Cu siguranta esti constienta de faptul ca un job presupune anumite reguli si responsabilitati. Si aici nu ne referim sa nu discuti toata ziua la telefon cu prietenii sau sa nu-ti prelungesti excesiv pauza de masa.
Exista anumite actiuni care il pot enerva pe seful tau si poti avea de suferit atunci cand vine vorba de o posibila promovare.
1. Probleme, probleme, dar fara solutii
Ti se intampla deseori sa te afli intr-un punct mort la un proiect. De teama sa nu propui o solutie nepotrivita alegi sa prezinti sefului tau orice problema se iveste, neglijand insa propunerile pentru solutii. Acest lucru s-ar putea, ca in timp, sa-l deranjeze pe seful tau.
El doreste sa te implici cat mai mult in domeniul tau si sa faci totul din ce in ce mai bine. Incearca, atunci cand te blochezi, sa gasesti si solutii pe care sa le prezinti sefului tau. Va aprezia efortul si iti va da o mana de ajutor.
2. Greseli si multe scuze
Fie ca esti prea obosita in ultima perioada sau nu esti inca stapana pe proiectul actual, gresesti cam des in ultima perioada. Crezand ca indrepti gafa facuta, te duci repede la seful tau sa ii ceri scuze. Este foarte bine sa iti recunosti greselile si sa iti asumi vina si responsabilitatea pentru ele.
Cu toate acestea, seful tau nu are mereu rabdarea si timpul pentru scuzele tale infinite. El vrea un angajat care sa fie stapan pe situatie si sa nu greseasca, sau cel putin, o persoana care sa isi repare greseala singura. Doreste solutii, nu scuze.
3. Slow motion
Mereu iti termini treaba la timp si niciodata nu depasesti deadline-urile. Dar, mereu, se intampla nepravazutul si iti prezinti proiectul cu 2-3 minute mai tarziu, desi era de ceva vreme gata, doar pentru a te asigura ca este perfect.
Seful tau poate aprecia faptul ca iti place treaba bine facuta, dar aceste minute suplimentare pentru a te asigura ca totul este ok nu il vor face decat sa creada ca nu se poate baza pe tine in situatiile de criza, desi tu te straduiesti sa faci totul bine.
Citeste si:
Zodia sefului tau: Cum sa ii faci fata cu succes
Celebritatile la inceputul succesului: Si ele au inceput de jos
5 Tipuri de oameni de care sa te feresti la locul de munca
4. Lipsa initiativei
Nu exista sef caruia sa ii placa sa aiba un angajat care sa nu preia niciodata initiativa. Sefului tau cu siguranta nu ii va face placere daca va trebui sa-ti spuna de fiecare data ce ai de facut. In acest fel el isi va consuma timpul pretios cu tine si exista mari sanse sa ajunga sa iti puna la indoiala abilitatile tale profesionale.
Cum el investeste tot ce are in slujba pe care o face si iti trimite la timp sarcinile pe care le ai de facut, sau iti sugereaza imbunatatiri, este cazul sa-i urmezi exemplul. Vino tu cu propuneri si cu siguranta te va vedea cu alti ochi.
5. Prea multa initiativa
Stim cu totii expresia ca "Ce este prea mult strica". De aceea, si la munca se aplica acelasi principiu. Orice sef nu isi doreste un angajat care sa fie pasiv, dar nici sa treci in extrema cealalta nu e tocmai indicat cand vine vorba de jobul tau.
In astfel de situatii, excesul de zel poate fi catalogat de seful tau ca un lucru negativ, pentru ca exista mari sanse ca propunerile tale sa te faca sa treci peste un superior ierarhic, fapt ce il va nemultumi si pe seful tau. Asa ca nu uita sa faci totul cu masura!
6. Prea multe zile libere
Se poate intampla oricui sa aiba o problema sau sa se imbolnaveasca si sa isi ia o zi libera pentru a se recupera. Dar, daca in ultima perioada iti iei cam des liber, mai ales in preajma weekendului, seful tau isi va pune semne serioase de intrebare.
Orice sef trebuie sa fie intelegator fata de problemele angajatilor sai, dar de aici pana la a avea un angajat care nu da dovada de seriozitate, e cale lunga. Un angajat trebuie sa dea dovada ca e capabil sa-si indeplineasca sarcinile fara probleme.
Citeste si:
Top 10 cel mai bine platite celebritati care au sub 30 ani
Cum sa ii explici copilului tau ca ai probleme financiare
Topul celor mai puternice si influente femei din lume 2011
7. Neglijezi feedback-ul
Feedback-ul este foarte important si de aceea incearca sa nu uiti sa-l ceri sau sa-l oferi. Evita sa faci ce crezi tu ca este mai bine, in speranta ca iti vei surprinde superiorul si vei fi laudata ca i-ai depasit asteptariile.
Incearca sa comunici mai mult cu seful tau, pentru ca este foarte posibil ca actiunile tale sa nu fie intotdeauna cele potrivite cum pareau initial. Invata sa comunici eficient si cu siguranta vei fi apreciata pentru asta.
8. Obisnuiesti sa minti
Probabil ca tu consideri ca seful tau nu trebuie sa iti asculte scuzele sau ca sunt total inutile si de aceea preferi sa inventezi altele mai "credibile". Dar, cu siguranta nimic nu-l enerveaza pe seful tau mai mult decat o minciuna. Nu spune nimeni sa ii povestesti cu lux de amanunte ca ai depasit deadline-ul ca a trebuit sa-ti duci de urgenta pisica la veterinar pentru ca are o iritatie dubioasa.
Stim cu toate zicala: "Minciuna are picioare scurte." Risti asadar, odata ce s-a aflat adevarul, sa nu mai fi crezuta, iar situatia cea mai grava va fi cand vei avea o problema reala, la munca, legata de un proiect si nimeni nu te va mai lua in serios.
9. Te plangi tot timpul
Fiecare din noi avem zile mai bune si zile mai proaste. Dar asta, cu siguranta, nu inseamna si fi un vesnic izvor de nemultumiri, mai ales la birou. Acest lucru este deranjant atat pentru colegii tai, cat si pentru seful tau.
Ai grija asadar, ca, odata ce atitudinea ta va ajunge la urechile superiorului tau, te vor lua in vizor si nu va mai avea incredere in tine. Niciunui sef nu ii place sa aiba un angajat care prefera sa se vaite decat sa caute solutii pentru a rezolva o eventuala problema.
Citeste si: