Suverana de 95 de ani, care s-a retras din viaţa publică din cauza unor probleme de sănătate în luna octombrie, ar trebui "să îşi reia activităţile sale normale", a precizat agenţia britanică Press Association.
Înaintea unei ceremonii religioase organizate în memoria soţului ei, prinţul Philip, la sfârşitul lunii martie, suverana britanică urmează să participe la un dineu diplomatic la Castelul Windsor pe 2 martie şi la o ceremonie dedicată ţărilor din Commonwealth pe 14 martie.
Potrivit biroului de presă de la Palatul Buckingham, ceremonia religioasă în memoria prinţului Philip, decedat în aprilie 2021 la vârsta de 99 de ani, va avea loc pe 29 martie. Regina Elisabeta a II-a şi-a dat acordul pentru acest eveniment încă din decembrie, însă data la care urma să aibă loc nu fusese precizată.
Aceste anunţuri au fost făcute la scurt timp după ziua de 6 februarie, aniversarea urcării pe tron a reginei Elisabeta a II-a, devenită duminică primul monarh din istoria Marii Britanii care ajunge să sărbătorească 70 de ani de domnie.
Salve de tun au fost trase în onoarea reginei britanice, luni, la Londra, sub privirile publicului.
La ora prânzului, militarii din King's Troop Royal Horse Artillery, o divizie creată de tatăl reginei britanice, regele George al VI-lea, au tras 41 de salve de tun în Green Park, situat în centrul capitalei ţării. După o oră, alte 62 de salve de tun au fost trase de la baza Turnului Londrei, unde sunt păstrate preţioasele bijuterii ale Coroanei britanice.
De obicei, 21 de salve de tun sunt trase în timpul ceremoniilor regale sau de stat, un număr care este crescut la 41 dacă tirurile au loc într-un parc sau o reşedinţă regală, cărora li se adaugă 21 de salve suplimentare dacă monumentul se află în centrul oraşului, aşa cum se întâmplă în cazul Turnului Londrei.
Duminică, într-un mesaj publicat cu ocazia Jubileului ei de Platină, pe care suverana l-a petrecut pe domeniul regal Sandringham din estul Angliei, regina Elisabeta a II-a şi-a reiterat angajamentul de a îşi petrece întreaga viaţă în slujba cetăţenilor britanici. Totodată, regina şi-a exprimat dorinţa ca după moartea sa, nora ei Camilla, soţia prinţului Charles, să devină regină-consoartă.
Elisabeta a II-a a urcat pe tronul Marii Britanii la vârsta de 25 de ani, pe 6 februarie 1952, ziua în care tatăl ei, regele George al VI-lea, a murit din cauza unui cancer pulmonar la 56 de ani.
Patru zile de festivităţi sunt programate pentru a marca Jubileul de Platină al suveranei britanice începând din 2 iunie (ziua încoronării sale oficiale din 1953) şi până pe 5 iunie. Printre evenimentele avute în vedere se află o paradă militară, un concert de amploare şi mii de petreceri şi prânzuri populare.
Regina Elisabeta a II-a îşi reia activităţile obişnuite după ce a sărbătorit împlinirea a 70 de ani de domnie
Regina Elisabeta a II-a a revenit luni la Castelul Windsor din vestul Londrei şi îşi va relua activităţile obişnuite după ce a sărbătorit într-un cadru privat împlinirea a 70 de ani de când a urcat pe tronul Marii Britanii, informează AFP.