Pentru acestea exista alternativa reintineririi nechirurgicale in care se pot asocia diferite proceduri precum injectii cu botox, injectii cu acid hialuronic/colagen, implant de grasime, peeling chimic si mezoterapie. Acestea la randul lor se folosesc fie pentru tratarea unei singure probleme de la nivelul fetei fie in mai multe aspecte.
Injectiile cu Botox
Botoxul blocheaza in mod reversibil impulsurile nervoase transmise de la nervi catre musculatura faciala, raspunzatoare de ridurile de expresie. Prin aceasta tehnica, muschii nu se mai pot contracta si de aceea tind sa se relaxeze. Astfel, pielea de la suprafata ramane intinsa si neridata in timp ce musculatura faciala netratata continua sa se contracte normal, permitând ca pacientul sa ramâna cu o expresie faciala ne afectata. Acest procedeu se foloseste in general la etajul superior al fetei. Cele mai frecvente arii sunt ridurile de la frunte, ridurile verticale dintre sprâncene, ridurile de la coltul ochiului ( ” laba gastii”), santurile nazogeniene sau ridurile formate deasupra buzelor. Se pot face de asemenea injectii botox si la nivelul barbiei. Procedura poate avea si scopul de prevenire a aparitiei ridurilor, nu doar de tratare a acestora.
Injectiile cu acid hialuronic/colagen
Folosit pentru tratarea ridurilor, umplerea pometilor sau indepartarea cearcanelor, colagenul este substanta care are un efect imediat deoarece, in mod natural, deja exista in tegumentul pielii. Pot fi corectate ridurile de expresie de la nivelul fruntii (in asociere cu toxina botulinica, cand e cazul), ridurile de la nivelul buzelor, ridurile de la nivelul gatului, se poate efectua un lifting al sprancenelor ( in asociere cu toxina botulinica), pot fi reconturati pometii si obrajii sau ovalul fetei.
O fiola gata sintetizata in laborator poate sa fie utilizata pentru intreaga zona a fetei, insa, poate totodata varia in functie de solicitarile fiecarei persoane. Procedeul de injectare dureaza in medie un sfert de ora, iar beneficiile injectarii acidului hialuronic dureaza in general cateva luni, pana la aproximativ un an de zile. Dupa aceea tratamentul se repeta la interval de 6-12 luni in functie de dorintele pacientilor sau la nevoie. Când este injectat imediat sub piele, acidul hialuronic intinde pielea, o tonifica si creaza o imagine proaspata, cu un aspect mai tanar si mai sanatos. Procesul in sine este relativ simplu. Tratamentul se administreaza la cabinetul medicului pe baza necesitatilor cosmetice ale fiecarui pacient. In cateva zile, pacientul incepe sa observe schimbari evidente in infatisare si orice senzatie sau disconfort cauzat de tratament dispare.
Implantul de grasime
Este o procedura chirurgicala in care celulele grase sunt extrase de la nivelul abdomenului, feselor sau coapselor si injectate la nivelul fetei cu scopul de a umple ridurile faciale sau pentru a contura anumite zone ale fetei.
Pe masura ce imbatranim, colagenul si elasticitatea tegumentara se pierd si apar ridurile care, combinate cu pierderea tesutului adipos dau un aspect „supt”, chiar scheletic al fetei. Acest procedeu corecteaza modificarile produse de trecerea timpului si confera un aspect intinerit.
Ce zone se trateaza?
Aproape toate zonele fetei pot fi tratate, dar cele mai solicitate sunt: corectarea ochilor „infundati” si a vaselor vizibile care duc la aparitia cearcanelor, corectia dupa indepartarea agresiva a depozitelor de grasime prin blefaroplastia pleoapei inferioare, zona tamplelor, zona maxilara, zona dintre sprâncene, cicatrici faciale sau zona inferioara a obrazului dupa extractii dentare agresive.
Peeling-ul
Acest procedeu consta in imbunatatirea si catifelarea texturii pielii prin exfolierea controlata a straturilor superficiale ale tegumentului, aplicând pe piele unul sau mai multi agenti exfolianti. Noile celule care se formeaza in timpul procesului de vindecare produc o suprafata a pielii mai neteda, mai intinsa si cu aspect mai tânar, chiar daca nu toate imperfectiunile pot fi eliminate de la prima sedinta. Substantele chimice utilizate in concentratii variate difera in functie de profunzimea leziunilor pe care le produc: alfa hidroxiacizii (acidul glicolic, acidul lactic), beta hidroxiacizii (BHA), solutia Jessner, rezorcinolul, acidul tricloracetic (TCA) etc.
De aceea, fiecare categorie de peeling se adreseaza unor anumite tipuri de leziuni. La fel si timpul de vindecare variaza in functie de substanta si concentratia aleasa iar pentru a optimiza beneficiile si pentru a minimiza reactiile adverse si complicatiile unui anumit peeling, este foarte importanta alegerea unui peel potrivit in functie de pacient. Peeling-ul este indicat in tratamentul diferitelor afectiuni dermatologice cum ar fi: tulburari de pigmentare (postinflamatorii, discromii), cicatricile superficiale, acnee, keratoza actinica, elastoza solara si chiar in estomparea/reducerea ridurilor.
Mezoterapia
Pentru tratarea si incetinirea efectului de imbatrânire este utilizata tehnica mezoterapiei (mezoliftului) care este un tratament de reintinerire faciala nechirurgicala ce presupune microinjectarea unui amestec de produse naturale care stimuleaza regenerarea tegumentara din profunzime catre suprafata.
Amestecul de substante nutritive poate sa fie variat, in functie de efectul dorit, de la substante nutritive de sinteza care stimuleaza producerea de colagen propriu pielii, la complexul de vitamine care incetinesc distrugerea celulara: vitamina A-stimulator al regenerarii epidermului, vitamina E care protejeaza impotriva peroxizilor prin actiunea sa antioxidanta, vitamina C-stimuleaza sinteza colagenului si inhiba eliberarea de melanina, vitaminele B- anticarentiale, indispensabile unui bun echilibru biologic al pielii, vitamina K- care ajuta la reglarea microcirculatiei sanguine.
De asemenea, se mai folosesc saruri minerale- care favorizeaza reactiile biochimice tisulare in locurile unde sunt injectate si maresc viteza repararii tisulare sau hialuronidaza care stopeaza activitatea distructiva locala a hialuronidazei proprii corpului. Mezoterapia se poate aplica si pentru ridurile de la nivelul gatului sau decolteului.
Articol oferit de Dr. Silvia Stanculescu, medic specialist chirurgie plastica microchirurgie reconstructiva, clinica Metamorphosis.