1. un metabolism mai lenes (dar pe care prin alimentatie il poti ajuta);
2. o retea de elastina nu foarte puternica (pe care o capeti de la parinti sau nu);
3. femeile cu tenul alb, blonde au o predispozitie mai crescuta tocmai datorita unui tegument nu foarte... tonifiat de la mama natura;
4. dezechilibrari hormonale.
Buun, pentru ca zestrea genetica nu ne ajuta, cu atat mai mult trebuie sa ne formam o conduita alimentara corecta.
Sarcina este o perioada pe cat de fericita, pe atat de dificila din punctul de vedere al aparitiei celulitei. In primul rand se schimba in organism foarte multe dpv hormonal, pentru a crea un mediu favorabil de dezvoltare al fatului. E adevarat ca spre ultimele 12 saptamani pofta de mancare este aproape de necontrolat, insa nu degeaba recomanda medicii ca mai mult de 10-12 kg sa nu se ia in sarcina. In primul rand nu e sanatos, apoi aspectul fizic va fi direct proportional cu kilogramele puse.
Din punctul meu de vedere, in sarcina trebuie sa ne controlam kg puse si apoi, la fel de important, trebuie sa avem grija de pielea care este expusa la intinderi extreme pe un fond hormonal care favorizeaza aparitia vergeturilor. Problema celulitei nu se pune in timpul sarcinii, ci dupa. Daca sanatatea permite, femeia gravida trebuie sa faca gimnastica in timpul sarcinii pentru ca, nu numai ca mentine o irigare si oxigenare buna la nivelul fatului, dar isi va intra in forma dupa nastere mult mai repede si fara urme permanente. Trebuie doar ceva determinare si constientizare a ceea ce ne face bine si ce nu in aceasta perioada. Si nu in ultimul rand, e esential sa bea 2 litri de apa pe zi.
Exista cateva momente care, conform miturilor care circula, sunt favorabile aparitiei celulitei. Cat este mit si cat este adevar referitor la acestea?
Cand luam anti-conceptionale multi ani
Daca intrebi orice ginecolog daca anticonceptionalele ingrasa sau favorizeaza aparitia celulitei, iti vor raspunde categoric "nu". Chiar si endocrinologii le vor sustine parerea.
Din experienta personala le dau dreptate in proportie de 98%.
In prospectul contraceptivelor scrie ca "pot" interveni in metabolismul lipidic. Pot, in cazuri rare, si asta poate pentru ca in urma unor teste s-au observat niscaiva simptome de ingrasare, dar nu este demonstrat clar. Mai ales ca ingrasarea este un fenomen care depinde 100% de individ (nu cred ca lotul de subiecti care a luat contraceptive a fost supus unei alimentatii identice).
Cine da vina pe contraceptive pentru aparitia celulitei si a kilogramelor in plus isi cauta o scuza.
Insa e cert ca anticonceptionalele produc in timp, dupa ani de luat si nu dupa trei luni, fragilitate capilara... Daca e sa urmam logic aceasta ipoteza, capilarele care iriga tesutul adipos fiind mai fragile, schimburile de la acest nivel sunt deficitare, daca si alimentatia este bogata in carbohidrati si "junkfood" si lipsita de apa, atunci, in aceste conditii, pot afirma ca anticonceptionalele favorizeaza aparitia celulitei!Dupa 20 de ani
Fetele de 12,15,20 de ani au celulita pentru ca in ultimii 10-15 ani alimentatia tinerilor este formata din "junkfood" si sportul a ajuns sa fie scos din programa scolara. Adolescentii sunt cei mai mari consumatori de junkfood: fast-food, cola, batoane de dulciuri tip snickers, etc. si aproape deloc alimente naturale. Si sunt indulgenta cand zic adolescenti. A crescut numarul de copii obezi de varste cuprinse intre 7-10 ani. O pustoaica de 20 ani slaba dar cu celulita are toate sansele sa scape de ea in cateva luni daca trece pe alimente sanatoase si scapa de dulciurile din comert si junkfood, dar un copil de 8 ani obez are aspectul fizic compromis pe viata, ca sa nu mai vorbim de sanatate. Cat suntem in crestere, celulele grasoase se inmultesc in procesul de ingrasare, numar care nu mai poate fi redus decat chirurgical. Imaginati-va ce greu ii va fi acelui copil la varsta de adult, cand va stopa din crestere, sa stea la o greutate cat de cat normala! Nu mai pomenim de lantul de boli care se desprinde de aici.
Dupa 30 de ani
Dupa 30-33 ani, rata metabolica incepe sa scada... Asta e viata, mai toate in organism incep sa scada din performante.
Dar asta nu e o scuza sa manaci necontrolat... Mai mult, trebuie sa ne construim alimentatia mai atent vis-a-vis de aportul de proteine (pentru ca masa musculara nu mai e asa de tonica ca la 25 ani, prin urmare nici coapsele nu mai sunt asa tari si nici fesele nu mai sunt asa obraznice ca la 25 ani), vitamine, minerale (pentru a mentine sistemul imunitar la un nivel optim), de carbohidrati pentru ca se vor depune mai repede ca la 25 ani, etc.
Cine vrea un organism sanatos in primul rand si apoi lipsit de celulita si alte aspecte inestetice, trebuie sa regleze niste lucruri in alimentatia proprie. Nu exista acea pilula miraculoasa, acel procedeu chirurgical incredibil sau acea dieta fulger cu rezultate permanente care sa ne permita sa mancam pe indopate "junkfood" si alte otravuri care ne inunda piata alimentara si sa aratam si atletici, frumosi si sanatosi. E un nonsens. Trebuie sa acceptam faptul ca "suntem ceea ce mancam!"
Iata cateva reguli de baza in a manca sanatos:
1. In primul rand si fara de care nu se pate beti 2 litri de apa pe zi - nu suc, ciorba sau sos sau orice altceva...Cum spunea un prieten de-al meu, asa cum iti speli corpul pe exterior in fiecare zi, asa trebuie sa il speli si in interior!
2. Scoateti din alimentatia zilnica mancarurile procesate si rafinate pana la plastic: fastfoodul, dulciurile, bauturile tip cola, sucurile asa zis naturale din comert (singurul suc natural este freshul), semipreparate din carne - sunci, mezeluri, cremwurst... Ca sa stea in vitrine si sa-si mentina culoarea roz, acestea sunt pline de sare si conservanti, valoarea lor nutritiva fiind foarte mica. Evitati sosurile la conserva, painea alba, cerealele rafinate si asa zisele produse de slabit - batoane de cereale, ciocolata, iaurturile dulci, prajelile de toate felurile.
3. Ce va ramane? O multime de bunataturi: carne de peste, curcan, vita, pui, chiar si porc la gratar, fiert sau cuptor, legume de toate felurile, cu atentie la orezul alb rafinat si cartof (1 pe saptamana, daca e preparat la cuptor cu coaja). Legumele se pot consuma fresh, gratinate in stil chinezesc, adica fripte putin in ulei, ele ramanand mai mult crude, gratar, fierte, cuptor. Fructe numai in stare naturala sau uscate, nu conserve ca nu mai au nici o valoare nutritiva si sunt pline de zahar rafinat.
4. Odata ajunsi la forma care trebuie, care va place, puteti trisa linistiti o data sau de doua ori pe saptamana cu cate un desert, adica in weekend, apoi in timpul saptamanii sa reveniti la conduita alimentara corecta.
5. Sport. Nu exista nici o scuza sa nu ajungi sa faci miscare de 2 ori pe saptamana! Orice fel de miscare: sex daca dureaza o ora (glumesc), inot, alergat, bicicleta, role, sala, fotbal cu prietenii, tenis, etc.
Doar tinand cont de aceste reguli puteti avea succes!