In orice functionare psihologica in care exista o formatiune sociala, vor exista inerent si reguli. Aceste reguli conduc la buna organizarea in realitate a formatiunii respective. Ca este vorba de relatia terapeutica, de o institutie, de cuplu sau familie situatia este mereu la fel – exista anumite reguli care se structureaza inerent pentru ca legatura respectiva sa functioneze. Aceasta situatie este resimtita in diferite moduri de fiecare.
Unele persoane adera fara probleme la reguli si incearca sa le respecte, le inteleg ca fiind o necesitate si resimt ca ele sunt favorabile relatiei. Alte persoane incearca sa nege existenta lor, incearca sa se situeze intr-o pozitie de fronda, de revolta. Cand au ocazia le ataca si incearca sa le considere ca fiind impotriva lor. Sub diferite pretexte ei incearca sa le schimbe, sa le preia in control si sa nu le considere ca atare. Uneori propun alte reguli desi daca ar fi fost acestea, le-ar fi negat si pe altele. Ei incearca sa impuna in permanenta niste reguli pe care incearca sa le nege cu putere in permanenta. Pot sa fie impotriva a orice. Acest fapt il veti regasi cu usurinta in toate relatiile sale – cu partenerul, la serviciu, cu prietenii. Veti constata ca exista certuri, atacuri la autoritate, negarea a orice este posibil.
Altele isi construiesc un scenariu paralel pe care incearca sa il satisfaca. Imaginea lor este ca niciodata nu pot sa fie cu celalalt si au nevoie de acest scenariu care le asigura izolarea de societate. Daca analizati situatia lor, veti descoperi ca viata lor este o aparenta – au un serviciu aparent, o relatie de cuplu aparenta. Aceste scenarii pe care le construiesc ii asigura ca nimeni nu va intra in lumea lor, ea este inchisa permanent. Ca urmare, este dificil pentru ei sa recunoasca suferinta umana, sentimentele umane, apropierea, tandretea. Acest lucru isi are originea in trecutul lor, in faptul ca nu au gasit alta varianta sa fie iubiti si sa iubeasca. Fara aceste scenarii ei nu ar fi putut supravietui intr-o lume care ii atrage – cea a relationarii cu ceilalti.
Alte persoane simt regulile ca pe niste pedepse. Faptul ca trebuie sa se intalneasca cu sotul la o ora fixa devine o forma de pedepsire a sa pentru o vina oarecare. Aceasta traire este mai periculoasa. Prin ea o persoana este prinsa intr-un joc al victimizarii si al suferintei pentru ca nu se pot integra intrucat integrarea inseamna pentru ei pedeapsa. Relatia de serviciu este o pedeapsa, relatia cu partenerul cand incepe sa se structureze devine o pedeapsa pentru ca ea presupune in mod implicit reguli.
Sentimentul de frustrare dat de reguli este puternic atunci cand ele nu sunt insusite. Insusirea lor se face in copilarie prin relatiile pe care familia deja le are. Faptul ca exista reguli conduce la impunerea unor valori umane. Regulile fundamentale sunt cele doua interdictii fundamentale care au permis structurea culturii umane si faptul ca noi coexistam fara ca acest lucru sa ne distruga – cele doua interdictii fundamentale sunt – interdictia incestului si a uciderii. Aceste interdictii nu se invata la scoala si nu se spun in mod direct. Ele sunt altfel transmise – prin modul in care sunt resimtite inconstient de familie. Modul in care simt parintii, este transmis inclusiv prin comportament.
Dar regulile nu se refera numai la interdictii. Ele sunt si continatoare. Faptul ca un copil are camera lui ii permite acestuia sa se asigure ca individualitate – ca exista un spatiu in care celalalt nu are voie sa intre. Daca intalniti pe cineva care vine in vizita la dvs. si comportamentul lui este de a face ce vrea, de a se misca liber ca si cum ar fi singur, ati considera ca el nu considera ca are un spatiu al lui. Si nu vorbesc neaparat de un spatiu fizic cat psihic. Adica ei nu au considerat ca exista o regula in care sa functioneze o diferenta intre ei si celalalt. Este ca si cum copilul are camera lui dar oricine din familie trece liber prin acea camera.
Consideratiile despre reguli pot continua insa ceea ce este important este de a vedea fiecare unde se situeaza – ce sunt regulile pentru dvs.?
Claudiu Ganciu
Psihoterapeut de orientare analitica
Centrul de Psihoterapie de Cuplu
0722 453 906
[email protected]