Cel mai probabil, raspunsul tau nu ar fi: blenderul care functioneaza doar pe o singura viteza, nici setul de farfurii din portelan mostenit, dar pe care nu l-ai folosit niciodata, sau fotografia aceea pe care o detesti, deoarece nu arati chiar atat de bine in ea. Ceea ce ne face sa ne intrebam, pe buna dreptate: daca aceste lucruri nu merita sa le scoti dintr-o locuinta in flacari, atunci de ce se afla in casa ta? Specialistii in design interior subliniaza ca nu exista niciun motiv pentru care sa fii inconjurata de lucruri care nu functioneaza, de care nu ai nevoie sau care chiar nu iti plac. Asa ca stabileste cateva reguli de baza, pentru ca locuinta ta sa nu mai fie niciodata atat de aglomerata si de dezordonata - sa le spunem “regulile casei”:
1. Tot ceea ce detii, tot ceea ce se afla in posesia ta ar trebui sa aiba o valoare, fie pentru ca este functional sau frumos sau pur si simplu este un obiect pe care il iubesti. Aminteste-ti de intrebarea din scenariul de mai sus: ce ai fi dispusa sa salvezi, ce obiect ai apuca, daca locuinta ta ar fi cuprinsa de flacari; aceasta este o regula de baza pentru a determina valoarea unui obiect - care poate fi materiala, sentimentala etc.
2. Fiecare obiect si element are nevoie de un loc in care sa "traiasca", sa "locuiasca". Daca stabilesti sau pur si simplu plasezi anumite lucruri pe masuta de cafea din living sau pe masa ori blatul din bucatarie, acest lucru nu va face decat sa creeze confuzie, gramezi si mormane de lucruri care se aduna si se tot aduna: ziare, telecomenzi, scrumiere. Asa ca trebuie sa gasesti un loc ideal pentru fiecare obiect, cat de mic ar fi el, in care sa traiasca; stiind ca se afla acolo, iti va fi mai usor sa il gasesti. De pilda, daca iti tii cheile de la casa sau de la masina intr-un bol mare de sticla, la intrarea in locuinta, sau pe un carlig de langa usa din fata, nu le vei mai rataci niciodata, pentru ca stii care este locul unde cheile tale “traiesc”.
3. Concentreaza-te pe un singur lucru o data. Multitasking-ul sau atentia distributiva se presupune ca ar trebui sa te ajute sa faci mai multe lucruri de-odata si sa le faci rapid; dar atunci cand incerci sa faci 19 lucruri de-odata, toate operatiunile sfarsesc prin a fi incomplete, neterminate. Ideea este sa incerci sa iti simplifici viata, asa ca simplifica si abordarea ta atunci cand vrei sa fii mai organizata. La final, vei vedea ca locuinta ta nu va mai arata atat de dezordonata daca urmezi aceste reguli simple. Sursa: oprah.com.
Citeste si: 2 pericole care te pandesc atunci cand faci curatenie
3 greseli de curatenie care te pot trimite la spital
Vrei ca bradul de Craciun sa reziste mai mult? 5 trucuri simple si utile