In momentul in care unul dintre parteneri se afla in aceasta situatie putem spune ca intervine o schimbare majora in viata cuplului. Schimbarile care pot aparea sunt, de obicei, fie benefice, fie daunatoare. Intervine o situatie care schimba multe lucruri, atat pentru partenerul de cuplu care si-a pierdut locul de munca, cat si pentru relatia de dragoste a celor doi.
Principalele modificari care pot aparea in relatia unui cuplu sunt cele de venit, venit care se injumatateste sau se micsoreaza si acest lucru poate duce la un climat familial sau de cuplu tensionat si depresiv, apreciaza psihologul Cristina Calarasanu de la Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie (CPAP).
El se simte pierdut…cine devine stalpul casei?
Cel care si-a pierdut locul de munca are tendinta de a deveni depresiv, trist, se poate simti coplesit de sentimente de vinovatie, se poate retrage, poate fi foarte inchis in sine insusi si, in acelasi timp, extrem de agitat. Un barbat care si-a pierdut locul de munca sau care se afla in somaj tehnic poate ajunge, fara sprijinul celei care o iubeste, sa recurga la substitute de genul alcoolului pentru a scapa de aceste stari proaste. Cristina Calarasanu spune ca cei care ajung sa recurga la alcool vor sa uite situatia in care se afla si vor sa stearga, daca se poate, toata perioada in care se afla cu buretele.
Atunci cand barbatii isi pierd locurile de munca, la fel ca atunci cand plecau la razboi, noi incercam sa le luam locul si sa preluam cat mai mult din atributiile si din responsabilitatile lor.
Femeile sufera la fel de mult ca si partenerii lor atunci cand acestia isi pierd slujbele. "De multe ori, femeile devin extrem de practice in aceste situatii si incearca sa "rezolve" problema financiara a cuplului luandu-si o a doua slujba sau muncind mai mult pentru a castiga mai mult. Evident, sunt unele persoane care reusesc si altele care nu reusesc sa o faca.", precizeaza psihologul.
Exista si reversul medaliei, atunci cand femeile si partenerii lor ajung, impreuna, sa simta ca situatia este disperata si coplesitoare. In aceste situatii, precizeaza specialistul CPAP, Cristina Calarasanu, apar dezamagirile si conflictele in cuplu, care se pot dovedi adevarate mine pentru relatia de cuplu.
Ce faci ca sa eviti caderile?
Cristina Calarasanu: "Ca sa evite aceste caderi si aceste sentimente un cuplu ar trebui sa fie extrem de solid si ar trebui ca femeia sa ii ofere partenerului sau increderea ca isi va gasi un alt loc de munca si ca problemele pot fi rezolvate. "
Problema nu este ca partenerul care si-a pierdut locul de munca nu isi va mai gasi altul, explica psihologul, ci faptul ca unii oameni sunt atat de uimiti de trecerea brusca de la un job aparent stabil la somaj, incat raman in stare de soc, de inertie si nu mai pot cauta.
Am intrebat psihologul care ar putea fi atitudinea cea mai potrivita pentru a persoana care ii sta alaturi unui barbat care si-a pierdut locul de munca. Raspunsul sau, neasteptat, a fost: "Important este sa isi regaseasca el vitalitatea, energia si dorinta de a reveni ca parte activa a cuplului", mi-a explicat Cristina Calarasanu, "personal tu nu poti face nimic practic pentru a-i insufla lui dorinta de a-si gasi un nou loc de munca. Poti doar sa ii arati ca esti prezenta si ii vei fi alaturi, oricat de urata va deveni situatia voastra financiara."
Atunci cand o relatie sentimentala nu se baza pe nimic altceva decat pe statut financiar, exista posibilitatea ca intrarea in somaj tehnic sau pierderea locului de munca sa insemne si terminarea acelui cuplu.
Sunt importante, spune Cristina Calarasanu:
- intelegerea din partea ta;
- nu trebuie sa il victimizezi si nici sa ii intretii autovictimizarea;
- lipsa reprosurilor;
- atitudinea ta pozitiva, dar nu una lipsita de realism (nu e bine sa ii spui ca toate problemele voastre se vor rezolva peste noapte).
Nu exista situatii care sa nu poata fi trecute cu brio de catre doi oameni care se iubesc! Si nici nu cred ca un barbat sustinut de femeia care il iubeste si plin de incredere in el insusi va ramane multa vreme fara slujba.