Anorgasmia este o disfunctie des intalnita, afectand una din cinci femei. Orgasmul variaza ca intensitate, iar frecventa acestuia si stimularea necesara pentru a atinge orgasmul variaza de la femeie la femeie.
Atentie! A nu se confunda cu frigiditatea. In cazul unei femei ce sufera de anorgasmie, placerea sexuala este resimtita, insa stimularea nu are efectul scontat. Frigiditatea se caracterizeaza prin absenta placerii in timpul actului sexual. Exista totusi sanse ca o femeie ce sufera de anorgasmie sa ajunga in timp la frigiditate.
Anorgasmia prin statistici
Conform studiilor, mai putin de o treime din femeile din intrega lume au orgasm constant pe parcursul vietii sexuale. In plus, manifestarea orgasmului se modifica, in functie factori precum varsta sau probleme medicale.
Cercetari amanuntite au aratat ca intre 10% si 15% dintre femei nu au reusit sa atinga orgasmul nici impreuna cu partenerul nici prin autostimulare.
Conform cercetarilor realizate in domeniul sexualitatii feminine, intre 40% si 60% dintre femei nu sunt satisfacute de situatia din dormitor.
Majoritatea femeilor ajung sa se confrunte cu anorgasmia odata cu instalarea menopauzei.
Exista femei care ajung la orgasm, insa acesta este redus ca intensitate, fapt pentru care multe femei cred ca este vorba de anorgasmie.
Printre cele care cred ca se confrunta cu anorgasmia exista si femei care pot atinge orgasmul numai in anumite conditii. Exista cazuri in care femeia are pur si simplu nevoie de mai multa stimulare, experimentand ceea ce se numeste orgasm intarziat.
Exista si barbati care sufera de anorgasmie, insa numarul femeilor care se confrunta cu aceasta afectiune este mult mai mare.
Tipuri de anorgasmie
Anorgasmia a fost clasificata in doua mari tipuri: primara si secundara.
Anorgasmia primara este diagnosticul pus atunci cand femeia nu a avut niciodata un orgasm, indiferent de intensitatea si forma stimularii sexuale.
Anorgasmia secundara apare atunci cand femeia capabila de a avea orgasm se confrunta cu dificultati in a atinge punctul culminant in aceleasi conditii in care inainte reusea.
Daca esti multumita de felul in care se desfasoara lucrurile in dormitor, atunci nu este cazul sa te ingrijorezi. In schimb, daca simti ca lipseste ceva, cum ar fi intensitatea orgasmului, sau daca acesta lipseste cu desavarsire, atunci ar fi cazul sa vorbesti cu medicul ginecolog despre anorgasmie. Schimbari ale stilului de viata sau sedinte de terapie sexuala pot fi de mare folos in acest caz.
Factorul cheie in tratarea disfunctiei sexuale este descoperirea cauzei.
Pasi de urmat
Mergi la medic pentru o serie de analize amanuntite. Odata clarificat faptul ca incapacitatea de a atinge orgasmul nu este una de natura medicala, poti rasufla usurata.
Sedintele de consiliere sexuala pot fi o solutie in cazul in care incapacitatea de a tinge orgasmul este declansata de o serie de abuzuri sau experiente neplacute din trecut.
Pana sa apelezi la alte remedii, analizeaza si da o nota, pe o scara de la unu la zece, activitatii sexuale din ultima vreme.
Esti multumita? Exista posibilitatea ca incapacitatea de a atinge orgasmul sa fie usor de rezolvat prin adoptarea unor pozitii noi. Concentreaza-te pe ce simti si spune-i partenerului atunci cand stimularea "scartaie".
Stresul si o dieta necorespunzatoare sunt factori importanti pe care trebuie sa ii elimini, deoarece au un impact extraordinar asupra vietii sexuale a femeii.
Tulburarile de somn pot avea si ele un efect negativ, afectand capacitatea de concentrare.
Dieta trebuie stabilita cu grija. Include in meniul zilnic alimente bogate in zinc, deoarece acesta este responsabil cu reglarea apetitului sexual.
Exista si o serie de suplimente alimentare care pot ajuta in tratarea anorgasmiei. Efectul lor este acela de a intensifica irigarea sanguina a zonei genitale, ajutand corpul sa produca lubrifiant natural in cantitati suficiente si intensificand perceptia senzatiilor. In plus, aceste suplimente au tendinta de a restabili echilibrul hormonal, cauza frecventa a tulburarilor sexuale la femei.
Desi rareori se inregistreaza efecte negative in cazul suplimentelor naturale, ar fi indicat sa consulti totusi un medic. Parerea unui specialist este intotdeauna de preferat.