Cum ti s-ar parea daca ti-as spune ca poti scapa de nesuferita raceala fara toate aceste sacrificii? Exista metode usoare, rapide si chiar placute de a o combate.
Comanda o pizza cu ciuperci
Nimic nu este mai placut decat sa uiti de alimentatie sanatoasa atunci cand iti este rau si o felie de pizza te poate binedispune oricand. De ce cu ciuperci insa? Aceste legume contin proteine cu proprietati antivirale care stimuleaza sistemul imunitar si il intareste, arata un studiu realizat de un grup de cercetatori de la Tufts University. Poti adauga ciuperci si in salata si in orice preparat pe care ai dori sa il mananci.
Canta la dus
Aburii sunt un descongestionant natural pentru nasul infundat, asa ca un dus fierbinte este ideal pentru a impiedica obstrurarea pasajulului nazal. Adauga in apa cateva picaturi de ulei de eucalipt pentru ca are proprietati antimicrobiene. Si asa cum am mentionat la inceput, apuca-te si canta. Asta te va incuraja sa inspiri adanc si vei beneficia din plin de efectul vindecator al aburilor in combinatie cu uleiul de eucalipt.
Asculta jazz
Pentru cei care prefera sa asculte mai degraba decat sa cante, se pot relaxa cu o sesiune de 30 de minute de muzica jazz. Acest stil muzical creste nivelul de imunoglobulina, o proteina care joaca un rol esential in distrugerea infectiei. Potrivit lui Jean-Jacques Dugoua, medic naturopathic, imunoglobulina se gaseste in mucoasa nazala, in gura si gat si combate bacteriile si virusurile.
Remediu cu sosete umede impotriva durerilor de cap
Poate suna bizar, scopul este pana la urma sa scapi de raceala, nu sa ti se faca frig si raceala sa se agraveze. Dar potrivit lui Leslie Solomonian, profesor in cadrul College of Naturopathic Medicine, din Toronto, acest truc stimuleaza circulatia sangelui de la nivelul picioarelor si astfel relaxeaza presiunea resimtita la cap si regleaza sistemul imunitar. Este recomandat sa inmoi o pereche de sosete in apa rece, sa te incalti cu ele si sa le acoperi apoi cu o patura. Pana dimineata, sosetele vor fi uscate si picioarele tale vor fi calde.
Bea ciocolata calda pentru a scapa de tusit
Alege ciocolata neagra si indulceste-o cu miere daca gustul amarui nu iti este pe plac. Se pare ca acest rasfat contine teobromina, o substanta care suprima activitatea nervului care este responsabil cu tusitul. Acest remediu s-a dovedit a fi de trei ori mai eficient decat medicamentele. Evita zaharul insa pentru ca slabeste sistemul imunitar.
Mananca ceapa cruda
Este leguma ideala pentru a combate raceala din doua motive. Ceapa are proprietati antimicrobiene, in special atunci cand nu este gatita si mai contine si un aport ridicat de sulfur, stimuland astfel sistemului imunitar si procesul de detoxifiere. Incearca asadar sa adaugi ceapa cruda in salata sau fa o supa cu legume din care ceapa sa nu lipseasca.
Scapa de durerile de gat cu gargara cu miere
Are proprietati antibacteriene, asa este ideala pentru a scapa de durerile in gat. Amesteca 1-3 lingurite de miere intr-o ceasca de apa calda si fa gargara de trei ori pe zi.
Gargara cu sare
Tot pentru durerile in gat, poti recurge la remediul cu sare. Dizolva intr-o ceasca de apa calda o lingurita de sare. Fa gargara de trei, patru ori pe zi. Apa cu sare a fost folosita de secole intregi cu scop terapeutic pentru ca dilueaza mucusul si curata gatul.
Decoct din scortisoara, lamaie usturoi si apa
Fierbe ingredientele si indulceste apoi cu miere. Dincolo de beneficiile si proprietatile sanatoase ale fiecaruia dintre ingrediente, aceasta bautura iti va da energie.
Comprese cu faina si mustar
Amesteca o jumatate de ceasca de faina cu o lingura de mustar uscat si putina apa calda. Pune compozitia pe o fasie de plastic, o punga preferabil si aplica pe piept. Acest remediu s-a dovedit a fi eficient in decongestionarea sistemului respirator, unul dintre simptomele neplacute ale racelii.
Supa cu piper
Nimic nu este mai placut decat un bol de supa calda atunci cand esti racita, dar adaugand piper ii vei spori beneficiile sanatoase. Capsaicina, substanta care se gaseste in piper, actioneaza ca un antidot impotriva racelii. Este benefic in special in desfundarea nasului.
Piper fiert
Pe langa remediul cu supa, acest condiment poate fi benefic impotriva racelii si intr-o alta varianta. Marunteste cateva boabe de piper negru si apoi fierbe intr-o jumatate de litru de apa si doua lingurite de zahar. Lasa compozitia sa fiarba pana cand nu va ramane o cantitate mai mare de o cana. Se consuma cate o lingura pe toata durata zilei.
Infuzie de patlagina
Este ideala pentru eliberarea cailor respiratorii pentru ca are proprietati antibacteriene si dilata bronhiile. Adauga apa clocotita peste doua lingurite de patlagina si se acopera timp de 10 minute dupa care se poate bea.
Ceai cu otet
Amesteca doua lingurite de otet de mere cu o cana de apa clocotita. Pentru ca gustul nu va fi tocmai placut, se pot adauga cateva lingurite de miere. Aceasta bautura este benefica pentru respiratie si dizolva mucusul. Beneficiaza si de proprietatile calmante ale aburilor si poti pune apa clocotita cu otet intr-o oala si sa stai cu capul deasupra cateva minute acoperindu-ti capul un prosop.
Ghimbir
Nu poate lipsi acest ingredient din lista de remedii naturiste. Creste temperatura corpului fortand procesul de transpiratie si normalizeaza respiratia.