"Grija dentară trebuie să fie identică pe tot parcursul anului, fără excepţie. Eu vă atrag atenţia că în perioada verii există preponderenţă spre această afecţiune numită pulpită tocmai din cauza aerului condiţionat şi a diferenţei mari de temperatură între afară - 40 de grade Celsius - şi într-un habitaclu închis, cum ar fi maşina, unde lumea îşi setează aerul condiţionat pe 16 grade Celsius. Diferenţa fiind foarte mare, pentru dinţi nu este sănătos.", a explicat pentru Feminis.ro Iulia Zeana, medic stomatolog şi expert în prevenţie dentară.
Unul dintre trucurile extrem de utile recomandate de specialistă pentru curăţarea dinţilor este folosirea bicarbonatului de sodiu, ingredient care se găseşte în unele branduri de pastă de dinţi.
Bicarbonatul de sodiu curăţă perfect dinţii, nu este abraziv, se găseşte în farmacii în formule speciale şi nu are nicio contraindicaţie. Acesta aduce pH-ul spre neutru pentru că, explică expertul în prevenţie dentară, un pH acid (provocat de dietă) în cavitatea bucală favorizează apariţia cariilor.
"Aciditatea este dată în special de dulciuri, zaharuri, carne. Deci o dietă bazată mai mult pe legume şi fructe este de preferat pentru a avea un pH neutru, în special că vine vara", subliniază medicul stomatolog Iulia Zeana.
ABC-ul îngrijirii dinţilor
Specialista a explicat că ar trebui să renunţăm la ideea că detartrajul ne strică dinţii. Ba mai mult, ea subliniază că detartrajul este indicat la 6 luni, împreună cu un control de rutină.
"Cele trei sfaturi pe care vi le spun sunt următoarele: detartrajul şi controlul periodic, la 6 luni; periajul corect este cel mai important după părerea mea şi, evident, folosirea produselor de igienă corespunzătoare - respectiv pastă şi periuţă de dinţi. Acestea sunt sfaturile pentru menţinerea unei sănătăţi dentare optime.", ne-a declarat Dr. Iulia Zeana în cadrul seminarului "Dinţi frumoşi şi sănătoşi: mituri şi adevăr!", oferit de Arm&Hammer.
Sfaturi pentru mămici şi copii
"Îngrijirea ar trebui să înceapă de la primii dinţi ai copilului. Există periuţe speciale, care arată ca un degetar, cu care copilul este deja educat. Evident, nu el, dar părintele îi poate spăla dinţişorii. Există paste de dinţi speciale pentru copiii de la zero la 6 ani, cu care se face tranziţia. Şi copiii trebuie să fie învăţaţi să se spele singuri, să aibă o rutină în sensul ăsta seara şi dimineaţa.", a mai explicat Iulia Zeana, expert în prevenţie dentară, pentru Feminis.ro.