Adriana Bahmuţeanu

Adriana Bahmuţeanu i-a făcut un parastas lui Silviu...

Citeste mai mult»
emily

Al cincilea sezon al serialului "Emily in Paris" va fi...

Citeste mai mult»
Ed Sheeran

Ed Sheeran a ajutat Ipswich Town să recruteze un jucător...

Citeste mai mult»
cuplu

Un studiu revoluționar arată cum fericirea partenerului...

Citeste mai mult»
anca

Mesajul emoționant al Ancăi Țurcașiu despre nepoțica sa,...

Citeste mai mult»
P. Diddy

P. Diddy este acuzat de o nouă agresiune sexuală asupra...

Citeste mai mult»
Vladimir Shklyarov

Poliţia rusă a deschis o anchetă după moartea unui...

Citeste mai mult»
Marius Borg Hoiby

Fiul prinţesei moştenitoare Mette-Marit a Norvegiei,...

Citeste mai mult»
Ridley Scott

Ridley Scott spune că sărutul gay al lui Denzel...

Citeste mai mult»
Adriana Bahmuteanu

Adriana Bahmuțeanu îi cere ajutorul premierului Ciolacu...

Citeste mai mult»

Beyoncé va susţine un concert live pe Netflix în 25...

Citeste mai mult»
Charles Dumont

Charles Dumont, compozitor pentru Edith Piaf, a murit la...

Citeste mai mult»
motan

Un motan din Scoţia dispărut de acasă, găsit la 500 km...

Citeste mai mult»
Conan O'Brien

Conan O'Brien va fi gazda ceremoniei Oscar 2025

Citeste mai mult»
 Daniel Craig

James Bond - Următorul actor va fi în vârstă de 30 de ani...

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Lady Gaga va apărea în sezonul doi al serialului "Wednesday"

Citeste mai mult»
colier

Un misterios colier cu diamante de 300 de carate a fost...

Citeste mai mult»
celine dion

Céline Dion a avut o apariţie surpriză la prezentarea de...

Citeste mai mult»
Denzel Washington

Denzel Washington anunţă că va juca în "Black Panther 3"...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa de Wales va fi gazda concertului de Crăciun de...

Citeste mai mult»
John

John Krasinski, desemnat ''cel mai sexy bărbat în viaţă''...

Citeste mai mult»
Silviu Prigoană

Care a fost cauza decesului lui Silviu Prigoană

Citeste mai mult»
exerciţii fizice

Cinci minute de exerciţii fizice în fiecare zi ar putea...

Citeste mai mult»
Regina Camilla

Regina Camilla îşi reia angajamentele oficiale, însă cu...

Citeste mai mult»
pudra

Cum să creezi un machiaj de lungă durată

Citeste mai mult»
inel

Un inel de logodnă de 70.000 de dolari trebuie returnat...

Citeste mai mult»
Chris Martin

Chris Martin a întrerupt un concert pentru a ajuta un...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa Kate a apărut în public pentru a doua zi consecutiv

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa Kate revine în viaţa publică şi va participa la...

Citeste mai mult»
Liam Payne

Trei persoane au fost inculpate în legătură cu moartea...

Citeste mai mult»
madonna

Madonna a criticat realegerea „infractorului condamnat,...

Citeste mai mult»
credit

Recomandări pentru un sfârșit de an organizat și relaxat

Citeste mai mult»
Tyka Nelson

Cântăreaţa Tyka Nelson, sora lui Prince, a murit la...

Citeste mai mult»
TikTok

O provocare de pe TikTok determină zeci de adolescente să...

Citeste mai mult»

Notariat Dorobanți Raluca Tunescu

Citeste mai mult»
sport

De ce este esențial să facem mișcare dimineața și seara

Citeste mai mult»
Jamie Lee Curtis

Jamie Lee Curtis, despre victoria lui Trump: „Înseamnă o...

Citeste mai mult»
Whoopi Goldberg

Whoopi Goldberg a refuzat să-i pronunţe numele lui Trump...

Citeste mai mult»
copil

Top 5 pilote pentru copii: confort și calitate pentru...

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Lady Gaga a susţinut-o pe Kamala Harris la ultimul miting...

Citeste mai mult»

Rating-ul s-a nascut la sat?

De în Monden 21 mai 2009
Stirile te asalteaza, in fiecare zi. Iti arunci ochii pe un ziar in timp ce astepti autobuzul, te uiti la stiri pe ecranele amplasate la metrou iar emisiunile de seara dezbat cele mai socante si mai senzationale povesti.
Multe din stirile senzationale ii au ca protagonisti pe oamenii din mediul rural. Fie ca este vorba de stiri despre violenta conjugala, fie ca este vorba despre incercarile unor parinti de a-si vinde copiii pentru organe, fie de batrane surprinse - de cine, nu se stie - in episoade de zoofilie.

Toate aceste stiri si protagonistii lor ne creeaza noua, celor care le citim sau le vedem, impresia ca toate intamplarile de acest gen se petrec in sat. Psihologul si sociologul Lucian Trasa ne explica de ce sunt eronate aceste perceptii.

"Din punct de vedere statistic, nu exista date care sa confirme o ipoteza conform careia numarul de acte de violenta (infractiuni, contraventii etc.) este mai ridicat in zonele rurale decat in cele urbane. Dimpotriva. Este firesc sa presupui ca exista o distributie normala a acestui fenomen la nivelul populatiei generale. Si chiar este. Altfel zis, nenorocirile de tip violuri, crime, trafic de copii sunt distribuite uniform in functie de criteriul rural-urban. La orase, unde aglomeratia este mai mare, se intalnesc mai frecvent in viata de zi cu zi, dar ele au intrat intr-un fel de obisnuita, de normalitate anomica.

Sunt mai usor de inteles prostitutia, violurile, crimele acolo unde se afla 100 de oameni pe o suprafata de 100 mp decat acolo unde sunt 2 persoane pe aceeasi suprafata. Din acest motiv, avem impresia ca in mediul urban astfel de fapte sunt mai putin grave decat in mediul rural. Asta nu inseamna ca in mediul rural nu se intampla. Dar ele vin tot dinspre oras si sunt facute - de cele mai multe ori - de cei care au "prins gustul" vietii urbane. Valorile urbane – multe dintre ele false si ipocrite – sunt cele care au contaminat adevaratele valori rurale. Nu viata la tara s-a deteriorat, ci "stricaciunile" vietii la oras au ajuns sa contamineze idilicul vietii de la tara."
 
Struto-camila si excesele
 
Romania a trecut printr-o mare nenorocire – comunismul – iar dupa ea a venit repede inca una – tranzitia, crede Lucian Trasa, Coordonatorul Centrului de Psihologie Integrala si al Centrului de Studii in Transbranding. Cei mai afectati de aceste turbulente istorice au fost nu taranii (sau mai bine zis "adevaratii tarani"), ci proletariatul (struto-camila ruralo-urbana). Dezmosteniti, dezradacinati, anomizati si aruncati de la tara la simulacrele de asezari urbane comuniste, proletariatul a fost cel care s-a manifestat prin excese psihosociale. Dar, pe masura ce ranile comunismului si ale tranzitiei se vor vindeca, eu sper ca "tara" va redeveni locul unde exista si rezista - inca - adevaratele valori".

L-am intrebat pe specialist care sunt motivele pentru care presa alearga dupa aceste subiecte, dandu-i ca exemplu cazurile cele mai socante din ultima vreme: cazul oamenilor care doreau sa isi vanda copiii in scopul prelevarii de organe si cel al batranei care fusese filmata in ipostaze cel putin ciudate impreuna cu cainele familiei.

"Nu-mi sunt prea cunoscute astfel de stiri care sa aiba ca protagonisti persoane din mediul rural. Mi le pot insa imagina cu usurinta. Dar ca sa nu vorbesc in necunostinta de cauza am cautat pe net si am vazut un astfel de material
(http://www.gardianul.ro/O-batrana-face-sex-cu-un-caine-intr-un-sat-din-Gorj-|-VEZI-FILM-s135204.html ). Ce am vazut eu, reprezinta un caz "clasic" de tulburare a obiectului sexual cunoscuta sub numele de zoofilie. Acest caz nu este o problema de valori, ci exprimarea unei patologii care – la fel – nu are distributie diferita in functie de criteriul urban-rural. Spre exemplu, in acel sat probabil ca nu mai exista o alta persoana cu o astfel de tulburare, dar in satul vecin s-ar putea foarte bine sa existe. Dar putem gasi un astfel de caz si in orasul alaturat si in Bucuresti si in multe alte locuri. Este patologie psihica," - a explicat Lucian Trasa.

Cine vrea astfel de stiri?

Cine vrea sa stie - sau chiar sa vada - stiri despre o batrana filmata in timp ce isi abuza sexual catelul? Cati dintre noi sunt realmente interesati de acest gen de stiri? Am incercat sa descoperim vorbind cu Coordonatorul Centrului de Psihologie Integrala si al Centrului de Studii in Transbranding.

Lucian Trasa: "Spectatorii cer astfel de stiri si de materiale. Este un dublu joc. Spectatorii cer - si pentru ca reporterii apartin aceleasi realitati psihosociale caracterizata de o astfel de nevoie – raspund in aceeasi masura. Dar acesti oameni ai presei ar trebui sa stie ca pe langa rolul de informare ei ar trebui sa aiba un rol cu mult mai important – cel de educare a cititorului. Si problema intervine aici pentru ca ei – spre deosebire de dumneavoastra, spre exemplu – n-au mers mai departe cu investigarea cazului de zoofilie. Daca ar fi intrebat un psiholog clinician sau un psihoterapeut ar fi aflat ca nu este vorba de o pervertire a valorilor de la tara, ci de manifestarea unei patologii psihice. Este ca si cum ai spune ca din cauza ca exista paranoizi cu delir de grandomanie in mediul rural, "tara" ar fi locul de unde pornesc toti tiranii fara valori umanitare. Or, din acest punct de vedere este o confuzie de planuri psihologice."
De la Borat la stiri senzationale

Multa lume isi aminteste scandalul iscat in jurul faptul ca realizatorii filmului "Borat" i-au pacalit pe romani sa apara gratis in film. L-am intrebat pe Lucian Trasa de ce este targetata zona rurala a Romaniei pentru astfel de filmari si pentru povestile senzationale. Iata raspunsul sau:

Lucian Trasa: "Daca seful dumneavoastra v-ar cere un material incendiar despre conduite neobisnuite, unde v-ati duce sa va documentati? La Spitalul Obregia unde ar merge toti colegii dumneavoastra sau la o manastire unde ati incerca sa aflati de astfel de conduite? Eu m-as duce la manastire. La spitalul de psihiatrie toata lumea se asteapta sa fie persoane cu astfel de conduite. Ce ar fi nou si interesant in asta?"

La fel si cu apetitul pentru materiale de senzatie descoperite in mediul rural, spune specialistul. Contrastul dintre asteptarile tale si realitatile brusc "descoperite" printr-un demers jurnalistic, fascinatia "fetei nevazute", demitizarea unei realitati puternic ancorate ca idilice in mentalul colectiv sunt in masura sa confere impact psihologic intr-un material mass-media. Daca la acestea se adauga si asteptari in aceasta directie din partea publicului, reteta este completa.

Este evident faptul ca valorile urban-rural sunt diferite. Si este bine sa fie asa, crede Lucian Trasa. Dar nu inseamna ca unele "valori" sunt mai bune decat altele. Ele capata sens doar pentru o realitate anume si pentru cei care locuiesc acolo. Uneori, ce este bun pentru mine s-ar putea sa fie nu atat de bun pentru dumneavoastra. Sistemele de valori sunt discutabile si au sens doar intr-un anumit cadru. Valorile nu sunt universale, ci relative".

Efectele povestilor de la ora 5

Suntem constienti cu totii ca fiecare lucru ne afecteaza viata, fie ca e vorba de ultimul croissant mancat la o ora tarzie sau de privitul - masochist - al unor subiecte senzationale si grotesti, in acelasi timp. Sunt afectati atat cei care privesc aceste stiri cat si cei care devin, cu voia sau fara voia lor, personajele principale ale acestor stiri. Ne explica cum sociologul si psihologul Lucian Trasa.

"Cei care privesc aceste stiri – si le urmaresc cu asiduitate – au nevoie de ele. Isi hranesc o nevoie. Mai complicat este cu cei care devin "subiectul" unei astfel de stiri. Ei sunt "victime psihologice" ale acestor demersuri jurnalistice. In alte state ale lumii ,ziaristii isi iau in serios atat rolul de informator, cat si pe cel de educator. Pentru ca subiectul uman al unui astfel de material nici nu se va "vindeca" si nici nu va accede la un alt sistem de valori. Fie se va retrage din social, fie va dezvolta alte forme de patologie psihosociala. Jurnalistul nu ar trebui sa faca psihoterapie si nici sa arate cu degetul ("nu faceti ca el"), ci sa informeze si sa educe din perspectiva valorilor general acceptate in respectivul cadru social, dar abia dupa ce s-a asigurat ca spusele sale sunt verificate si acreditate de catre specialistii care se ocupa cu studiul acelei realitati. Altfel, un jurnalist de senzatie nu este decat un oarecare actor social care stie sa scrie si sa citeasca, care are o legitimatie si care isi castiga traiul in acest fel pentru ca altfel nu poate."

Toti cei care lucreaza - oriunde si pentru oricine - stiu ca nu este vinovat executantul de felul in care sunt gandite lucrurile. Lucrurile ar putea fi dezbatute -i ntoarse pe toate partile si privite din toate unghiurile - mult timp. Cei care trag concluziile sunteti voi!

Povestiti-ne ce va deranjeaza cel mai mult la subiectele prezentate in media romaneasca?
Tag-uri: , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Monden
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
22 noi