"Noi – n.r. ea, sotul si copilul de un an si ceva - suntem bine…dar imi fac griji pentru cum o sa fie, peste 6 luni, cand ma voi intoarce la serviciu. Sunt mereu stresata pentru ca ma gandesc tot timpul cum o sa fie si cum o sa reusesc sa ma descurc." Sunt cateva fraze normale, dar care mie mi-au parut a fi griji inutile, alimentate cu destul de mult timp liber; griji care reusesc sa otraveasca o existenta care ar trebui sa fie mai mult decat frumoasa. Prietena care imi face aceste marturisiri arata mai bine decat arata inainte de a naste (da, si mai slaba!), are o familie frumoasa si o slujba pe care o iubea inainte de a deveni mama unui copil frumos si sanatos. Grijile nu ar trebui sa fie prezente in viata ei de zi cu zi. In orice caz, nu grijile pentru ceva ce se va intampla peste cateva luni.
Ii recomand ceea ce am aflat de la Loredana Ionascu, psiholog la Clinica Terapia M: "S-a demonstrat ca, in general, fericirea vine din lucruri marunte. De aceea, mitul 'ai bani, ai de toate' nu are cum sa stea in picioare. Fericirea dureaza numai un moment, e o emotie puternica pe care o simtim atunci cand ceva extrem de placut noua se intampla."
Nemultumire continua
Multe din femeile care gandesc precum prietena mea isi duc viata extrem de agitat si, incercand, sa fie cat mai competitive si sa ajunga la sfarsitul zilei bifand fiecare punct de pe lunga lor lista de to do-uri, uitand sa isi ia cateva momente in care sa se bucure de lucrurile realizate. Nu momente de mers la masaj sau la sala, nici momente de relaxare, ci momente in care sa isi constientizeze reusitele.
Nu m-am gandit niciodata sa aspir la statutul unei femei care reuseste sa le faca pe toate foarte bine, pentru ca nu am crezut niciodata ca e posibil. Dar femeile care au incercat sa faca asta, fie sa stea un an si ceva acasa, fie sa munceasca din primele luni de viata ale copilului – sau, si mai greu de crezut, din a cincea zi dupa nastere, la fel ca ministrul francez al Justitiei Rachida Dati – ajung sa se simta vinovate si stresate, mereu in defensiva, gandindu-se mereu ca ar fi fost perfect sa poata fi la munca – cazul prietenei care imi facea marturisirea de la inceputul articolului - sau acasa, cu copilul, cum cred ca este cazul celor care se intorc foarte devreme la birou.
Ar mai putea exista si o alta cauza a nemultumirii lor permanente: faptul ca unele dintre aceste femei au obtinut mult prea usor ceea ce si-au dorit, si nu au apucat sa simta bucuria pe care sa muncesti foarte mult pentru un lucru, sau intensitatea cu care iti doresti ceva, o pot simti atunci cand simti ca tot ce ai castigat a fost dificil de obtinut.
Recastiga-ti bucuria!
"Cred ca primul lucru la care ma gandesc atunci cand imi ceri un sfat pentru acele femei bogate, cu familii frumoase si care nu se bucura de nimic ar fi un sfat uman, nu unul psihologic: 'Uita-te in jurul tau!'. Sa se uite si sa se bucure de lucrurile simple, de filmele vazute acasa cu familia, de o plimbare… de cafeaua de dimineata. Dar si sa se uite in jur si sa ii vada pe cei care au motive reale de nemultumire."
Sa iti traiesti viata mereu stresata, mereu pe fuga si niciodata prea multumita poate fi un stil de viata, o provocare, apreciaza psihologul. Dar, de multe ori, viata le da un semnal de alarma, mai devreme sau mai tarziu. "Ajung in situatia in care isi pierd sanatatea, ori pe cineva drag, ori buna-starea si atunci invata ca au mult mai mult decat altii," spune Loredana Ionascu.
"Ar fi foarte bine ca aceste persoane sa invete sa traiasca fiecare zi ca si cum ar fi ultima, pentru ca oricand viata cu care s-au obisnuit ar putea lua sfarsit.", ne sfatuieste psihologul.
In plus, aceste femei ar trebui sa nu piarda niciodata contactul cu cei dragi, sa invete ca este in regula sa fii multumit cu ce ai si ca nu e obligatoriu sa iti doresti mai mult. Si sa nu devina "scorpii" care vor mereu mai mult, rele cu cei din jur si care ajung sa le faca o viata de cosmar partenerului de viata si celor din apropierea lor.