Inteligenta emotionala si networkingul
Deja se discuta destul de mult despre importanta inteligentei emotionale. In dezvoltarea networkingului este vital sa poti constientiza ce stare are persoana careia te adresezi, cum o vor afecta afirmatiile pe care le faci, care sunt nevoile sale si cum anume poti transmite totusi ceea ce ai de zis.
Este vital sa iti dai seama ce conteaza mai mult pentru celalalt si care este cea mai buna metoda de abordare a fiecarui om. In acest sens, de fiecare data cand intalnesti o persoana noua, asculta cu rabdare ceea ce are de zis, observa cum anume povesteste si pe ce pune mai mult accent. Vei sti apoi mult mai bine "pe ce limba sa ii vorbesti".
Reguli de baza in networking
Deja crearea de legaturi sociale a devenit un lucru popular si practicat la diferite niveluri si in diverse scopuri. De la adolescentii care isi inscriu profilul pe internet si intra in contact cu persoane din tari si de pe continente diferite, pana la manageri de top care relationeaza intr-un cerc mai restrans si in cadrul unor evenimente de profil.
Independent totusi de domeniul de activitate sau de experienta pe care o ai, exista cateva reguli atunci cand doresti sa iti creezi o retea de contacte cat mai buna.
Nu miza doar pe cantitate
Sa stabilesti cat mai multe contacte nu este cel mai important lucru. Atunci cand abia ai cunoscut o persoana, ia-ti timp sa te documentezi ceva mai mult despre valoarea pe care acea persoana o are. In acest sens poti cauta eventuale recomandari despre ea de la persoane cu care a lucrat si o poti observa in alte contexte (ex. expozitii, conferinte, intalniri de afaceri comune, etc) pentru a vedea cum anume relationeaza si cum este apreciata de catre cei din jur.
Alege oamenii cu care vei relationa si astepata-te sa fii la randul tau ales/aleasa in functie de atuurile pe care le ai. Persoanele cu care vei intra in contact sunt diverse, selecteaza dintre acestia pe cei cu care stii ca te intersectezi ca si interese, valori umane, etc.Confirma relatia abia stabilita
Dupa primul schimb de informatii si de carti de vizita, acorda timp sa confirmi si sa intaresti legatura cu persoana respectiva. Un mail in care sa apreciezi sincer o calitate, un gest, o afirmatie facuta in momentul intalnirii va tine mai departe usa deschisa pentru discutii viitoare. Desi pare un lucru simplu si banal, acest amanunt te face sa ramai mai viu in mintea celuilalt si sa fii apreciat pentru proactivitate.
Fii gata sa oferi suport si informatie
Atunci cand ai stabilit legaturi cu mai multe persoane, nu da atentie doar celor de care ai tu nevoie intr-un moment sau altul. Fii pregatit sa fii abordat de ceilalti si sa ti se solicite ajutorul. Printr-o informatie buna oferita la timp, printr-o intermediere sau o colaborare directa poti intari conexiuni care mai tarziu iti vor deveni usor de accesat.
Chiar daca nu te poti implica direct in angajarea cuiva sau in recomandarea lui catre o companie sau un departament anume, cateva sugestii iti sunt intotdeauna la indemana: un site cu articole bune, o persoana care poate sti mai multe, cineva care a trecut printr-o experienta similara, etc. Vor fi apreciate in primul rand efortul si atentia ta pentru nevoile celuilalt, precum si promptitudinea sau sinceritatea cu care ii raspunzi. Atitudinea si modul in care te adresezi celuilalt iti va creste sau iti va diminua valoarea ta in cadrul retelei de comunicare.
Ai grija ce, cat si cum ceri
Atunci cand iti activezi o cale de comunicare si apelezi la cineva din retea, formuleaza simplu si clar ceea ce vrei sa obtii. Nu solicita ajutorul ca si cand el ti se cuvine; daca persoana se simte obligata, te va ajuta poate mai repede acum, dar mai tarziu va evita sa mai pastreze legatura cu tine. Nu exagera in a apela la aceeasi persoana de nenumarate ori, incearca sa rezolvi si pe alte cai. Dupa ce ai obtinut informatia sau ajutorul din partea cuiva, nu uita sa revii si sa ii spui cum anume s-a rezolvat si sa multumesti pentru suport. Cine se simte apreciat cu adevarat, va fi gata sa te ajute si a doua oara.
Fara sa minimizam cat de important este sa ne instruim si sa fim bine pregatiti in domeniul nostru, trebuie sa constientizam ca valoarea noastra este definita de catre si prin intermediul celor din jur. Networkingul este util si avantajos pentru ca permite in primul rand o mai buna circulatie a informatiei. Daca reusesti sa faci din relationare o arta, vei avea surpriza ca efectele acestui efort incep sa se vada si sa iti confere un plus de valoare si de notorietate.
Ioana Moholea
Project Manager
Perspective Group
Tel: (+40) 21 2119322
www.perspectivegroup.ro