Frumoase sau utile, piese de colectie sau accesorii nonconformiste, cadouri pentru prietenii din strainatate sau obiecte decorative perimate. Toate acestea, dar si multe altele asemanatoare, sunt pareri despre tesaturile traditionale romanesti pe care le-am auzit de-a lungul timpului din partea prietenilor, colegilor, oamenilor dragi, a unor simpli cunoscuti sau parteneri de discutie.
De curand insa am auzit o noua parere, de data aceasta diferita, surprinzatoare: “tesaturile traditionale sunt obiecte de valoare atat pentru cine le face, cat si pentru cine le cumpara, atat pentru o casa boiereasca, cat si pentru o casa taraneasca”. Asadar, tesaturile traditionale romanesti sunt in primul rand valoroase pentru ca poarta in ele simbolurile, credintele si obiceiurile societatii romanesti vechi. De aceea, atat persoanele care le fac si cat si cele care le folosesc duc mai departe traditiile noastre, valorifica cultura romaneasca si o readuc, treptat, in societatea moderna. Deschid astfel lada de zestre a poporului nostru si o arata lumii intregi.
Afirmatia de mai sus ii apartine unei tesatoare din comuna Argetoaia, judetul Dolj. In urma cu cateva luni, impreuna cu alte femei din sat si sprijinite de World Vision Romania si Consiliul Local Argetoaia, si-au propus sa infiinteze un atelier de tesatorie, un loc special care sa le serveasca lor drept sursa de venit, dar mai ales drept sansa de a revitaliza vechea arta a tesutului la razboi, un mestesug cu traditie milenara in satul lor dar care, din pacate, in ultimele decenii a devenit istorie.
Atelierul de tesatorie a primit numele Argetoaia, nu din lipsa de inspiratie, ci tocmai pentru ca denumirea vine de la argeaua care se foloseste la razboiul de tesut, inca o dovada a trecutului marcat de acest mestesug al localitatii doljene. Si, pentru a “tese” putin in jurul acestei arhaice declinari gramaticale, au dat si o personalitate Argetoaiei. V-o puteti imagina drept o batrana mergand agale pe ulita prafuita a satului romanesc, purtand pe ea strai traditional si in sufletul ei tot ceea ce cultura populara are mai de pret. Binevoitoare si inteleapta, batrana Argetoaia aduce cu sine basmele si legendele romanesti, credintele, ideile si cutumele satului nostru, toate acestea intru-catva uitate acum, in aceasta lume moderna.
Argetoaia ne indeamna pe toti sa descoperim valoarea nu numai a tesaturilor traditionale, ci si a intregii culturi populare. Si uite ca acum, la final, imi dau seama ca ar fi trebuit sa pun un alt titlu acestu post. Ce parere aveti despre “Valorificarea tesaturilor traditionale romanesti in lumea moderna”?
Si, daca v-am starnit curiozitatea vis-a-vis de batrana Argetoaia, de ce nu ati merge sa ii faceti o vizita?