Daca in trecut, seful era o figura distanta, autoritara, in prezent, in cultura organizationala s-au schimbat regulile.
Limita dintre profesional si privat este atat de fina incat uneori ajungem sa dormim la birou si sa luam acasa grijile si indatoririle de la locul de munca, iar multi dintre sefi cauta sa aiba o relatie ceva mai apropiata, mai deschisa, cu angajatii.
Aceasta abordare poate transforma intreaga echipa intr-o mare familie, a carui sef este tatal, permisiv sau autoritar, insa poate da nastere si unor situatii problematice in ceea ce priveste atitudinea sefului fata de angajati si viceversa.
Chiar daca se ajunge la un nivel la care rigiditatea relatiei sef-angajat dispare, la orice pas gresit, cariera ta poate fi pusa in pericol, poate chiar mai rau decat in cazul relatiei traditionale, in care relatia voastra se rezuma strict la spatiul profesional. Daca legatura dintre sef si angajat trece in sfera personala, a prieteniei, intr-o situatie in care angajatul greseste, nu numai ca insala asteptarile sefului pe plan profesional, dar il si dezamageste in calitate de prieten, riscand astfel ca repercusiunile sa fie de doua ori mai grave, intrucat un sef implicat emotional suparat este mult mai rau decat un sef detasat, dezamagit de un angajat incompetent.
O alta consecinta a estomparii granitelor dintre conducere si subordine ar fi ca atunci cand ajungi sa discuti chestiuni personale cu seful, s-ar putea sa se transforme si el intr-o parte din viata ta privata.
Desi specialistii sustin ca este benefic sa iti cunosti seful dincolo de activitatea profesionala, intrucat ajungi sa ii intelegi mai bine felul de a gandi si motivatia din spatele deciziilor luate, exista riscul sa descoperi in el omul de care te-ai putea indragosti sau sa ii dezvalui o latura a ta care sa il faca sa te priveasca altfel decat pe ceilalti angajati.
Il iubesc, ma iubeste - ce e de facut?
Desi nu sunt acceptate si se specifica asta clar in regulamentul de ordine interioara, relatiile intre colegi sunt adesea trecute cu vederea, mai ales daca partenerii sunt discreti, iar relatia lor nu influenteaza productivitatea echipei. Relatiile intre superiori si subordonati, insa, sunt privite cu ochi critici.
Sa te indragostesti de seful sau viceversa inseamna sa pui in pericol atat jobul tau, cat si pe al lui. Chiar daca nu exista o politica stricta in acest sens, o astfel de relatie iti va modifica imaginea in ochii celorlalti. Inevitabil, chiar daca nu este cazul, veti fi acuzati de favoritism, iar munca ta nu va mai fi luata in calcul atunci cand obtii marirea de salariu, intrucat oricum esti preferata sefului, iar asta, in ochii lor, vine cu anumite beneficii.
Am deduce de aici ca o relatie cu un superior inseamna sinucidere curata pe plan profesional. Prin urmare, intrebarea la care trebuie sa raspunzi este:
„Sunt dispusa sa renunt la acest job pentru a fi impreuna cu el?”
Daca raspunsul este da, cel mai bine ar fi sa dati cartile pe fata si sa cereti „binecuvantarea” superiorilor si eventual a colegilor. In functie de reactiile inregistrare, ai putea lua in considerare varianta demisiei, daca relatia este una serioasa.
Asadar, daca simti ca inima iti ia foc cand il vezi, e cazul sa iti stergi CV-ul de praf si sa pornesti in cautarea unui alt loc de munca. Dar daca ramane un secret? Este cu siguranta o intrebare care iti va veni in minte. Ei bine, chiar daca relatia voastra ramane secreta, recomandat este, totusi, ca unul dintre voi sa isi schimbe locul de munca. De preferat, tu ar trebui sa pleci, intrucat orice realizare profesionala din acel moment ar putea fi pusa la un moment dat pe seama relatiei cu seful.
Sa ne imaginam ca totul merge bine, relatia voastra infloreste timp de un an sau doi, in secret, dupa care lucrurile incep sa scartaie intre voi si totul iese la iveala. Va fi nevoie de un singur cuvant din partea barbatului cu orgoliu ranit pentru ca tu sa fii discreditata.
Merita sa iti risti cariera?
Nu ne-am propus sa te convingem ca nu este o idee buna sa amesteci dragostea si cariera, insa care sunt sansele ca o relatie cu seful sa fie reteta succesului? O astfel de tactica nu face decat sa incurajeze promovarea ideii ca femeia nu poate fi tratata ca de la egal la egal. In conditiile in care ai o relatie cu seful, te va favoriza si te va proteja chiar si fara sa isi dea seama, fiindca un barbat, oricat de cerebral, va fi influentat de instinctul de a-si ocroti partenera. In astfel de conditii, tu nu vei avea ocazia de a demonstra cu adevarat ceea ce poti, fiindca multe dintre lucrurile pentru care ceilalti muncesc iti vor fi oferite pe tava, doar pentru ca esti iubita sefului.
Esti dispusa sa fii acel tip de femeie?
E drept ca nu poti dicta inimii pe cine sa iubeasca, dar poti alege daca profiti de statutul de protejata a sefului sau iti sacrifici jobul din dragoste.
Tu ce ai alege?