Toate aceste stiri si protagonistii lor ne creeaza noua, celor care le citim sau le vedem, impresia ca toate intamplarile de acest gen se petrec in sat. Psihologul si sociologul Lucian Trasa ne explica de ce sunt eronate aceste perceptii.
"Din punct de vedere statistic, nu exista date care sa confirme o ipoteza conform careia numarul de acte de violenta (infractiuni, contraventii etc.) este mai ridicat in zonele rurale decat in cele urbane. Dimpotriva. Este firesc sa presupui ca exista o distributie normala a acestui fenomen la nivelul populatiei generale. Si chiar este. Altfel zis, nenorocirile de tip violuri, crime, trafic de copii sunt distribuite uniform in functie de criteriul rural-urban. La orase, unde aglomeratia este mai mare, se intalnesc mai frecvent in viata de zi cu zi, dar ele au intrat intr-un fel de obisnuita, de normalitate anomica.
Sunt mai usor de inteles prostitutia, violurile, crimele acolo unde se afla 100 de oameni pe o suprafata de 100 mp decat acolo unde sunt 2 persoane pe aceeasi suprafata. Din acest motiv, avem impresia ca in mediul urban astfel de fapte sunt mai putin grave decat in mediul rural. Asta nu inseamna ca in mediul rural nu se intampla. Dar ele vin tot dinspre oras si sunt facute - de cele mai multe ori - de cei care au "prins gustul" vietii urbane. Valorile urbane – multe dintre ele false si ipocrite – sunt cele care au contaminat adevaratele valori rurale. Nu viata la tara s-a deteriorat, ci "stricaciunile" vietii la oras au ajuns sa contamineze idilicul vietii de la tara."
L-am intrebat pe specialist care sunt motivele pentru care presa alearga dupa aceste subiecte, dandu-i ca exemplu cazurile cele mai socante din ultima vreme: cazul oamenilor care doreau sa isi vanda copiii in scopul prelevarii de organe si cel al batranei care fusese filmata in ipostaze cel putin ciudate impreuna cu cainele familiei.
"Nu-mi sunt prea cunoscute astfel de stiri care sa aiba ca protagonisti persoane din mediul rural. Mi le pot insa imagina cu usurinta. Dar ca sa nu vorbesc in necunostinta de cauza am cautat pe net si am vazut un astfel de material
Cine vrea astfel de stiri?
Cine vrea sa stie - sau chiar sa vada - stiri despre o batrana filmata in timp ce isi abuza sexual catelul? Cati dintre noi sunt realmente interesati de acest gen de stiri? Am incercat sa descoperim vorbind cu Coordonatorul Centrului de Psihologie Integrala si al Centrului de Studii in Transbranding.
Lucian Trasa: "Spectatorii cer astfel de stiri si de materiale. Este un dublu joc. Spectatorii cer - si pentru ca reporterii apartin aceleasi realitati psihosociale caracterizata de o astfel de nevoie – raspund in aceeasi masura. Dar acesti oameni ai presei ar trebui sa stie ca pe langa rolul de informare ei ar trebui sa aiba un rol cu mult mai important – cel de educare a cititorului. Si problema intervine aici pentru ca ei – spre deosebire de dumneavoastra, spre exemplu – n-au mers mai departe cu investigarea cazului de zoofilie. Daca ar fi intrebat un psiholog clinician sau un psihoterapeut ar fi aflat ca nu este vorba de o pervertire a valorilor de la tara, ci de manifestarea unei patologii psihice. Este ca si cum ai spune ca din cauza ca exista paranoizi cu delir de grandomanie in mediul rural, "tara" ar fi locul de unde pornesc toti tiranii fara valori umanitare. Or, din acest punct de vedere este o confuzie de planuri psihologice."
Multa lume isi aminteste scandalul iscat in jurul faptul ca realizatorii filmului "Borat" i-au pacalit pe romani sa apara gratis in film. L-am intrebat pe Lucian Trasa de ce este targetata zona rurala a Romaniei pentru astfel de filmari si pentru povestile senzationale. Iata raspunsul sau:
Lucian Trasa: "Daca seful dumneavoastra v-ar cere un material incendiar despre conduite neobisnuite, unde v-ati duce sa va documentati? La Spitalul Obregia unde ar merge toti colegii dumneavoastra sau la o manastire unde ati incerca sa aflati de astfel de conduite? Eu m-as duce la manastire. La spitalul de psihiatrie toata lumea se asteapta sa fie persoane cu astfel de conduite. Ce ar fi nou si interesant in asta?"
La fel si cu apetitul pentru materiale de senzatie descoperite in mediul rural, spune specialistul. Contrastul dintre asteptarile tale si realitatile brusc "descoperite" printr-un demers jurnalistic, fascinatia "fetei nevazute", demitizarea unei realitati puternic ancorate ca idilice in mentalul colectiv sunt in masura sa confere impact psihologic intr-un material mass-media. Daca la acestea se adauga si asteptari in aceasta directie din partea publicului, reteta este completa.
Este evident faptul ca valorile urban-rural sunt diferite. Si este bine sa fie asa, crede Lucian Trasa. Dar nu inseamna ca unele "valori" sunt mai bune decat altele. Ele capata sens doar pentru o realitate anume si pentru cei care locuiesc acolo. Uneori, ce este bun pentru mine s-ar putea sa fie nu atat de bun pentru dumneavoastra. Sistemele de valori sunt discutabile si au sens doar intr-un anumit cadru. Valorile nu sunt universale, ci relative".
Efectele povestilor de la ora 5
Suntem constienti cu totii ca fiecare lucru ne afecteaza viata, fie ca e vorba de ultimul croissant mancat la o ora tarzie sau de privitul - masochist - al unor subiecte senzationale si grotesti, in acelasi timp. Sunt afectati atat cei care privesc aceste stiri cat si cei care devin, cu voia sau fara voia lor, personajele principale ale acestor stiri. Ne explica cum sociologul si psihologul Lucian Trasa.
"Cei care privesc aceste stiri – si le urmaresc cu asiduitate – au nevoie de ele. Isi hranesc o nevoie. Mai complicat este cu cei care devin "subiectul" unei astfel de stiri. Ei sunt "victime psihologice" ale acestor demersuri jurnalistice. In alte state ale lumii ,ziaristii isi iau in serios atat rolul de informator, cat si pe cel de educator. Pentru ca subiectul uman al unui astfel de material nici nu se va "vindeca" si nici nu va accede la un alt sistem de valori. Fie se va retrage din social, fie va dezvolta alte forme de patologie psihosociala. Jurnalistul nu ar trebui sa faca psihoterapie si nici sa arate cu degetul ("nu faceti ca el"), ci sa informeze si sa educe din perspectiva valorilor general acceptate in respectivul cadru social, dar abia dupa ce s-a asigurat ca spusele sale sunt verificate si acreditate de catre specialistii care se ocupa cu studiul acelei realitati. Altfel, un jurnalist de senzatie nu este decat un oarecare actor social care stie sa scrie si sa citeasca, care are o legitimatie si care isi castiga traiul in acest fel pentru ca altfel nu poate."
Toti cei care lucreaza - oriunde si pentru oricine - stiu ca nu este vinovat executantul de felul in care sunt gandite lucrurile. Lucrurile ar putea fi dezbatute -i ntoarse pe toate partile si privite din toate unghiurile - mult timp. Cei care trag concluziile sunteti voi!
Povestiti-ne ce va deranjeaza cel mai mult la subiectele prezentate in media romaneasca?