Gisele Pelicot, care a fost drogată și violată ani întregi de soțul ei și de zeci de bărbați pe care acesta din urmă îi recruta prin intermediul internetului, a devenit un simbol feminist pe parcursul procesului împotriva violatorilor ei, care s-a desfășurat la Mazan, în sud-estul Franței, în perioada septembrie-decembrie 2024 și care a generat un puternic impact emoțional la nivel internațional.
Unul dintre avocații lui Gisele Pelicot, Antoine Camus, a confirmat pentru AFP că clienta lui a primit o scrisoare de la Palatul Buckingham, dar a refuzat să facă ''orice alt comentariu întrucât este vorba despre o corespondență privată''.
''A fost uimită, emoționată și foarte mândră că a reușit să ducă lupta până la familia regală din Anglia'', a declarat recent Antoine Camus pentru cotidianul Le Monde.
Scrisoarea vine de la Camilla, potrivit unei surse de la Londra familiarizată cu subiectul. Palatul Buckingham nu a dorit să confirme în mod oficial această informație.
Potrivit revistei Newsweek, care citează o sursă de la Palatul Buckingham, regina a fost ''extrem de afectată'' de cazul Gisele Pelicot.
Regina Camilla a fost impresionată de ''extraordinara demnitate și de curajul acestei femei care a acceptat privirea publicului'', potrivit acelei surse, ''întrucât, așa cum a afirmat chiar ea, de ce ar trebui (...) se să ascundă, din rușine?''.
Gisele Pelicot a refuzat ca procesul violatorilor săi să se desfășoare cu ușile închise, astfel încât ''rușinea'' să treacă de partea cealaltă.
Fostul ei soț, Dominique Pelicot, a fost condamnat în decembrie la 20 de ani de închisoare. Nu a făcut recurs la sentință. Ceilalți 50 de acuzați, cei mai mulți dintre ei găsiți vinovați de violuri și care au vârste cuprinse între 27 și 74 de ani, au primit pedepse cuprinse între trei ani de închisoare din care doi cu suspendare și 15 ani de închisoare. Unii dintre ei au făcut recurs.