocata marunt, se adauga ficatul si pipota de rata, taiate cubulete si se lasa sa se caleasca pana se patrund bine. Se amesteca, intr-un castron, orezul fiert separat cu ceapa si maruntaele, jumatate din miezul de nuca zdrobit, usturoiul pisat, sare si piper, dupa gust. Se umple rata cu compozitia preparata, se coase deschizatura, se leaga picioarele, se unge cu unt si se asaza intr-o tava, Se toarna in tava vinul indoit cu apa,se adauga foile de dafin, sare, piper, dupa gust si se introduce la cuptor, la foc potrivit, pentru circa 30 de minute, dupa care se reduce focul si se mai lasa inca 30 de minute. Se stropeste din cand in cand cu sosul din tava. Cu o jumatate de ora inainte de a fi gata, se presara pe pieptul ratei, nuca ramasa, pentru a se rumeni.
Articolul anterior Friptura combinata Articolul următor Piept de pui umplut