Luni
Imediat cum ajung la serviciu ma rasfat cu un ceai sau o ciocolata calda cu mult lapte. Fiind iarna, aleg ceaiurile de mar, portocala si scortisoara sau cele din vanilie. Ma fac sa simt sarbatorile sezonului. Asa cum am spus, uit de micul-dejun, iar prima masa e la pranz, care trebuie sa fie neaparat ceva usor. Asa ca un piept de pui la gratar cu putina salata e deajuns.
Seara, mananc alaturi de iubitul meu intotdeauna mancare gatita. De aceea un bol de ciorbica cu perisoare si putina smantana cu cateva muraturi e masa ideala. Iar apoi ne desfatam cu fructe, fie portocale, mere, pomelo sau nectarine.
Marti
Acelasi ceai sau ciocolata calda de care nu mai spun, dimineata. Iar la pranz ma rasfat cu o salata de ton cu porumb peste care adaug putin suc de lamaie. Seara putin pilaf si un iaurt natural, urmat de o cana de vin cu scortisoara pe care o bem cu prietenii.
Miercuri
La pranz ma rasfat cu o mancarica de legume si pui, cu broccoli, fasole verde, mazare, porumb si morcov, legume care se scald intr-un sos delicios. Iar seara am pofta de cartofi prajiti cu copanele de pui si o salata Eisberg. Masa pe care o pregatim, bineinteles, in doi.
Joi
Intotdeauna joi nu stiu ce sa mananc la pranz dar de data aceasta m-am gandit la niste paste cu ciuperci, numai bune pentru a-ti asigura energia pentru restul zilei de serviciu. Iar seara aleg sa merg cu iubitul meu in oras si alti prieteni, unde mancam o pizza Quattro Stagioni si clatite umplute cu ciocolata, banane si biscuite. Calorii la farfurie, stiu.
Vineri
Pentru vineri am ales sa mananc la pranz mazare cu carnaciori oltenesti alaturi de doi castraveti murati. Iar seara plec din oras, asa ca mananc cum ajung, unde ajung, absolut orice mancare care intra in preferintele mele. De data aceasta am ales snitel de pui cu salata de boeuf.
Sambata
Sambata mananc dimineata. Ma trezesc la minim 9 si mananc unt cu dulceata pe paine cu ceai fierbinte. E un ritual pe care il voi face probabil mereu. Urmat de o cafea cu frisca (numai in weekend beau cafea). La pranz mancam in familie 2 feluri de mancare si ceva dulce la sfarsit. De data aceasta e o ciorbica de porc cu smantana (preferata mea), iar felul doi, pui la cuptor cu legume. Iar la sfarsit gogosi. Nu suna bine?
Duminica
Incep lent, iar de la sfarsitul zilei incepe alerta. Ma trezesc, mancam zacusca pe paine si tartine cu branza si sunca presata. La pranz ne rasfatam cu un gratar cu pui, carnaciori si muschi de porc, cu garnitura de cartori taranesti.
Seara mancare de legume cu pui si o portie de mamaliguta cu smantana.
E drept nu e un program ideal de alimentatie, dar e delicios. Nu prea sunt o gurmanda, dar imi place sa gatesc cand am timp liber. (Nicoleta Bujor)
Mancam pentru a supravietui? Sau supravietuim pentru a manca? Depinde din ce perspectiva vedem problema. Pentru unii mancarea este doar o necesitate fara de care nu am putea trai, pentru mine este un „deliciu” si la propriu si la figurat. Ador sa mananc, sa degust, sa savurez ori de cate ori simt nevoia.
Luni
Lunea este zi de serviciu. Ma trezesc dimineata pe la 8 si 10. Sunt genul de persoana care mananca dimineata. Ce sa fac daca imi plange stomacul de foame? Azi am mancat un mare bol cu fulgi de porumb, acesta este tipul de mic-dejun preferat. Cafeaua cu lapte nu lipseste de pe masa. La pranz mananc de obicei la birou si de data aceasta mi-am adus mancare cu mine: pulpita de pui cu piure de cartofi si castraveti murati. Seara mananc rapid acasa cateva paste si ma bag la somn.
Marti
Marti o iau de la capat. Acelasi mic-dejun, inca nu m-am saturat de el. De fapt nu stiu cand o sa ma satur de el. Aceeasi cafea cu lapte ma trezeste inainte de a pleca de acasa. La birou alta cafea cu lapte si o crantanea: niste saratele. La pranz mananc de data aceasta buletele de cascaval cu un snitel si salata de varza, de data aceasta cumparate. Seara la ora 6 fug repede de la birou si savurez o merdenea cu branza de la patiseria mea preferata. Acasa nu prea mai mananc caci merdeneaua mi-a taiat pofta de mancare.
Miercuri
Mijloc de saptamana. Dimineata ma uit la rapid in frigider si imi prepar pe indelete un sandvis cu ce apuc. Ultima picatura de lapte am pus-o la cafeaua nelipsita. Ajung grabita la birou, iar pe la ora 11 as manca ceva. Ma duc rapid la magazinul de vis-a-zis cu o colega si ne luam ceva de rontait: de data aceasta un corn. Se face ora doua. Am avut ceva de lucru si nu m-am putut opri la timp sa pap la ora 12:30 cum mananc de obicei. La ora doua, mananc rapid o tocanita de cartofi cu scarita afumata preparata de cu seara. Seara ma intalnesc cu niste prieteni in oras si mananc o pizza.
Joi
Joia deja nu mai stiu ce sa mananc dimineata. Mi-am cumparat lapte si mananc cu un corn de la cofetarie cumparat de sora mea. Beau rapid un 3 in 1, caci de cafea parca mi-a pierit cheful astazi si ma indrept agale spre birou. Acolo mai mananc pana la pranz o banana si o portocala, iar foamea se instaleaza rapid. Mancarea de acasa s-a terminat si nu mai stiu ce sa mananc. Ma duc la magazin si imi iau porumb cu ton, o mancare foarte des intalnita la noi in birou si care imi place foarte mult. Imi torn si putina lamaie si mananc cu pofta. Seara nu stiu ce sa mai mananc. Ma consult cu sora mea si dupa indelungi indoieli, ne preparam rapid o omleta cu cascaval si carnaciori si cu salata de rosii.
Vineri
Deja "miroase" a week-end si frigiderul resimte acest lucru. Mai nimic in frigider. Dar am lapte si daca am lapte, beau cafea si mananc fulgi de porumb. Merg la birou cu intrebarea "ce oi mai manca la pranz?". Si gasesc solutia: ma opresc la un hypermarket si imi cumpar pofticioasele bulete de cascaval cu o pulpita si o salata de muraturi. Le savurez la pranz, iar seara am intalnire cu prietena mea cea mai buna acasa la ea. Acolo mananc o supa delicioasa de aripi de curcan „ca la mama acasa” si ma indret tip-til spre casa.
Week-end
In week-end este zarva mare. Pe langa curatenia saptamanala, in paralel facem si mancare, deci aragazul mocneste de zor. De data asta, meniul nostru suna cam asa: ciorba de perisoare, pulpe la cuptor cu cartofi taranesti si salata si o mazare.
La sfarsitul fiecarei saptamani eu si sora mea avem ritualul de a face un desert in casa: de data aceasta am ales o reteta noua de papanasi care a iesit spectaculoasa. Duminica seara nu mai vrem mancarurile de sambata si ne gandim rapid la ceva practic: parca avem pofta de ceva mai „light” si pregatim o mamaliguta cu branza, ou, unt, smantana. Yamii, delicios. (Daniela Ganciu)
In momentul de fata obiceiurile mele alimentare sunt dezastruoase: mananc ce nu trebuie, cand nu trebuie si niciodata cat trebuie.
Placeri vinovate... frecvente? Imi vin in minte vreo cateva: sandvisurile de la Tip Top, specialitatile KFC, bauturile acidulate la orice ora din zi si din nopte, cafeaua de dimineata, pe stomacul gol, zile in care nu mananc niciun fruct si nicio leguma, zile in care mananc doar o data (dar bine!) pe zi, noptile in care ma scol si devorez o jumatate de cutie de bomboane Raffaello...
Nu vreau sa bravez, ci sa ma spovedesc si de maine sa ma schimb. Cumva simt ca un jurnal culinar ar putea fi declicul acestei transformari si garantia ca-mi voi respecta promisiunea. Pana maine insa, iata ce si cu cata pofta am mancat saptamana trecuta.
Luni
Sculat tarziu! Iar nu am timp sa iau micul dejun. Imi fac in schimb o cafea si o beau rasfoind online presa promitandu-mi ca o sa-mi linistesc stomacul care se tanguie mai tarziu, cu un sandivis cu snitel din piept de curcan de la Tip Top (preferatul meu).
La birou, zi grea. E luni, si cum vinerea e ziua de dinainte de sambata, iar mi-a mai ramas ceva neterminat care trebuie rezolvat pe ultima suta de metri. Sandvisul va trebui sa mai astepte pana la pranz cand va fi poposi doua minute in cuptorul cu microunde si va fi inecat fara mila in ketchup.
Ziua trecere repede, ca, deh, e luni. Asa ca la 7 tusti acasa! Unde pe masa din bucatarie ma asteapta aburinde doua ochiuri cu cascaval ras pe de-asupra. Yummy! Zau daca inteleg de ce-ar trebui sa am in casa mai mult decat cartofii, oua, o sticla de ulei si o bucata de cascaval. Ok, poate niste copane. Si o pizza congelata. Seara se incheie cu o cana de ceai de iarna de la Teekanne, cu scortisoara si portocale si cel mai recent episod din Neveste Disperate.
Marti
M-am trezit la o ora decenta asa ca e loc si de mic dejun. Ochiuri? Nu, am mancat aseara. Un castronel de lapte cu fulgi. Si promisiunea unui mar cand ajung la birou.
Pranzul in redactia Feminis e teambuilding curat. Mereu avem ceva de povestit, fie un film vazut in wekend la televizor, al carui titlu si distributie nu le mai stim, fie de depanat vreo amintire din copilarie... Asa se intampla: cine nu sta la tigara, sta la taclale. Barfa? Noi ii spunem schimb de informatii si opinii. Azi sandvisul de la Tip Top a fost inlocuit de o mini-salata de rosii si castraveti inghesuita intr-una din caserolele acelea minuscule pe care le-am cumparat de la Ikea si de care toate colegele rad.
Seara ies cu iubitul la restaurantul nostru cu specific arabesc unde impartim ca de obicei o portie de Tabuleh (salata de grau incoltit si patrunjel, stropita cu suc de lamaie) si intingem cu spor intr-un castronel de Labneh (crema de smantana cu ulei de masline si usturoi). Dupa care ne comandam cate un Sarhat (piept de pui in sos de lamaie si usturoi). Totul se stinge cu doua pahare de airan dupa care impartim cuminti o narghilea, povestind ce-am mai facut peste zi.
Miercuri
Zi plina! Mic dejun pe fuga: marul pe care planuisem sa-l mananc ieri si cafeaua cea de toate zilele. Arsuri la stomac in tramvai, stinse de promisiunea unui sandvis de la Tip Top. Il stiti, am mai povestit despre el. Din pacate nu-mi mai ramane timp pentru el: traficul e blocat asa ca trebuie sa cobor cu trei statii mai devreme si s-o iau pe jos, pe scurtaturi.
Pranzul se intampla pe la vreo doua, in fata monitorului si cu multe firimituri pe tastatura. Saleuri incalzite la microunde, urmate de cativa biscuiti de casa deliciosi de la colegul nostru, Lucian. Sunt dumnezeiesti! (Si inclin sa cred ca la fel e si sotia lui care ii face).
Seara o petrec in oras, cu buna mea prietena Claudia, la un pahar de vin de tara si barfa. Multa!
Joi
Iar pe fuga. Si inca cum! Sar si peste cafea, cu gandul cam s-o beau la birou. Site-ul trebuie actualizat, asa ca el e prioritatea numarul unu (si pana la pranz, singura). Din fericire nu dureaza mult, asa ca pe la 12 imi permit sa fac doi pasi pana la magazinasul de peste drum si sa ma aprovizionez pentru pranz.
Pranz care azi a fost 100% instant, cu supa cu taietei la plic si piure pulbere. E incredibil cat de bine poti sa mananci (felul 1 si felul 2) cu doar 2 lei!!! Ce-i drept, ma simt un pic cam balonata. Dar e ok.
Seara ii fac o vizita iubitului meu. De mentionat ca dam gata doua castroane de floricele si o sticla de suc de 2l in timp ce ne uitam la Curious George.
Vineri
Mic dejun copios, in doi. Cu sandvisuri, iaurt cu fructe si pastile efervescente dizolvate in apa. Plus una bucata mandarina savurata in masina, pe drum. Miroase in mare fel a sfarsit de saptamana!
Pranz cu fetele, fiecare cu sufertasul ei. Un sandvis "de casa" in cazul meu, cu pate de ficat si castraveti murati, plus un iaurt de fructe Jogobella. Cu kiwi, sortimentul meu preferat!
Seara la KFC, cu tovarasii mei din Generala, Alex si Alin. Alin lucreaza de dupa-amiza si e in pauza de masa, asa ca nu zabovim mult. Punem la cale sa vizitam Casa Poporului a doua zi.
Weekend
Dentist! Cu durere! Toate planurile sunt anulate. Film, hot-date, vazut Casa Poporului? Nimic! Pat si Ibuprofen. Din cand in cand cate un ceai la temperatura camerei si cate un biscuite cu aroma de capuccino de la Ikea, mestecat pe partea de maxilar fara probleme.
Detest sa am companie atunci cand ma doare ceva. Sunt groaznic de uracioasa asa ca, decat sa fiu rea in mod gratuit cu oameni care nu merita, ii evit. Dau gata cele doua sezoane din 30 Rock si stau sa ma gandesc cum de n-am avut pana acum o actrita (si o femei din showbiz preferata) cand exista minunata si extraordinara Tina Fey (Alec Baldwin nu e rau nici el). O ora-doua de SIMS, cat sa-mi construiesc o casa si sa-mi intemeiez o familie, si gata, somn! (Catalina Sevastre)
Nu sunt adepta dietelor. Sunt, in schimb, o mare admiratoare a mancarii sanatoase. Ca nu imi iese intotdeauna, asta e deja alta poveste. Cred cu tarie ca trebuie sa gusti din toate cate putin si imi doresc sa ajung sa renunt la lucrurile care imi fac rau (hei, poate asta va fi una din rezolutiile mele pentru 2009).
Luni
Primul lucru pe care il fac este sa mananc o banana si un biscuit, pentru ca apoi sa imi pot bea cafeaua, insotita de o tigara (bine, de doua tigari!).
Un sandvis cu gratar de pui mancat rapid in redactie si o ciocolatica Bounty constituie masa mea de pranz. Mai beau o cafea, cu lapte si zahar.
Seara mananc o ciorba de legume pe la 8 si, putin mai tarziu, cartofi nature (fara smantana, pentru ca nu mai aveam!)
Marti
Sar peste mic dejun din lipsa de timp. Abia am vreme sa imi beau cafeaua.
O salata a la russe mancata cu paine si un mar mare sunt ce mananc la pranz (nu rezist pana la ora pranzului, mi se face foame pe la 11). Un ceai indulcit cu zahar si o portocala in restul zilei.
Ajung la niste prieteni si mananc acolo de seara: o friptura cu salata de gogonele murate si varza rosie. E fabuloasa salata de muraturi! O prajitura de cofetarie (Savarina) cu cea mai proaspata frisca.
Miercuri
Imi fac repede un ou prajit dimineata + cafea cu zahar si lapte.
Un sandvis din comert cu sunca, salata si cascaval la pranz. E enorm, asa ca ma satur pentru tot restul zilei.
Seara imi fac floricele la microunde si mai tarziu mananc iaurt cu fulgi de cereale.
Joi
Cafea la micul dejun. Covrigei si ciocolata la munca, insotiti de multa cafea.
Ajung acasa de la redactie si fac o supa de pui cu fideluta. Iese buna, asa ca mananc si eu un bol. Ies in oras. Ma intorc tarziu, nu imi mai e foame.
Vineri
Dimineata: un bol mic de cereale cu lapte. La munca o banana si o ciocolata mica. Doua cesti de cafea. Seara mananc iar supa si orez cu legume facut de mama (e cel mai bun orez pe care l-am mancat). Fistic si suc in timpul serii.
Weekend
Mancare peste mancare! Mic-dejun cu fetele sambata, in oras, cu omleta, salata de rosii si castraveti, cascaval afumat, painica de casa cu seminte si gem de pere. Cel mai gustos mic-dejun, insotit de doua uriase cani de latte.
Restul zilei l-am petrecut in oras, am mai rontait cate ceva din mers.
Duminica am lenevit jumatate de zi. Mancare gatita de mama, buna si gustoasa: ciorba, friptura de pui si placinta cu branza. (Georgiana Papari)