Facem dragoste la sase luni de la prima intalnire?
Citim, ne informam si discutam impreuna cu prietenii. Specialistii in relatii de cuplu ne sfatuiesc sa nu facem sex de la prima intalnire, iar motivele sunt nenumarate. Sfaturile lor vizeaza atingerea intimitatii inainte de a ajunge la actul sexual, si nu simpla atractie prezenta la primele intalniri. Cu toate acestea, stim ca se intampla ca cuplurile sa faca sex de la primele intalniri si acest fapt este o realitate care nu poate fi contrazisa.
Importanta pe care o dam primului act sexual intr-un nou cuplu si perceptia pe care fiecare dintre noi o are asupra acestui subiect pot afecta relatia abia plamadita. Ce se intampla atunci cand un barbat si o femeie cedeaza - pana si faptul ca in mod natural folosesc acest cuvant implica ideea unei restricii - atractiei dintre ei si fac dragoste inca de la primele stagii ale relatiei? Pot ei sa spere la un viitor de cuplu impreuna sau sunt "condamnati" sa se desparta a doua zi dimineata si sa nu mai auda unul de celalalt niciodata?
Psihologul si psihoterapeutul de la Cabinetul Individual de Psihologie Elisabeta Ilie ne explica de unde vin aceste "reguli": "Este vorba de principii pe care ni le formam in urma educatiei. Este bine sa stim ca acest moment este foarte important in viata de cuplu, ca este bine sa fii pregatit pentru el. Faptul ca punem un termen poate crea frustrari."
Si, daca va mai intrebati cand este cel mai bine sa faci dragoste si daca asteptati ca cineva sa va spuna ceva de genul: la exact 26 de zile de cand v-ati cunoscut, 4 ore si 15 minute, nu vei primi acest raspuns nicicand. Elisabeta Ilie spune: "Este de dorit ca acest lucru sa se intample atunci cand partenerii isi doresc, cand sunt pregatiti. In momentul in care persoana este pregatita inainte de termenul fixat, va amana momentul nejustificat; daca se intampla inainte de termen apar remuscari."
Sexul in relatiile devenite stabile
In viata cuplurilor stabile nu poti spune ca exista reguli la fel de stricte ca acelea care se refera la inceputul relatiei, dar acestea exista.
Nu s-ar putea spune ca e vorba de o regula, dar multe dintre femei isi fac un obicei din a-i priva pe partenerii lor de sex, pentru a-i "pedepsi" pentru ceva ce acestia au facut sau pentru a-i convinge sa faca un anumit lucru.
Iata care este parerea psihologului si psihoterapeutului Elisabeta Ilie despre regulile in relatiile care au devenit stabile: Privarea de sex nu apare ca regula din partea femeii sau a barbatului. Frecventa actelor sexuale scade deoarece membrii cuplului permit sa se intample acest lucru, sexul este o prioritate pentru cuplu - dar nu singura."
Daca acest lucru este instituit ca regula doar din partea femeii, pot aparea avantaje si dezavantaje. Elisabeta Ilie ne spune care sunt acestea:
Dezvantaje :
- barbatul se simte frustrat, nemultumit;
- isi va satisface aceasta dorinta in alta parte;
- daca acest lucru nu este bazat pe o cauza cunoscuta si de celalalt - se destrama comunicarea.
Iar in ceea ce priveste avantajele, psihologul si psihoterapeutul Elisabeta Ilie spune: "nu consider ca este nevoie sa te abtii de la ceva ce iti doresti daca pe acel ceva ti-l poti permite si nu faci rau nimanui facandu-l."
Au si barbatii reguli privind sexul?
Am incercat sa descopar, cu ajutoru psihologului, daca si barbatii au reguli cu privire la sex si care este parerea lor despre aceste reguli. Iata ce ne-a explicat psihologul de la Cabinetul Individual Elisabeta Ilie:
"In mod sigur si barbatii au asteptari in ceea ce priveste actul sexual. In momentul in care "sexul" nu are loc pe motive nejustificate, neobiective - apar semne de intrebare, complexe, discutii, conflicte, dorinta de a cauta in alta parte."
Sfatul psihoterapeutului la aceste reguli, de multe ori auto-impuse, este unul foarte ferm si raspunde intrebarilor pe care ni le punem cu totii atunci cand ne gandim daca aceste reguli au o eficacitate practica. Specialistul spune: "Nu este recomandat sa ne punem bariere singuri in ceea ce priveste satisfactia personala si a celuilalt."
Aceste reguli auto-impuse te pot face sa te simti fie vinovata daca le incalci, fie sa iti provoci tie si partenerului tau frustrari. Cel mai bine este sa tii seama, pe cat posibil, de regulile personale, eventual stabilite impreuna cu el, si nu de "ce zice lumea" sau de regulile stabilite de altii.